Λαθρεμπόριο αρχαιολογικών θησαυρών από τους τζιχαντιστές, με προορισμό τη Βρετανία

Περίπου 100 αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από τη Συρία κατέφθασαν μέσω λαθρεμπορίου στη Βρετανία και πωλήθηκαν προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τις δραστηριότητες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, προειδοποιούν ειδικοί πάνω στον τομέα του εγκλήματος που σχετίζεται με έργα τέχνης και αρχαιολόγοι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post το οποίο επικαλείται βρετανικά ΜΜΕ.

Τα αντικείμενα, τα οποία φέρονται να πωλήθηκαν
στο Λονδίνο, περιλαμβάνουν χρυσά και ασημένια βυζαντινά νομίσματα, καθώς και ρωμαϊκά αγγεία, αξίας χιλιάδων δολαρίων, σύμφωνα με τους Times.

Η λονδρέζικη εφημερίδα έχει παρομοιάσει το φαινόμενο με τη βιομηχανία «ματωμένων διαμαντιών» της Αφρικής, στο πλαίσιο του οποίου έσοδα από την πώληση αφρικανικών διαμαντιών χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση πολέμων ανά την ήπειρο.

«Με προσεγγίζουν συνέχεια για λεηλατημένα αντικείμενα, είτε άμεσα από κάποιον που προσπαθεί να πουλήσει, ή εικόνες που είχαν σταλεί σε κάποιον ο οποίος είχε προσφερθεί να αγοράσει» δήλωσε στους Times ο Κρίστοφερ Μαρινέλο, διευθυντής της Art Recovery International – οργανισμού που ειδικεύεται στην ταυτοποίηση και την ανάκτηση κλεμμένων ή αμφισβητούμενων έργων τέχνης και αρχαιοτήτων.

Ο Μαρινέλο είπε ότι ένα μεμονωμένο αντικείμενο θα μπορούσε να αξίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια, αλλά όσο πιο πολύτιμο και μοναδικό το αντικείμενο, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο έλεγχος, και έτσι οι συλλέκτες τείνουν να αποφεύγουν τα πιο πολύτιμα αντικείμενα. Ο ίδιος ανέφερε ότι το εμπόριο έχει να κάνει κυρίως με αντικείμενα μέσης αξίας, τα οποία δεν ξεχωρίζουν ιδιαίτερα.

Όπως είπε στη βρετανική εφημερίδα ο Μάικλ Ντάντι, αρχαιολόγο της Syrian Heritage Initiative, είναι γνωστό ότι εμπλέκεται το Ισλαμικό Κράτος. «Βλέπουμε μεγάλες λεηλασίες σε περιοχές που ελέγχονται από το ISIS...επίσης, κοινή λογική: το ISIS ελέγχει το λαθρεμπόριο».

Το λαθρεμπόριο θεωρείται ότι λαμβάνει χώρα μέσω Τουρκίας, Ιορδανίας και Λιβάνου, σύμφωνα με τους Times- μέσω οδών που χρησιμοποιούνται για εμπορία ανθρώπων, όπλων και ναρκωτικών.

Επίσης, το Radio 4 του BBC πήγε με τον Ντέιβιντ Γκιλ, καθηγητή αρχαιολογίας του University Campus Suffolk, σε γκαλερί του Λονδίνου που δεν κατονομάστηκαν για να φανεί εάν θα ήταν σε θέση να εντοπίσει κλεμμένα αντικείμενα.

«Πήγαμε σε μια γκαλερί και μιλούσαμε για ένα αντικείμενο, και το άτομο είπε ανοιχτά ότι “μόλις μας ήρθε από τη Συρία”, και κοιταχτήκαμε, αναφέροντας ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, οπότε μας είπε ότι “αυτό το κομμάτι είναι πιο ενδιαφέρον. Μόλις μας ήρθε από το Ιράκ» είπε στο Radio 4 ο αρχαιολόγος. «Οπότε είναι αρκετά ανοιχτά τα πράγματα από αυτή την άποψη».

Ο Ρόμπερτ Τζένρικ, βουλευτής και πρώην διευθυντής του οίκου δημοπρασιών Christie's, αποκάλεσε το εμπόριο αυτό τη «μεγαλύτερη απειλή προς την πολιτιστική κληρονομιά από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και, ακόμα σημαντικότερο, μια σημαντική πηγή εσόδων για το ISIS και το καθεστώς Άσαντ». Ωστόσο, όπως σημείωσε, αντικείμενα που έχουν βγει από την περιοχή με τέτοιους τρόπους δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα στην ανοικτή αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες έκανε τον γύρο του κόσμου βίντεο με φανατικούς ισλαμιστές να καταστρέφουν ανεκτίμητα αγάλματα και γλυπτά, της ασσυριακής αλλά και της ελληνιστικής εποχής , που φυλάσσονταν στο αρχαιολογικό μουσείο της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ.
Keywords
Τυχαία Θέματα