Σεισμολόγοι: Άγνωστο το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ

Σε επιφυλακή θα παραμείνουν τα επόμενα 24ωρα οι σεισμολόγοι παρακολουθώντας τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου που συγκλόνισε την Κρήτη λίγο πριν τις εννέα το πρωί της Δευτέρας.

Οι δονήσεις είναι συνεχείς, με τους κατοίκους να βρίσκονται αφενός σε έντονη ανησυχία αφετέρου σε συνεχή επαγρύπνηση.

Αρκετοί είναι οι μετασεισμοί εντάσεως κοντά στα 4-4,5 ρίχτερ, με τον ισχυρότερο εξ αυτών να καταγράφεται στα 4,8 R.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

(ΕΑΑ) ανακοίνωσε ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στέλνει εκτάκτως κλιμάκιο σεισμολόγων και τεχνικών στη πληγείσα περιοχή, για την τοποθέτηση φορητού δικτύου σεισμογράφων με σκοπό την λεπτομερή παρακολούθηση της σεισμικής και μετασεισμικής ακολουθίας.

Αρκετά είναι τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις οι οποίες είτε έχουν κλείσει είτε έχουν αφήσει το προσωπικό τους να επιστρέψει στα σπίτια τους. Από πλευράς Δήμου και Περιφέρειας έχουν δοθεί οδηγίες για να ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ανά διαστήματα παρουσιάζουν πρόβλημα σύνδεσης το οποίο όμως διορθώνεται άμεσα. Η κίνηση στους δρόμους της πόλης του Ηρακλείου είναι αυξημένη.

Λέκκας: «Ηταν ένας σεισμός που δεν πειρμέναμε»

«Κεραυνό εν αιθρία» και «αναπάντεχο» χαρακτήρισε τον σημερινό σεισμό 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη σεισμική δόνηση» και είπε πως «τα ξενοδοχεία έκαναν τις διαδικασίες εκκένωσης», εκτιμώντας ότι «όλα θα πάνε καλά».

Σχολιάζοντας την σεισμική ακολουθία, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, είπε: «έχουμε να κάνουμε με μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Όλοι θεωρούσαμε ότι πηγαίνουμε σε απομείωση, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, και διαψευστήκαμε για ακόμη μία φορά. Έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,8 βαθμών στο νότιο τμήμα του ρήγματος. Ήταν αναπάντεχος ο σεισμός, που ταλαιπώρησε πραγματικά τα κτίρια, και βέβαια πολλούς μετασεισμούς. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα εκτίμηση για τη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε σεισμούς 4,3 - 4,6 και 4,8 βαθμών. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το βράδυ, στις 10:00, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εκεί θα δούμε με όλα τα επιστημονικά δεδομένα πού ακριβώς πάει το φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που εκ των πραγμάτων είναι ένα ιδιότυπο φαινόμενο».

Τσελέντης: «Ηταν ο κύριος σεισμός κατά 98,8%»

Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, γιατί το ρήγμα από τον οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, εκτίμησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής, Ακης Τσελέντης.

Προσέθεσε πάντως ότι «δεν περιμέναμε αυτόν το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ», σημειώνοντας ότι επειδή ήταν πολύ επιφανειακός -μόλις 10 χλμ- θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Γ.Παπαδόπουλος: «Επί 4 μήνες κουνάει συνέχεια στο Αρκαλοχώρι»

Αντιθέτως, για σεισμό ο οποίος δεν ήρθε απροειδοποίητα έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας για πολύ ισχυρή δόνηση 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε, το πρωί της Δευτέρας, στην Κρήτη.

«Επί 4 μήνες κουνάει συνέχεια, στο Αρκαλοχώρι Κρήτης» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, λέγοντας μάλιστα πως στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή σεισμικού κινδύνου. «Τότε είχαμε πει τότε ότι ενδέχεται να είναι προσεισμοί αυτοί που σημειώνονταν».

«Θα έχουμε και μετασεισμούς. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να επηρεάσει κι άλλα ρήγματα» κατέληξε.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι του ΑΠΘ

Παντελώς άγνωστο είναι το ρήγμα που προκάλεσε τον σημερινό σεισμό, δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

«Το συγκεκριμένο ρήγμα στη λεκάνη του Ηρακλείου, που σίγουρα έδωσε σεισμούς πριν από εκατοντάδες χρόνια, δεν ήταν γνωστό ούτε χαρτογραφημένο και δεν είχε μελετηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ρήγματα στην Ελλάδα που δεν ξέρουμε κάτι ιδιαίτερο και δίνουν σεισμούς που μας εκπλήσσουν αφού είναι ελάχιστα μελετημένα», είπε ο κ. Παπαζάχος. Εκτίμησε δε, ότι ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι «ήταν μάλλον ο κύριος σεισμός».

Οι σεισμολόγοι θα παραμείνουν σε επιφυλακή και τα επόμενα 24ωρα παρακολουθώντας το φαινόμενο, όπως πρόσθεσε, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος, όμως το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να περιμένουμε ένα με δύο 24ωρα», είπε ο κ. Σκορδύλης και πρόσθεσε: «η Κρήτη δίνει ισχυρούς σεισμούς, όμως το θέμα είναι το σημείο, όπου εκδηλώνεται ένας σεισμός. Είναι κάποιες περιοχές που φιλοξενούν μεγάλα ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς και κάποιες άλλες μικρότερα ρήγματα, που θα δώσουν σεισμούς μέτριας έντασης».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΙσχυρός σεισμός συγκλόνισε την Κρήτη - Ενας νεκρός, τραυματίες, σοβαρές ζημιέςΣεισμός στην Κρήτη: Έχασε τη ζωή του στα χαλάσματα
Keywords
Τυχαία Θέματα