Λόρδος Βύρων: 197 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Φιλέλληνα

Πρωτοποριακός και προκλητικός για την εποχή του, κυνικός και ρομαντικός, διάσημος και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενος, με συνεπή ανθρωπιστική και πολιτική παρουσία στον δημόσιο βίο, ο αριστοκράτης Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον υπήρξε μία πολύπλευρη προσωπικότητα, ηγετική φυσιογνωμία του ρομαντικού κινήματος.

Μέχρι το πρόωρο τέλος του, παρέμεινε αληθινός Φιλέλληνας, προσφέροντας με κάθε τρόπο -υλικά, ψυχικά, σωματικά- στην Ελληνική Επανάσταση.

Σήμερα, 19 Απριλίου, συμπληρώνονται 197 χρόνια από το θάνατό του Λόρδου Βύρωνα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει

μια σύντομη αναδρομή στις φιλελληνικές ιδέες και στη δράση του, μέσα από τα ποιήματα και τις επιστολές του, αλλά και τη μόνιμη έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του.

19 Απριλίου 1824, ο Λόρδος Βύρωνας φεύγει πρόωρα, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων, στο Μεσολόγγι, σε ηλικία 36 ετών.

Ο βίος του κορυφαίου ρομαντικού ποιητή και φιλέλληνα ήταν σύντομος. Όμως έζησε την κάθε μέρα του με πάθος, ενώ η διαδρομή και το έργο του συνδέθηκε άμεσα με τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.

Αποσπάσματα από το έργο του λόρδου Βύρωνα διαβάζει στο βίντεο ο Γιάννης Μπέζος.

Η συστράτευση του Βύρωνα στο πλευρό των Ελλήνων, η θυσία του για τα ιδεώδη της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας τους, η φιλελληνική του ποίηση αλλά και πρόωρος θάνατός του, αφύπνισαν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης για την Ελλάδα. Έδωσαν νέα ώθηση στην Ελληνική Επανάσταση και στο φιλελληνικό κίνημα.

Η επιταγή των 4.000 λιρών για την Επανάσταση

Μία ακόμη απόδειξη της γενναιοδωρίας του Μπάιρον και της αφοσίωσης του στον ελληνικό αποκαλύφθηκε από τον «Observer», που έφερε στο φως μία επιταγή ύψους 4.000 λιρών (σημερινή αξία 332.000 λίρες ή, 383.000 ευρώ).

Η επιταγή του λόρδου Βύρωνα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους με αποδέκτη τον Τζιοβάνι Ορλάντο, εκπρόσωπο της προσωρινής κυβέρνησης, ο οποίος τον είχε προσεγγίσει ζητώντας οικονομική ενίσχυση, ιδιαίτερα ανήσυχος από την τροπή των πολεμικών επιχειρήσεων, προοριζόταν να καλύψει έκτακτες ανάγκες, κυρίως τη χρηματοδότηση του στόλου για την υπεράσπιση του Μεσολογγίου.

Η επιταγή εξαργυρώθηκε στη Μάλτα, με τη μορφή ασημένιων ισπανικών δολαρίων, τα οποία μεταφέρθηκαν σε μπαούλα στο Μεσολόγγι.

Σύμφωνα με τον Ρόντρικ Μπίτον, καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King’s College του Λονδίνου «ουδείς ιστορικός πολέμου έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός, αλλά τα αλβανικά στρατεύματα των Οθωμανών που πολιορκούσαν το Μεσολόγγι εξαφανίστηκαν μόλις μαθεύτηκε ότι ο Μπάιρον δάνεισε αυτά τα χρήματα και ο στόλος έπλεε από την Ύδρα και τις Σπέτσες».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...«The Cornelian Secret»: Η ερωτική ποίηση του λόρδου ΜπάιρονΟ Ευρωπαίος Λόρδος ΒύρωνΙωάννης Κωλέττης: Ένας «ατεκμηρίωτα κατασυκοφαντημένος» πολιτικός
Keywords
Τυχαία Θέματα
Λόρδος Βύρων, 197, Φιλέλληνα,lordos vyron, 197, filellina