Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής κλιμακώνεται η ένταση για το προσφυγικό

Τα ευρωπαϊκά κράτη παλεύουν για τον τρόπο μεταρρύθμισης του διαλυμένου συστήματος μετανάστευσης και ασύλου, πιέζοντας για μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου πάνω στο ιδιαίτερα πολιτικοποιημένο ζήτημα που παραμένει χωρίς λύση εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, γράφει το Euractiv.

Η διαμάχη έχει διχάσει την ένωση μεταξύ νοτίων χωρών της Μεσογείου, όπου φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες από την Μ. Ανατολή και την Αφρική και πρώην κομμουνιστικών κρατών που αρνούνται να δεχθούν μέρος των αφίξεων.

Οι πλούσιες χώρες όπως η Γερμανία - περιζήτητοι προορισμοί, πιέζουν για μια συμφωνία υπό την οποία δεν θα εξαιρείται κανείς της υποδοχής εκείνων που καταφτάνουν. Η τελευταία πρόταση θα επέτρεπε στις πρωτεύουσες να αποφύγουν να πάρουν το ένα τέταρτο του «δίκαιου μεριδίου» τους, αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη.

Αντ′ αυτού θα μπορούσαν να δεχθούν άτομο που διασώθηκε από τη θάλασσα ή να προσφέρουν 30.000 ευρώ σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα - οικοδεσπότη της ΕΕ για κάθε άτομο που αρνούνται να δεχθούν. Αλλά Πολωνία και Ουγγαρία αρνούνται κατηγορηματικά κάθε υποχρεωτική ποσόστωση υποδοχής και διπλωμάτης που εμπλέκεται στις συνομιλίες για μία από τις δύο χώρες, είπε ότι η ιδέα είναι ”απολύτως μη αποδεκτή”.

Κοινό έγγραφο πέντε μεσογειακών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, απέρριψε επίσης την πρόταση αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Αναφέρει ότι μια τέτοια επιλογή δεν θα έχει επαρκή ”άμεσο θετικό αντίκτυπο” στην ανακούφιση του μεταναστευτικού βάρους των πέντε χωρών εισόδου. Οι διαφορές δείχνουν ότι ο μισός χρόνος που έχει περάσει από την τελευταία αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να άρουν το αδιέξοδο δεν έφερε παρά μικρή πρόοδο σε ένα από τα πιο διαφιλονικούμενα τμήματα της μεταρρύθμισης.

Οι εθνικές αποστολές θα συζητήσουν το θέμα στα μέσα Μαΐου, παραδίδοντας τη σκυτάλη στους υπουργούς Εσωτερικών στις αρχές του επόμενου μήνα και τέλος, στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 28 και 29 Ιουνίου. Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε χθες ότι οι ”πολύ λεπτές και δύσκολες διαπραγματεύσεις” θα μπορούσαν να αποδώσουν καρπούς, ενώ άλλος διπλωμάτης, ανέφερε ότι δεν ”βλέπει να διαφαίνεται συναίνεση”.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,Euractiv)

Keywords
Τυχαία Θέματα