Λεπέν εναντίον Λεπέν. Όταν οι απόψεις της ανιψιάς της Λεπέν δημιουργούν πρόβλημα στο κόμμα

Αντιμέτωπη με μια ακόμη οικογενειακή... τραγωδία βρίσκεται η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, αυτή τη φορά από την ανιψιά της. Αυτό γιατί έχουν ξεσπάσει πάθη και μίση στο εσωτερικό του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος, με τον κίνδυνο της διάσπασης να είναι ορατός πριν ακόμη από τις γαλλικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Politico, στην μια πλευρά βρίσκεται η επικεφαλής του κόμματος και στην άλλη η ανιψιά
της, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν. Η διαμάχη ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα όταν η Μαριόν Μαρεσάλ πήγε κόντρα στη γραμμή του κόμματος όσον αφορά στην αποζημίωση για τις εκτρώσεις. Ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που η 24χρονη βουλευτής, που στηρίζεται πολύ από τους καθολικούς συντηρητικούς ψηφοφόρους, είχε αποφασίσει να λειτουργήσει ανεξάρτητα. Το περασμένο μήνα ύψωσε την φωνή της και εκφράστηκε κατά της 35ωρης εργασίας, είπε ότι ο θείος της και πατέρας της Μαρίν Λεπέν, Ζαν Μαρί Λεπέν, μπορεί να έχει ρόλο στο κόμμα (παρόλο που τον έχει πετάξει έξω από το κόμμα η κόρη του) και αντέδρασε στην επιλογή του μπλε τριαντάφυλλου για το logo της καμπάνιας του κόμματος (επιλογή της θείας της).

Αλλά το θέμα των εκτρώσεων είναι διαφορετικό.

Και αυτό γιατί η 24χρονη Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν αμφισβήτησε τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Φλοριάν Φιλιπό, πιο άμεσα από ποτέ στο παρελθόν και άσκησε κριτική στην αμφιλεγόμενη στάση της θείας της στο θέμα των εκτρώσεων. Ήταν η πρώτη φορά που είχε εκφραστεί τόσο ξεκάθαρα, γεγονός που ανάγκασε την Λεπέν να πάρει θέση για το θέμα (στηρίζοντας τον αντιπρόεδρό της).

Η νέα οικογενειακή τραγωδία με την αυξανόμενη διαφοροποίηση της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, ανέδειξε ένα στρατηγικό ερώτημα για το κόμμα: πως πρέπει να αντιδράσει το κόμμα στον Φρανσουά Φιγιόν, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα συνέθλιβε την Λεπέν σε ένα δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με τον Joel Gombin, πολιτικό επιστήμονα που ειδικεύεται στον Εθνικό Μέτωπο, η Μαριόν Μαρεσάλ βλέπει τον Φιγιόν σαν σοβαρή απειλή για το Εθνικό Μέτωπο γιατί «ψαρεύει στα νερά του», κάτι που δημιουργεί την ανάγκη να επανεξεταστούν κάποια ερωτήματα -κυρίως εκείνα που έχουν να κάνουν με τον ηθικό συντηρητισμό.

Ο Φιλιπό, συνεχίσει, είναι της αντίθετης άποψης: ότι αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να υπογραμμιστεί το χάσμα μεταξύ παγκοσμιοποίησης και πατριωτισμού, όπως ο ίδιος τον ορίζει. Και σαφώς, η Μαριόν βλέπει την όλη κατάσταση ως μια ευκαιρία να επιβάλει το όραμά της πιο δυναμικά.

Το δίλημμα είναι το εξής: στην περίπτωση που ο Φιγιόν κερδίσει τις προκριματικές εκλογές, πως πρέπει να του επιτεθεί το Εθνικό Μέτωπο, από τα δεξιά ή από τα αριστερά;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν βαθιά συντηρητικό πολιτικό, που προωθεί την καμπάνια του βάσει των καθολικών αξιών, που συχνά ακούγεται πιο δεξιός από την Λεπέν, ιδιαίτερα στα θέματα οικονομίας.

Ο Φιλιπό, βαθιά αντιευρωπαίος, επέλεξε τη δεύτερη προσέγγιση και κατηγόρησε τον Φιγιόν ότι είναι ψυχρός καπιταλιστής που έφυγε από την Κομισιόν για να καταστρέψει το γαλλικό κοινωνικό κράτος.

Αντίθετα, η Μαριόν Μαρεσάλ και οι υποστηρικτές της ακολούθησαν την άλλη τακτική. Οι διαφορά στις απόψεις μπορεί να είχε μείνει εσωτερικό θέμα εάν δεν είχε αποφασίσει να μιλήσει για τις εκτρώσεις (οι εκτρώσεις είναι νόμιμες στη Γαλλία από το 1981 και αποζημιώνονται στο 100% από το κράτος από το 2013).

Η αντίδραση του Φιλιπό (που πιστεύει ότι ο νόμος για τις εκτρώσεις δεν πρέπει να αλλάξει) ήταν άμεση και πολεμική: μίλησε για αυτήν χαρακτηρίζοντάς την «αυτός ο άνθρωπος» και είπε ότι είναι «μόνη», «απομονωμένη» και εκτός γραμμής με την πρόεδρο του κόμματος.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του κόμματος που μίλησε στο Politico και ζήτησε να μην κατονομαστεί, μετά το 2017 το κόμμα δεν θα μπορεί να συνεχίσει με αυτές τις αντικρουόμενες απόψεις μέσα στο κόμμα. Θα γίνει ψηφοφορία και θα δούμε τι θα συμβεί, πρόσθεσε.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα