Λάθος η μέχρι σήμερα θεωρία για τους λόγους μουμιοποίησης των νεκρών στην αρχαία Αίγυπτο
Οι αιγυπτιακές μούμιες από την περίοδο της ανακάλυψής τους από τον ”σύγχρονο κόσμο” αποτελούν για πολλούς ένα διαρκές μυστήριο που εξάπτει την φαντασία ενώ παράλληλα αποτελεί έναν άρρηκτο δεσμό μεταξύ αρχαιότητας και παρόντος.
Μέχρι σήμερα, η επικρατούσα θεωρία για τους λόγους που οδήγησαν στην ανάπτυξης της απαιτητικής τεχνικής της ταρίχευσης στην αρχαία Αίγυπτο, ήταν πως απλά στόχευε στην διατήρηση της ανθρώπινης
Τώρα όμως, φαίνεται πως αυτή η προσέγγιση ήταν μάλλον εσφαλμένη.
Αντιθέτως, ήταν μάλλον ένας τρόπος μετατροπής των νεκρών σε μια μορφή που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους θεούς. Στόχος δεν ήταν δηλαδή η απλά η εξασφάλιση της διατήρησης των μεμονωμένων χαρακτηριστικών για επίγειους λόγους αλλά ο ένοικος του τάφου να πάρει μια μορφή που θα ήταν ταιριαστή σε μια ”θεϊκή φόρμουλα”.
″Η άποψή που κληρονομήσαμε από τους Βικτωριανούς, ότι όλα έγιναν για να διατηρηθεί ένα νεκρό σώμα όπως ήταν στη ζωή, δεν είναι σωστή”, λέει ο Κάμπελ Πράις, κορυφαίος Αιγυπτιολόγος του οποίου το βιβλίο θα συνοδεύει μεγάλη έκθεση με αιγυπτιακά εκθέματα στην Βρετανία.
”Πλέον πιστεύουμε ότι είχε σκοπό να τους οδηγήσει στη θειότητα”.
Ο Πράις, και μια ομάδα επιμελητών όπως γράφει ο Guardian, θα προσκαλέσουν το κοινό να εξετάσει το ίδιο τα στοιχεία που παρουσιάζουν τη νέα χρονιά, όταν οι Golden Mummies of Egypt θα φιλοξενηθούν στο πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο του Μάντσεστερ, το οποίο ανοίγει ξανά στις 18 Φεβρουαρίου.
Η έκθεση, η οποία θα περιλαμβάνει οκτώ μούμιες και περισσότερα από 100 άλλα αρχαία αντικείμενα, έχει ήδη περιοδεύσει διεθνώς και θα φιλοξενηθεί στο Μάντσεστερ, για να τονίσει την θεωρία του Πράις για την αρχαία διαδικασία εξαγνισμού, χρίσματος και τυλίγματος των σορών.
Έκθεση "Golden Mummies" στην Κίνα (Αύγουστος 2022) Έκθεση "Golden Mummies" στην Κίνα (Αύγουστος 2022)″Πρέπει να φανταστούμε μια εποχή που όχι μόνο δεν υπήρχαν φωτογραφίες αλλά και πολύ λίγοι καθρέφτες, οπότε οι άνθρωποι δεν ήξεραν πώς ακριβώς ήταν εξωτερικά. Το όλο ζήτημα των μεμονωμένων χαρακτηριστικών του προσώπου δεν ήταν τόσο σημαντικό” εξηγεί ο Πράις. ”Έτσι, και η αντίληψη που αφορά την αρχαία προσωπογραφία και τα αγάλματα ήταν επίσης πολύ διαφορετική”.
Η επικράτηση της λανθασμένης εκτίμησης για τους λόγους της μουμιοποιήσης από του αρχαίους Αιγυπτίους οφείλεται, όπως εξηγεί, στις αποικιοκρατικές αντιλήψεις των πρώιμων αρχαιολόγων και υποστηρίζεται μέχρι σήμερα λόγω του δικού μας αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την εξωτερική μας εμφάνιση.
″Όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν ένα πρόσωπο σε μια μούμια και λένε, «α, έμοιαζαν σαν εμάς», είναι απλώς μια ψευδαίσθηση”, λέει ο Πράις, που είναι ενεργό μέλος της Εταιρίας Εξερεύνησης της Αιγύπτου, η οποία, αν και ιδρύθηκε το 1882, αμφισβητεί τώρα την παλιά αποικιακή προσέγγιση.
Πιο ενημερωμένες επιστημονικές ερμηνείες προέρχονται εν μέρει, είπε ο Πράις, και από το έργο της Κριτίνα Ριγκς της οποίας το βιβλίο Treasured: How Tutankhamun Shaped a Century δημοσιεύτηκε και σε paperback αυτό το μήνα για να συμπέσει με την εκατονταετηρίδα από την ανακάλυψη του τάφου του πιο γνωστός φαραώ.
Σε ένδειξη σεβασμού της πνευματικής αξίας των μουμιών και άλλων αντικειμένων που έχουν εντοπιστεί στους τάφους, στην έκθεση δεν θα γίνει παρουσίαση αξονικών τομογραφιών ούτε εικόνων ανασύνθεσης προσώπων.
″Όλες αυτές οι ακτινογραφίες, αξονικές που γίνονται στις μούμιες θυμίζουν τον Εδουαρδιανό αρχαιολόγο Φλίντερς Πέτρι ο οποίος ήθελε να μετρήσει τα κρανία μέσα στις μούμιες για να δει αν ταιριάζουν με τις βρετανικές ιδέες για το τι πρέπει να είναι ένας άνθρωπος. Είναι ένα μάλλον απαίσιο παρελθόν της Αιγυπτιολογίας από το οποίο απομακρυνόμαστε”.
Οι εμφανιζόμενες εγγραφές ημερολογίου από επιφανείς αρχαιολόγους του παρελθόντος θα χρησιμεύσουν επίσης για να αποκαλύψουν πώς οι προτεραιότητες κάποτε καθοδηγούνταν από βικτωριανές αξίες σχετικά με τη φυλή, το φύλο, την κοινωνική θέση και τον θάνατο.
Πηγή: The Guardian, University of Manchester, Nomad Exhibitions
ΣΧΕΤΙΚΑΗ αποκάλυψη των μυστικών της μούμιας του Φαραώ Αμενχοτέπ Α', 3.500 χρόνια μετά τον θάνατό τουΜούμιες με χρυσές γλώσσες ανακαλύφθηκαν στην Αλεξάνδρεια - Σε τι πίστευαν πως χρησίμευανΒρέθηκε η μούμια της βασίλισσας Νεφερτίτης, λέει αιγυπτιολόγοςΔείτε πώς είναι η μούμια του Φαραώ Τουταγχαμών μετά από 3.500 χρόνια!«Όμορφοι Εξόριστοι»: Η θυελλώδης σχέση του Έρνεστ Χέµινγουεϊ και της Μάρθα ΓκέλχορνΤο νέο έργο του Banksy που καθηλώνει το βλέμμα στα ερείπια της Μποροντιάνκα στην ΟυκρανίαΙσραήλ: Αποκρυπτογραφήθηκε η πρώτη πρόταση γραμμένη σε αρχαίο αλφάβητο. Τι μήνυμα «έκρυβε»- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συναγερμός στους καταναλωτές: Βρέθηκαν καρκινογόνες τοξίνες σε προϊόν των Lidl – Ανακαλείται άμεσα από τα ράφια
- Ορκίστηκε βουλευτής ο Ανδρέας Μακρυπίδης
- Νέα Σμύρνη: Συνελήφθη 79χρονος επειδή αυνανιζόταν στη θέα 35χρονου
- Η «ντρίπλα» Βαξεβάνη στο Μαξίμου – Το μαρτύριο της σταγόνας!
- Τραγωδία στον Κηφισό: Νεκρός άνδρας που παρασύρθηκε από φορτηγάκι
- Εκλογές: H απογραφή αλλάζει τις έδρες- Πώς διαμορφώνονται
- Ο πρώτος χορός της νεόνυμφης Τίφανι Τραμπ με τον Μπούλος - Στην πίστα και το πρώην προεδρικό ζεύγος
- 39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Ο Πιτσώλης νικητής με ανατροπή στο τελευταίο χιλιόμετρο!
- «Τρεις μεταγραφές και… Τσιμίκα ο Ολυμπιακός – Του χρόνου ο Μαρσέλο»
- Χωρίς τη «Μέρεντιθ» το Grey's Anatomy μετά από 19 σεζόν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τι σημαίνει η αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το ελληνικό αξιόχρεο
- Μετά τον Καζάκο, αυξημένο ενδιαφέρον για δωρεά σωμάτος στην επιστήμη
- 39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Η γιορτή του Αθλητισμού της Αθήνας σε φωτογραφίες
- Ντάλας:Σύγκρουση στρατιωτικών αεροσκαφών σε επίδειξη της αεροπορίας-Φόβοι για νεκρούς(Βίντεο)
- Λάθος η μέχρι σήμερα θεωρία για τους λόγους μουμιοποίησης των νεκρών στην αρχαία Αίγυπτο
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Λάθος η μέχρι σήμερα θεωρία για τους λόγους μουμιοποίησης των νεκρών στην αρχαία Αίγυπτο
- 39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Η γιορτή του Αθλητισμού της Αθήνας σε φωτογραφίες
- Ντάλας:Σύγκρουση στρατιωτικών αεροσκαφών σε επίδειξη της αεροπορίας-Φόβοι για νεκρούς(Βίντεο)
- Τι σημαίνει η αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το ελληνικό αξιόχρεο
- Μετά τον Καζάκο, αυξημένο ενδιαφέρον για δωρεά σωμάτος στην επιστήμη
- Κιθ Λεβίν: Πέθανε ο κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Clash
- Το πολυπολικό σύστημα πολλών ηγεμονικών δυνάμεων μετά την Ουκρανία
- Η πολιτική δυστοκία των αφηγημάτων
- Εκλογές ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο στην Γερουσία με νίκη στην Νεβάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φθορές προκάλεσαν ασυνείδητοι σε σήμανση i-PARK στα Χανιά | Photos
- Μυστικά για τέλειες βελουτέ σούπες
- Σε δίκη ο 40χρονος που παρέσυρε 14χρονη σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια
- Τουρισμός ύπνου: Τι είναι αυτή η νέα τάση που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής
- Πωλείται χωριό έναντι 260.000 ευρώ: Με 44 σπίτια, ξενοδοχείο, πισίνα και εκκλησία στην αγροτική Ισπανία [εικόνες]
- Bridgerton: Η ιστορία αγάπης του Colin με την Penelope -Τι θα δούμε στην τρίτη σεζόν της σειράς
- Φθορές προκάλεσαν ασυνείδητοι σε μηχάνημα iPARK στα Χανιά | Photos