Λύθηκε ένα από τα μυστήρια του Στόουνχεντζ
Βρετανοί επιστήμονες έλυσαν ένα από τα μυστήρια του Στόουνχεντζ, καθορίζοντας την προέλευση πολλών από τους μεγάλιθους που συγκροτούν το φημισμένο νεολιθικό μνημείο στο Γουίλτσαϊρ της Αγγλίας, χάρη σε ένα δείγμα που είχε φυλαχθεί επί δεκαετίες στις ΗΠΑ.
Από τη γεωχημική μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι 50 από τους 52 γκρίζους ψαμμιτικούς ογκόλιθους του Στόουνχεντζ προέρχονται από το ίδιο σημείο: μια τοποθεσία που αποκαλείται Γουέστ Γουντς και απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα.
«Το πώς μεταφέρθηκαν στο σημείο είναι αντικείμενο εικασιών. Δεδομένου του μεγέθους τους, είτε τους έσυραν, είτε τους μετακίνησαν με κυλινδρικές ράβδους μέχρι το Στόουνχεντζ. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή διαδρομή, όμως τουλάχιστον τώρα έχουμε μια αφετηρία και έναν τερματισμό», πρόσθεσε ο Νας.
Οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι οι μικρότεροι μονόλιθοι προέρχονταν από το Πέμπροκσιρ της Ουαλίας, μια περιοχή που απέχει 250 χιλιόμετρα από το Στόουνχεντζ.
Καθοριστικό ρόλο στην έρευνα έπαιξε ένα δείγμα ψαμμιτικού ογκόλιθου, το οποίο είχε αφαιρεθεί από το μνημείο στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν είχαν τοποθετηθεί μεταλλικές ράβδοι για να σταθεροποιήσουν έναν ραγισμένο μεγάλιθο. Το δείγμα αυτό δόθηκε ως αναμνηστικό στον Ρόμπερτ Φίλιπς, έναν άνδρα που εργαζόταν στην εταιρεία που είχε αναλάβει τα έργα συντήρησης. Ο Φίλιπς το πήρε μαζί του (έλαβε και τη σχετική άδεια εξαγωγής) όταν μετανάστευσε στις ΗΠΑ, το 1977. Έζησε στη Νέα Υόρκη, το Ιλινόι, την Καλιφόρνια και τέλος στη Φλόριντα. Αποφάσισε να το επιστρέψει στη Βρετανία το 2018 και την ίδια χρονιά πέθανε.
Οι ερευνητές ανέλυσαν αυτό το δείγμα –είναι μια διαδικασία που καταστρέφει την πέτρα και επομένως δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί στους μεγάλιθους– και καθόρισαν το γεωχημικό αποτύπωμα του ψαμμιτικού ογκόλιθου από τον οποίο προήλθε. Αυτό το αποτύπωμα ταίριαζε με τους ψαμμόλιθους του Γουέστ Γουντς και με όλους τους μεγάλιθους του Στόουνχεντζ, εκτός από δύο.
«Ελπίζω, αυτό που ανακαλύψαμε να βοηθήσει τον κόσμο να καταλάβει περισσότερα για την τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε για την κατασκευή του Στόουνχεντζ», κατέληξε ο Νας.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Οι Τουρκικοί τραμπουκισμοί στο Καστελόριζο και ο Κίμωνας ο Αθηναίος Μεταμόσχευση ήπατος θα χρειαστεί ο μαθητής που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια "Είναι ένα μεγάλο κύμα" - Η προειδοποίηση του ΠΟΥ σε όσους περιμένουν το "δεύτερο κύμα" κορονοϊού- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έρχεται η μάσκα υποχρεωτικά στα γραφεία και τους χώρους εργασίας
- Εφη Γρινου : καλό ταξίδι Χρήστο μου και καλό παράδεισο
- Λασκαράκη-Σουλτάτος: Θα εκπλαγείς από το θεϊκό σπίτι τους στην Κρήτη
- ΚΤΕΟ: Aυτοί είναι οι νέοι κανόνες για τους ελέγχους
- Άγριες Μέλισσες: Ο Λάμπρος πήγε να πάρει την Ελένη με μηχανή, 10 χρόνια μετά
- Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Βεβήλωσαν τον τάφο του Λευτέρη Καλομοίρη - Το μήνυμα του γιου του
- SZ: Αναμφισβήτητη νίκη Ερντογάν επί της Αθήνας
- SZ: Η νίκη Ερντογάν στα σημεία επί της Αθήνας
- Χαμός στον αέρα του "Καλοκαίρι #not"
- Αυτή είναι η νέα Lamborghini των 830 ίππων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Η Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ είναι ακόμα μια ακαδημαϊκός που εξακολουθεί να βασανίζεται στις φυλακές του Ιράν
- Ο πρόεδρος Λουκασένκο της Λευκορωσίας δήλωσε ότι ήταν ασυμπτωματικός φορέας του κορονοϊού
- Ηλεκτροκίνηση: στις 3 Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα, στις 24 η υποβολή αιτήσεων – όλα τα ποσά επιδότησης, τα bonus και πληροφορίες
- Lonely Planet: Οι 10+1 καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα
- Κυβέρνηση: Θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους - Αλλά όχι για τα δώρα και τις επικουρικές
- Μόνο online το 2021 η μεγάλη έκθεση τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας
- Nέος νόμος για τα social media στην Τουρκία: Φόβοι για αύξηση της λογοκρισίας
- Εντοπίστηκε η τοποθεσία του τελευταίου αριστουργήματος του Βαν Γκογκ
- Στη Γερμανία, διασωληνωμένος με ειδική πτήση 16χρονος από τη Φλώρινα που έφαγε άγρια μανιτάρια
- Κορονοϊός: 57 τα νέα κρούσματα, τα 10 στις πύλες εισόδου - Κανένας νέος θάνατος