Λίστα Σανγκάης: Τα κορυφαία πανεπιστήμια στον πλανήτη - Η θέση των 6 ελληνικών που ξεχωρίζουν

Το πανεπιστήμιο του Harvard βρίσκεται στην κορυφή για 22η συνεχόμενη χρονιά. Στη λίστα ξεχωρίζουν πανεπιστήμια από ΗΠΑ και Βρετανία.

Χάρβαρντ, Στάνφορντ και ΜΙΤ (Μασσαχουσέτη) κυριαρχούν στην κορυφή των καλύτερων πανεπιστημίων του πλανήτη, με τα Αμερικανικά και τα Βρετανικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να παραμένουν στην πρώτη πεντάδα στον κόσμο. Στη λίστα των κορυφαίων 100, ξεχωρίζουν γνωστά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με

τα ελληνικά να πιάνουν οριακά τη βάση.

Η «Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων» (Academic Ranking of World Universities), γνωστή ως λίστα της Σανγκάης, μια από τις πιο αξιόπιστες παγκοσμίως, έδωσε στη δημοσιότητα και φέτος τα «διαμάντια» της παγκόσμιας εκπαίδευσης αξιολογώντας πάνω από 2.500 ιδρύματα «διαλέγοντας» τα 1000 καλύτερα.

Τα αμερικανικά πανεπιστήμια στην κορυφήΣτάνφορντ, Καλιφόρνια, Η.Π.Α. Οι αψίδες και οι στήλες προσθέτουν όμορφα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά στο Main Quad στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Το Stanford, ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, ιδρύθηκε το 1885 από τους Leland και Jane Stanford. Το πανεπιστήμιο έχει συνολικό αριθμό φοιτητών σχεδόν 18.000 και θεωρείται ένα από τα πιο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ΗΠΑ μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη κατηγορία. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια θεωρούνται κορυφαία και πράγματι καθώς στην λίστα με τα top 20 βρίσκονται 16 αμερικανικά ιδρύματα. Στην 1η θέση και για 22η συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται το Harvard University. Ακολουθούν τα πανεπιστήμια Stanford University και Massachusetts Inst Tech (MIT) στην 2η και 3η θέση αντίστοιχα. 

Στην πρώτη 10αδα βρίσκονται μεταξύ άλλων και άλλα 5 αμερικανικά πανεπιστήμια. Πρόκειται για τα University of California (Berkeley), Princeton University, California Institute of Technology, Columbia University και University of Chicago.

Τα καλύτερα στην ΕυρώπηΖυρίχη, Ελβετία - 10 Ιανουαρίου 2021: Είσοδος στο ιστορικό κεντρικό κτήριο του τεχνικού πανεπιστημίου της Ζυρίχης ("ETH Zurich" επίσης γνωστό ως Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας) με τον χαρακτηριστικό τρούλο, πάνω από την παλιά πόλη της Ζυρίχης.

Οκτώ βρετανικά πανεπιστήμια φιγουράρουν στα κορυφαία 100 του κόσμου. Το University of Cambridge στην 4η θέση και το Oxford στην 6η θέση.

Λίγο πιο χαμηλά εντοπίζεται το University College London στην 16η θέση, το Imperial College στην 25η θέση, το University of Edinburgh (40), University of Manchester (52), King’s College London (53) και University of Bristol (97).

Στη λίστα της Ευρώπης ξεχωρίζουν πανεπιστήμια από τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Δανία, το Βέλγιο, τημ Ολλανδία και τη Γερμανία.

Στην 12η θέση κατατάσσεται το Paris-Saclay University, στην 21η το ETH Zurich, στην 32η το University of Copenhagen, στην 33η το γαλλικό PSL University, στην 41η το Sorbonne University και στην 43η το University of Munich.

Στην Ολλανδία, που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης φοιτητών από όλη της Ευρώπη, ξεχωρίζει το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης (55) και του Γκρόνινγκεν (69). Στο Βέλγιο και στην Δανία στη λίστα βρίσκονται τα πανεπιστήμια KU Leuven (78), Aarhus University (80) και Ghent University (90) καθώς και το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι (99) στη Φινλανδία.

Χαμηλές «πτήσεις» για τα ελληνικά πανεπιστήμια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στη λίστα με τα 1000 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, ξεχωρίζουν και 6 ελληνικά αν και οι επιδόσεις τους είναι συκριτικά πιο χαμηλές από την περσινή χρονιά.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει στην ίδια θέση (301-400) όπως και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (501-600), ενώ το πανεπιστήμιο Πατρών πέφτει στην 901-1000 θέση από την 701-800 το 2023.

Μικρή πτώση εντοπίζουμε και για το πανεπιστήμιο Κρήτης (801-900) σε σχέση με τα περσινά επίπεδα (701-800), ενώ στις ίδιες θέσεις κυμαίνονται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 801-900.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι το Telegram και γιατί συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη στο Παρίσι

OHE: Παγκόσμιο SOS για την άνοδο της στάθμης της θάλασσα στον Ειρηνικό - Κινδυνεύουν νησιά

Ο Χρήστος Γιανναράς, η γενιά του ’60 και η «Ελευθερία του ήθους»

Πηγή: Shangai Ranking

Keywords
Τυχαία Θέματα