Μ. Λαγκαρίτα: «Η εμπνευσμένη αρχιτεκτονική εμφανίζεται στον κόσμο σα θαύμα».
Η Μαρία Λαγκαρίτα είναι διδάκτωρ αρχιτεκτονικής του ETSA Μαδρίτης και διδάσκει αρχιτεκτονικά έργα στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ο Βίκτορ Ναβάρο είναι επίσης διδάκτωρ αρχιτεκτονικής και εργάζεται σήμερα ως λέκτορας αρχιτεκτονικών έργων στο Universidad Europea de Madrid, ενώ το 2015 υπήρξε λέκτορας στο Harvard Graduate School of Design.
Συνεργάζονται από το 2005 στο αρχιτεκτονικό στούντιο
Υπήρξαν διευθυντές των θερινών μαθημάτων XII BEAU - Universidad Menended Pelayo και επιλέχθηκαν ως κριτές για την Μπιενάλε του Σάντο Ντομίνγκο.
Redbull academyΠαρότι το γραφείο των Langarita-Navarro είναι σε υπόσκαφα κτίριο, και στις δύο πλευρές του zoom call ιδρώναμε από τη ζέστη.
«Ευτυχώς μας περιβάλλει ένας κήπος ενώ το μισό του κτιρίου είναι κάτω από το έδαφος. Το γεγονός αυτό μας κρατά σε μια θερμοκρασία που είναι 4 βαθμοί χαμηλότεροι από τη συνηθισμένη», είπε στα αγγλικά η Μαρία Λαγκαρίτα. Της εξήγησα πως αυτό το είδος κτιρίου στα ελληνικά λέγεται «υπόσκαφο» και επανέλαβε τη λέξη στα ελληνικά χωρίς ίχνος προφοράς. Πολλοί εντοπίζουν ως αφετηρία της αγάπης της Λαγκαρίτα για την αρχιτεκτονική το γεγονός ότι στα 12 της διάβαζε τις βιογραφίες αρχιτεκτόνων όπως ο Λε Κορμπυζιέ και Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Στην συνέντευξη μας, όπως είπε, αυτό που πυροδότησε το πάθος της για την αρχιτεκτονική ήταν κάτι που συνειδητοποίησε στις καλοκαιρινές διακοπές, με την οικογένεια της, όπου νοίκιασαν ένα διαμέρισμα στη μεσογειακή ακτή της Ισπανίας. «Το διαμέρισμα είχε μια εντελώς διαφορετική διαρρύθμιση από το σπίτι μας, ήμουν μόλις 8 ή 9 ετών και απολάμβανα την αρχιτεκτονική του, έτσι όπως ήταν χωρισμένο στα δύο, τη θέα που είχε προς τη θάλασσα κλπ. Μετά διαπίστωσα ότι η σύνθεση του κτιρίου άνηκε σε έναν γνωστό αρχιτέκτονα από τη Μαδρίτη, τον Ρικάρντο Ρόκα».
Οι γονείς της δεν είχαν σχέση με την αρχιτεκτονική. Ούτε έχει συγγενείς και οικογενειακούς φίλους που ήταν αρχιτέκτονες. Η οικογένεια της είχε ένα μεγάλο σπίτι που την έκανε περίεργη για την κατασκευή του.
Οι Μαρία Λαγκαρίτα και Βίκτορ ΝαβάροLangaritaInAthensH Μαρία Λαγκαρίτα θα έρθει στην Αθήνα όπου θα εμφανιστεί στο συνέδριο αρχιτεκτονικής και design ΕΣΩ που κλείνοντας τα δέκα του χρόνια γίνεται πιο διεθνές από ποτέ αφού φέτος διοργανώνεται με την επιμέλεια του ιδρύματος Mies Van De Rohe. «Στην Αθήνα θα μιλήσω για την επανάχρηση παλαιών χώρων, που είχαν άλλες λειτουργίες στο παρελθόν, όπως αποθήκες, δεξαμενές νερού με υλικά που τα αποκαλούμε “soft materials”, μη ορυκτά, ούτε πέτρα ή τζάμι».
Προσπαθώντας να εξηγήσει την επιτυχία τους και το βραβείο Mies Van De Rohe που κέρδισαν το 2013 μίλησε για την ισπανική κρίση της εποχής: «Ήταν κάτι που συνέβη την κατάλληλη στιγμή. Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης, όχι σαν την ελληνική, αλλά που δεν υπήρχε κατασκευαστική εργασία, δεν υπήρχαν αναθέσεις έργων για αρχιτέκτονες, δεν υπήρχαν διαγωνισμοί, οι τιμές των ακινήτων έπεφταν και μέχρι το 2011 ο κόσμος είχε πέσει σε κατάθλιψη. Δηλαδή ο κόσμος είχε βαρεθεί πλέον να αντιστέκεται σε αυτό το συναίσθημα και είχε πλέον κουραστεί. Πλέον οφείλαμε να κυνηγάμε τα ίδια έσοδα με πριν, αλλά κάνοντας ταξίδια σε διαφορετικά σημεία του κόσμου. Φτάναμε μέχρι και Ιαπωνία».
Χαρακτηριστικό των έργων τους όπως το Casa Hernandez, ή το μουσικό εργαστήριο της Red Bull (για το οποίο πήραν την ειδική αναφορά του βραβείου Mies Van De Rohe το 2013) για το οποίο χρησιμοποίησαν όπως λένε οι ίδιοι φτηνά και οικολογικά υλικά ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου ήταν εξαιρετικά σύντομος. Όπως δήλωσαν και οι ίδιοι στην ιστοσελίδα τους:
«Από πολλές απόψεις αυτό το έργο μοιράζεται τη λογική μιας ρωσικής κούκλας matryoshka. Όχι μόνο με την πιο κυριολεκτική, φυσική έννοια, κατά την οποία το ένα πράγμα ενσωματώνεται άμεσα στο άλλο, αλλά και με μια χρονική έννοια, κατά την οποία το ένα προέρχεται στην πραγματικότητα μέσα στο άλλο».
Το άλλο στοιχείο που εντυπωσιάζει στην περίπτωση του ισπανικού αρχιτεκτονικού γραφείου είναι ο συνδυασμός υψηλών αποδόσεων σε ακαδημαΐκό και επαγγελματικό επίπεδο.
«Η ακαδημαϊκή εμπειρία είναι καύσιμο για την πρακτική της άσκηση ως αρχιτεκτονικό γραφείο για να ολοκληρώσουμε τα έργα. Η απλή πραγματικότητα δεν αρκεί για να το ‘ταΐσει’».
Κι επίσης η ακαδημαϊκή έρευνα χρειάζεται όπως και η πρακτική του επαγγέλματος, ομαδική εργασία για να υλοποιηθεί. Στην ακαδημαϊκή έρευνα όμως τα αποτελέσματα έρχονται πιο γρήγορα. H πραγματικότητα της πρακτικής άσκησης του επαγγέλματος πέφτει πολύ βαριά και δεν είναι αρκετή από μόνη της για την επιστήμη. Για αυτό για εμένα και τον Βίκτορ είναι πολύ σημαντικό να ερευνούμε παραμένοντας δραστήριοι ως σχεδιαστές»..
Αναρωτήθηκα ποιοι αρχιτέκτονες την επηρέασαν.
Η Μαρία Λαγκαρίτα θαυμάζει τη Σαρλότ Περιάντ. Όπως επίσης τον Ρίτσαρντ Ρότζερς και τη σχέση του με τη φύση. Της αρέσει ο Τζουλιάαν Λάμπενς από το Βέλγιο. Στη συνέντευξη μας είπε καταλήγοντας: «Η εμπνευσμένη αρχιτεκτονική εμφανίζεται στον κόσμο σα θαύμα».
Εισιτήρια εδώ .
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Πέντε λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να χάσει κανείς το συνέδριο ΕΣΩ στην Στέγη του Ιδρύματος ΩνάσηΑσπασία Τάκα: Αρχιτεκτονική που αφουγκράζεται την εποχήΔώδεκα σαλέ σε πλαγιά των Αλπεων, το αρχιτεκτονικό επίτευγμα του Baumschlager Eberle Architekten- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ε, όχι και δημοσιογράφος ο Τράγκας, έμπορος και εκβιαστής ναι…
- «Οι Τούρκοι ζητούν πλέον επίσημα «αλλαγή συνόρων»
- Θλιβερές σκηνές στην Ουγγαρία: 30.000 ανήλικοι αποδοκίμασαν την Αγγλία για το «Black Lives Matters»
- Σούπερ μάρκετ σε πίεση από το ενεργειακό κόστος - Είμαστε υπό πώληση σχεδόν όλοι…
- Το πάτημα του κουμπιού ψάχνει ο Ερντογάν - Συναγερμός σε όλο το Αιγαίο από αέρος, ξηράς και θάλασσας
- Ειρήνη Βολιώτη: Σε κατάσταση σοκ - Κατήγγειλε τον πρώην σύντροφό της για ξυλοδαρμό
- Θεσσαλονίκη: Πατέρας βρήκε τον γιο του κρεμασμένο μέσα στο δωμάτιό του
- Αίγινα: Φρικτά δολοφονημένη βρέθηκε η ηθοποιός Μαρίου Μπονίκου - Εξετάζεται ο γιος της ως βασικός ύποπτος
- Αυστραλία: Η Τασμανία θα ποινικοποιήσει τη δημόσια επίδειξη ναζιστικών συμβόλων
- Σοφία Παθέκα: Πρώτη έξοδος με τον «σωτήρα» της μετά το σοβαρό χειρουργείο στο γόνατο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- BBC: Οι 12 καλύτερες ταινίες του 2022 μέχρι τώρα
- Βγάλε την πάνω αριστερή πινέζα απ’ τον χάρτη και θα βρεις την Κόνιτσα
- Για να βρείτε ζωή στον Άρη, μην ακολουθείτε το νερό, ακολουθήστε το αλάτι
- Πώς ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος δημιούργησε τη σύγχρονη ιατρική και το κράτος πρόνοιας
- Μ. Λαγκαρίτα: «Η εμπνευσμένη αρχιτεκτονική εμφανίζεται στον κόσμο σα θαύμα».
- 19+1 δημοφιλέστεροι κωδικοί πρόσβασης που έχουν διαρρεύσει στο σκοτεινό διαδίκτυο
- Οι πολεμιστές του βασιλιά Μίνωα: Οι Μινωίτες και ο πόλεμος στο προϊστορικό Αιγαίο
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Μ. Λαγκαρίτα: «Η εμπνευσμένη αρχιτεκτονική εμφανίζεται στον κόσμο σα θαύμα».
- BBC: Οι 12 καλύτερες ταινίες του 2022 μέχρι τώρα
- Πώς ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος δημιούργησε τη σύγχρονη ιατρική και το κράτος πρόνοιας
- Για να βρείτε ζωή στον Άρη, μην ακολουθείτε το νερό, ακολουθήστε το αλάτι
- 19+1 δημοφιλέστεροι κωδικοί πρόσβασης που έχουν διαρρεύσει στο σκοτεινό διαδίκτυο
- Βγάλε την πάνω αριστερή πινέζα απ’ τον χάρτη και θα βρεις την Κόνιτσα
- Οι πολεμιστές του βασιλιά Μίνωα: Οι Μινωίτες και ο πόλεμος στο προϊστορικό Αιγαίο
- Καταλονία: Ο καταλανός ηγέτης Πουτζντεμόν αντικαταστάθηκε στην προεδρία του κόμματός του
- Αλβανία: Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων εξελέγη πρόεδρος της χώρας
- Γουατεμάλα: Τρεις έφηβες συνελήφθησαν την ώρα που αποκεφάλιζαν ένα 15χρονο κορίτσι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γερμανία: 5 δισ. ευρώ το κόστος της διακοπής εφοδιασμού με ρωσικό αέριο
- Hλικιωμένος βρήκε τον γιο του κρεμασμένο μέσα στο δωμάτιό του
- Για το 2/2 η Εθνική του Πογέτ στην Πρίστινα
- Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο - Οι Ρώσοι ελέγχουν τμήμα της Σεβεροντονέτσκ
- ΠΑΟΚ: Έρχεται ο Ράφα Σοάρες, πλησιάζει σε Ρέντε
- Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου
- Κεφτέδες από κοτόπουλο
- Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών στους Δήμους
- Παλαιό Τρίκερι: ήσυχο νησάκι για χαλαρές διακοπές – διαμονή ακόμη και με 15 ευρώ την ημέρα