Κυπριακή δυσαρέσκεια για την έκθεση του Μπαν Κι Μουν

Την έντονη δυσαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με την έκθεση του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εξέφρασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κύπρου», δεν κατέστη δυνατό, παρά τις έντονες παρεμβάσεις της Λευκωσίας, να αλλάξει η αρνητική παράγραφος η οποία αναφέρεται σε απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Στην έκθεση υπάρχουν κι άλλες προβληματικές αναφορές, με σοβαρότερη αυτή για τους υδρογονάνθρακες, όπου γίνεται αναφορά σε «κοινούς
φυσικούς πόρους». Επίσης, στην έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας αποφεύγει να επικρίνει την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία και κάνει πολλές φορές αναφορά σε «ελληνοκυπριακές αρχές».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, η έκθεση παρουσιάζει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκάις στην κυπριακή ΑΟΖ με τρόπο που «ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Συγκεκριμένα, επεσήμανε, στην έκθεση δεν γίνεται σαφής αναφορά στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους- μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου περιλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στην έκθεση, σημείωσε, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη διεξαγωγή παράνομων σεισμικών ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της Τουρκίας από το Barbaros, συνοδευόμενο από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

«Η απουσία σαφούς αναφοράς στη γενεσιουργό αιτία, που οδήγησε στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, λίγο πριν την έναρξη της πιο κρίσιμης φάσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι αφενός προβληματική και αφετέρου δεν υποβοηθά στην επίλυση της κρίσης που δημιούργησε η Τουρκία», τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση της κυπριακής κυβέρνησης για το περιεχόμενο της έκθεσης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και είπε ότι θα γίνει διάβημα προς τον ίδιο τον κ. Μπαν Κι Μουν. Επίσης, η Λευκωσία εκφράζει την έντονη απογοήτευσή της για τις ανεπαρκείς αναφορές της έκθεσης στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και συγκεκριμένα για την εκτίμηση που εκφράζεται προς τις κατοχικές δυνάμεις για τη συνεργασία τους με τη ΔΕΑ.

Η εικόνα αυτή, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «πολύ απέχει από την πραγματικότητα, αφού είναι γνωστό ότι η κατοχική Τουρκία αρνείται να προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση σε πέραν των 30 στρατιωτικών περιοχών στις οποίες σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες βρίσκονται μαζικοί τάφοι, ως επίσης σε στρατιωτικά αρχεία, παρεμποδίζοντας σημαντικά το έργο της ΔΕΑ και επιτείνοντας έτσι το δράμα των συγγενών αγνοουμένων».

Επιπλέον, στην έκθεση, σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνονται εξαιρετικά ατυχείς ισχυρισμοί περί δήθεν εμποδίων και περιορισμών, που παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η προσέγγιση ίσων αποστάσεων υπό το πρόσχημα της αμεροληψίας αποθρασύνει την Τουρκία και δυσχεραίνει περαιτέρω την υφιστάμενη κατάσταση».

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κύπρου», επικαλούμενη με διπλωματικές πηγές, σκληρή σε ύφος επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ έχει αποστείλει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, Νίκος Αιμιλίου.
Την ίδια ώρα η μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου έχει συναντήσεις με όλα τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας υποδεικνύοντας τα λανθασμένα σημεία της έκθεσης του Μπαν Κι Μουν.

Η Λευκωσία είχε χθες και προχθές σειρά επαφών με στόχο την απάλειψη της αναφοράς στο θέμα της «απομόνωσης».
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τη Λίζα Μπάτενχάιμ, ενώ το θέμα ηγέρθη και στον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Οι δικαιολογίες που εδόθησαν ήταν πως η έκθεση έχει ήδη υπογραφεί από τον Γενικό Γραμματέα και έχει λάβει αριθμό επισήμου εγγράφου.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση του κ. Άιντα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε. Για μας είναι ξεκάθαρο, θεωρώ ότι αυτό προκύπτει ξεκάθαρα και από τη χθεσινή δήλωση του κ. Άιντα μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας».

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα