Λίστα με φερόμενους μαχητές του ISIS στην Ιταλία κυκλοφόρησε η Ιντερπόλ

Η Ιντερπόλ κυκλοφόρησε μια λίστα 50 φερόμενων μαχητών του ISIS, για τους οποίους θεωρείται ότι εισήλθαν στην Ιταλία πρόσφατα μέσω θαλάσσης, και ενδεχομένως να προσπαθούν να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η λίστα, που έφτασε στα χέρια του βρετανικού Guardian, συντάχθηκε από τη γενική γραμματεία του διεθνούς οργανισμού. Απεστάλη στις 29 Νοεμβρίου στο ιταλικό υπουργείο

Εσωτερικών, το οποίο με τη σειρά του τη διένειμε σε αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες ανά την Ευρώπη.

Οι ύποπτοι είναι όλοι Τυνήσιοι, κάποιοι εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν από αξιωματούχους όταν έφτασαν στην Ιταλία. Το έγγραφο περιέχει τα ονοματεπώνυμά τους και τις ημερομηνίες γέννησής τους.

Περίπου 5.500 Τυνήσιοι θεωρείται πως έχουν ταξιδέψει σε περιοχές υπό τον έλεγχο του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν για την τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ- περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Τώρα, μετά την κατάρρευση του «χαλιφάτου», κυβερνήσεις εκφράζουν προβληματισμούς πως πρώην μέλη της οργάνωσης ίσως να προσπαθήσουν να προβούν σε επιθέσεις στην Ευρώπη.

Τέσσερις από τους φερόμενους μαχητές του ISIS στη λίστα της Ιντερπόλ είναι ήδη γνωστοί στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών. Ένας από αυτούς «ίσως να έχει ήδη περάσει τα γαλλοϊταλικά σύνορα», σύμφωνα με την υπηρεσία.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες...οι Τυνήσιοι πολίτες συνδέονται με το ISIS/ Daesh και θα έχουν φτάσει φτάσει στην Ευρώπη με άγνωστα σκάφη» συμπληρώνεται.

Αξιωματούχος ευρωπαϊκής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας είπε στον Guardian πως οι Τυνήσιοι στην πιο πρόσφατη λίστα εκτιμάται πως έφτασαν στη Σικελία μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου 2017 με αλιευτικά ή μικρά σκάφη τα οποία εγκαταλείφθηκαν στις ακτές.

Η ακτή Τόρε Σάλσα στο Αγκριτζέντο πρόσφατα έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία αποβίβασης Τυνήσιων μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι φεύγουν από το Μπεν Γκουερντάνε, μια τυνησιακή πόλη στα σύνορα με τη Λιβύη, όπου το ISIS συγκρούστηκε με τον τυνησιακό στρατό το 2016, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 28 ανθρώπων.

Οι Τυνήσιοι, πολλοί εκ των οποίων είναι οικονομικοί μετανάστες, συνωστίζονται στα μικρά σκάφη και αποβιβάζονται στις ακτές τη νύχτα, 20 ή 30 τη φορά. Οι ομάδες αυτές στη συνέχεια εξαφανίζονται στην εξοχή, λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές, αποφεύγοντας τις περιπόλους της ιταλικής ακτοφυλακής και τους ελέγχους της αστυνομίας. Οι τοπικές αρχές αποκαλούν αυτές τις αφίξεις «αποβάσεις φαντασμάτων» και πιστεύουν πως πάνω από 3.000 Τυνήσιοι έχουν αποβιβαστεί μυστικά στην ακτή του Αγκριτζέντο από τον Ιούλιο. Από αυτούς, η αστυνομία κατάφερε να σταματήσει και να ταυτοποιήσουν μόνο 400 άτομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα