Λιβύη: Πάνω από 100 αγνοούμενοι μετανάστες από ανατροπή βάρκας

Περισσότεροι από 100 μετανάστες αγνοούνται μετά το ναυάγιο ξύλινης βάρκας που επέβαιναν στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης την Πέμπτη, έγινε γνωστό από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το πολεμικό ναυτικό της Λιβύης, ενώ γίνεται λόγος για περίπου 100 διασωθέντες.

«Η χειρότερη τραγωδία στη Μεσόγειο φέτος μόλις συνέβη» σημείωσε ο επικεφαλής της Υπατης

Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

«Το ναυάγιο συνέβη στο ανοικτά των ακτών της λιβυκής πόλης Χομς», σε απόσταση 120 χλμ ανατολικά από την πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάφα Μσέχλι, υπεύθυνη επικοινωνιών στο γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την ίδια, 145 μετανάστες διασώθηκαν από τη λιβυκή ακτοφυλακή και μεταφέρθηκαν στη Χομς. Ορισμένοι επιζώντες περιέγραψαν πως η βάρκα τους ανετράπη, ενώ επέβαιναν σε αυτή περίπου 150 μετανάστες, σύμφωνα με την ίδια.

Ομως, σύμφωνα με τον ναύαρχο Αγιούμπ Κάσεμ, τον εκπρόσωπο τύπου του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης, «134 μετανάστες διασώθηκαν και ένα πτώμα περισυνελέγη, την ώρα που 115 μετανάστες θεωρούνται αγνοούμενοι».

«Μια ξύλινη βάρκα όπου επέβαιναν 250 παράτυποι μετανάστες, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, (…) ναυάγησε 5 ναυτικά μίλια από τις ακτές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων» διευκρίνισε ο Κάσεμ σε ένα δελτίο τύπου προς το AFP.

Οι εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λιβύη, οι οποίοι περιέθαλψαν 135 μετανάστες μετά το το ναυάγιο εκτιμούν ότι σχεδόν 400 άνθρωποι επέβαιναν σε τρεις λέμβους που βυθίστηκαν, με βάση τις μαρτυρίες των επιζώντων.

«Προφανώς, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στη θάλασσα», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζιλιέν Ράικμαν, ο επικεφαλής της αποστολής των MSF για τη Λιβύη, που έχει την έδρα της στην Τύνιδα.

Σύμφωνα με τον Ράικμαν, οι μετανάστες αναχώρησαν γύρω στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, μόλις έδυσε ο ήλιος, με τρία πλοιάρια που ήταν δεμένα μεταξύ τους. Η μία λέμβος πηγαινοερχόταν για να γεμίσει τις άλλες δύο με 300 ανθρώπους. Στην τελευταία της μεταφορά, επιβίβασε με τη σειρά της άλλους 100, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά οι μετανάστες ήταν γύρω στους 400.

Η οργάνωση παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε δύο ομάδες διασωθέντων, αποτελούμενες από 53 και 82 ανθρώπους, δηλαδή συνολικά 135. Από αυτούς, οι επτά εισήχθησαν σε τοπικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον Ράικμαν, όλοι τους μεταφέρθηκαν στην ξηρά από Λίβυους ψαράδες και όχι από την ακτοφυλακή.

«Οι άνθρωποι ήταν σε κατάσταση σοκ. Ενας άνδρας που τον τράβηξαν από το νερό ενώ πνιγόταν είδε όλη του την οικογένεια να χάνεται», συνέχισε, εξηγώντας ότι ανησυχεί επειδή έχουν σωθεί ελάχιστα παιδιά: «Προφανώς, πολλά άλλα χάθηκαν», είπε.

Από τις αρχές του έτους, 426 άνθρωποι πνίγηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον απολογισμό του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε μαρτυρίες επιζώντων. ”Όμως πόσα πλοιάρια χάθηκαν εντελώς και δεν θα μετρηθούν ποτέ;” διερωτήθηκε ο Ράικμαν.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Ουκρανία: Συναγερμός με «σύλληψη» ρωσικού τάνκερ - Βίντεο ντοκουμέντο από το ρεσάλτο Παναγία των Παρισίων: Φόβοι για κατάρρευση της στέγης εξαιτίας του καύσωνα Τουρκία: Ετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία
Keywords
Τυχαία Θέματα