Λογοκρισία στα ΜΜΕ: Σε επίπεδα ρεκόρ οι φυλακίσεις δημοσιογράφων παγκοσμίως το 2019

Τουλάχιστον 250 δημοσιογράφοι έχουν βρεθεί στη φυλακή εξαιτίας της δουλειάς τους από την αρχή του έτους έως την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ΜΚΟ «Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων», κατονομάζοντας την Κίνα, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο ως τις χώρες όπου παρατηρείται πιο έντονα το φαινόμενο της λογοκρισίας.

Σύμφωνα με την ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα, η πλειοψηφία των δημοσιογράφων φυλακίστηκε με κατηγορίες για ενέργειες

κατά του κράτους.

Στη νέα έκθεσή της, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο αριθμός των δημοσιογράφων που κατηγορούνται για «ψευδείς ειδήσεις» αυξήθηκε φέτος, με 30 φυλακισμένους το 2019, έναντι 28 πέρυσι και μόνο έναν το 2012.

Οι διώξεις για «ψευδείς ειδήσεις» αυξήθηκαν απότομα. Νωρίτερα φέτος, η Ρωσία και η Σιγκαπούρη εισήγαγαν αμφιλεγόμενους νόμους κατά των «fake news».

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρίσκονται υπό κράτηση παραμένει υψηλός. Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων εκτιμά ότι 255 φυλακίστηκαν το 2018, σημειώνοντας μια πολύ μικρή βελτίωση σε σχέση με τον αριθμό-ρεκόρ των 273 φυλακίσεων το 2016.

«Για τέταρτη συνεχή χρονιά καταγράφεται ρεκόρ στον αριθμό των δημοσιογράφων που φυλακίζονται εξαιτίας της δουλειάς τους» δήλωσε στο CNN η Κόρντεϊ Ράντς, επικεφαλής υπεράσπισης της ομάδας.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην Κίνα σημειώθηκαν οι περισσότερες φυλακίσεις δημοσιογράφων (48) το 2019, ενώ ακολούθησαν η Τουρκία (47), η Σαουδική Αραβία (26) και η Αίγυπτος (26).

«Φέτος, αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι η Κίνα έχει ξεπεράσει την Τουρκία στις φυλακίσεις δημοσιογράφων για πρώτη φορά από το 2015», επισήμανε η Ράντς, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ συνεχίζει να «παγιώνει τον πολιτικό έλεγχο και να θεσπίζει αυστηρότερους ελέγχους στα ΜΜΕ».

Ενώ η φετινή απογραφή κάνει λόγο για λιγότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους στην Τουρκία - κάτω από τους 68 του 2018 - η έκθεση επισημαίνει ότι αυτό αντικατοπτρίζει τις επιτυχείς προσπάθειες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαφανίσει τις ανεξάρτητες φωνές και τις επικρίσεις εναντίον του και όχι την μεγαλύτερη ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων πρόσθεσε ότι δεκάδες δημοσιογράφοι, που δεν έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία, εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Η Ραντς τόνισε πως η καταστολή των δημοσιογράφων είναι πιθανό να δημιουργήσει μια «αποτροπή» για όσους θα ήθελαν ενδεχομένως να ακολουθήσουν το επάγγελμα, προσθέτοντας ότι το 98% των φυλακισμένων ήταν ντόπιοι δημοσιογράφοι.

Η καταστολή του Τύπου, δήλωσε, «προσκρούει στο δικαίωμα του κοινού να ενημερώνεται και δύναται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαφθορά. Εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία πιστεύουν ότι δεν θα υπόκεινται σε κανέναν ανεξάρτητο έλεγχο ή λογοδοσία», πρόσθεσε.

Πηγή: CNN

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Time: Πρόσωπο της χρονιάς η Γκρέτα Τούνμπεργκ ΗΠΑ: Υπάλληλοι πήγαν σε Χριστουγεννιάτικο πάρτι κι έφυγαν με μπόνους 10 εκατ. δολαρίων Βρετανία: Μια φωτογραφία στα social media ίσως κρίνει τις εκλογές
Keywords
Τυχαία Θέματα