Λύση στα στεγαστικά με μείωση του ΕΝΦΙΑ


Μία από τις βασικές διαφορές στις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας με τις άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο ή αντιμετώπισαν, όπως η Ισπανία, μνημονιακές καταστάσεις, είναι η εξέλιξη των τιμών στα ακίνητα.

Στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί μια μέση πτώση στις τιμές των ακινήτων της τάξης του 50% σαν αποτέλεσμα της φούσκας των ακινήτων που είχε δημιουργηθεί αλλά και των
εξαιρετικά αυστηρών φορολογικών και οικονομικών μέτρων.

Στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία παρατηρείται ήδη μερική ανάκαμψη στις τιμές των ακινήτων χωρίς η πτώση που προηγήθηκε να φτάσει στα ελληνικά επίπεδα ρεκόρ. Αντίθετα στην Ελλάδα συνεχίζεται, με μικρότερο ρυθμό, η υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων, γεγονός που αυξάνει συνεχώς τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και δημιουργεί ανυπέρβλητα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες εξυπηρετούν στεγαστικά δάνεια, η αξία των οποίων ξεπερνάει την αξία του ακινήτου τους παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλει στις τράπεζες πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τη στιγμή που έλαβαν το στεγαστικό δάνειο.

Για να δημιουργηθεί μία εικόνα ομαλότητας στο τραπεζικό σύστημα προωθούνται λύσεις απελπισίας όπως είναι η εξυπηρέτηση των δανείων για 50 ή 75 χρόνια και η μεταφορά τους στους κληρονόμους του δανειολήπτη, η ανταλλαγή του ακινήτου με ένα μικρότερο με τη ζημιά να περνάει, στο σύνολό της, στο δανειολήπτη ή και η κατάσχεση της πρώτης κατοικίας γι' αυτούς που την έχουν δεσμεύσει για δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους και δεν είναι σε θέση να τα εξυπηρετήσουν ή να ρευστοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους σε μια αγορά ακινήτων που βρίσκεται σε φάση κατάρρευσης.

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που άρχισε να δημιουργείται με τη φορολογική επιδρομή κατά των ακινήτων που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2011 είναι η μείωση της υπερφορολόγησής τους. Αυτή μπορεί να γίνει με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35 - 40% που θα προκύψει απ' τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών αξιών. Θα δημιουργηθεί βέβαια μία τρύπα στα έσοδα του Δημοσίου της τάξης του 1 δισ. ευρώ η οποία πρέπει να καλυφθεί με ανάλογη μείωση των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των συντάξεων που καταβάλλει το Δημόσιο.

Συμφέρει όμως την ελληνική οικονομία και κυρίως την κοινωνία ο περιορισμός των δημόσιων δαπανών ακόμη και με σκληρά μέτρα προκειμένου να αποκτήσουν ξανά αξία τα ακίνητα των Ελλήνων στα οποία επένδυσαν καθόλη τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου. Ακόμη και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που θα δουν το εισόδημά τους να περιορίζεται κι άλλο θα κερδίσουν πολλά περισσότερα σαν ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και σαν πολίτες που έχουν συμφέρον να δουν την οικονομία να βγαίνει σιγά σιγά από το αδιέξοδο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα