Λαγκάρντ προς Βρυξέλλες: Αν το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

«Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και με βάση λογικές παραμέτρους, δεν θα λάβουμε μέρος στο (Ελληνικό) Πρόγραμμα», ξεκαθάρισε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Οι δηλώσεις έγιναν ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες και μιλούσε στην Ένωση Ευρωπαϊκών Εφημερίδων και στους δημοσιογράφους Jean-Jacques Mével (Le Figaro), Claudi Pérez (El País) και
Dominique Berns (Le Soir), που αντιπροσώπευαν την Ένωση που συμπεριλαμβάνει και τις εφημερίδες La Repubblica,Tribune de Genève and Tages-Anzeiger και και Die Welt.

Η γενική διευθύντρια, ρωτήθηκε για το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδος και τις διαφορές του Ταμείου με τους Ευρωπαίους. Όπως είπε, σύμφωνα και με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ανταποκριτή στην Oυάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, απαιτείται να συγκλίνουν οι απόψεις στα βραχυπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και στα μεσοπρόθεσμα τα οποία, όπως τόνισε, θα καθορίσουν και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Συγκεκριμένα σημείωσε: “Μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι λογικό δεδομένων των όσων έχει περάσει η ελληνική οικονομία και λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις”, ανέφερε και προσέθεσε: “Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να κτίσουμε ένα αδικαιολόγητο μακροοικονομικό πλαίσιο”.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να υιοθετήσει παράλογες προβλέψεις για την Ελλάδα ή να κτίσει ένα αδικαιολόγητο μακροοικονομικό πλαίσιο. Οι δημοσιογράφοι την ρώτησαν για την πιθανότητα να μην λάβει μέρος στο Ελληνικό Πρόγραμμα και η γενική διευθύντρια ήταν σαφής: Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε ένα ελληνικό πρόγραμμα, όπως έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, εάν νομοθετηθούν και εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, και αν αναδιαρθρωθεί το χρέος για να προσαρμοστεί στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα διενεργηθεί σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ.

Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι «έχουμε δει πρόοδο στο πρώτο μέρος” -εννοεί στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκαν να υλοποιήσουν οι ελληνικές αρχές. Απαντώντας σε ερώτηση εάν το Ταμείο θα λάβει μέρος στο Ελληνικό Πρόγραμμα χωρίς να προηγηθεί αναδιάρθρωση του χρέους, η κ. Λαγκάρντ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη: “Εάν το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και με βάση λογικές παραμέτρους, τότε το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα”. Πρόσθεσε ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, θα καθορίσει την αναδιάρθρωση. Βασικά εννοεί το ποσοστό του χρέους που πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Τόνισε: “Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι απαιτείται σε ένα βαθμό αναδιάρθρωση του χρέους”.

Τέλος ερωτηθείς γιατί το ΔΝΤ λαμβάνει περισσότερο χρόνο από το Eurogroup για να πάρει αποφάσεις για την Ελλάδα. Απάντησε ότι χρειάζονται σταθερές μεταρρυθμίσεις και ένα χρέος που θα είναι βιώσιμο. Και γι ‘αυτό, θα χρειαστεί αναδιάρθρωση, επανέλαβε. Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι η Αποστολή του Ταμείου για την Ελλάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να διαπραγματευτεί, να τελειοποιήσει τη συμφωνία και να βάλει τα πράγματα σε χαρτί, έτσι ώστε να προκύψει μια δεσμευτική συμφωνία μεταξύ όλων των μερών.

Σημειώνεται πως στις 21 – 23 Απριλίου αναμένεται το προγραμματισμένο μεγάλο ραντεβού όλων των εμπλεκομένων στο Ελληνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, οι αξιωματούχοι των Θεσμών αναμένεται να πάρουν αποφάσεις οι οποίες θα κρίνουν όχι μόνο την βραχυπρόθεσμη τύχη του Ελληνικού προγράμματος, αλλά και μεσομακροπρόθεσμα. Η κυβέρνηση αναμένει από τις επαφές που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους, αλλά και η στάση που θα κρατήσει το επόμενο διάστημα το Ταμείο σε σχέση με το Ελληνικό πρόγραμμα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα