Μ. Σχοινάς: Η Τουρκία θα έχει οφέλη αν περιορίσει τη μετανάστευση στα Κατεχόμενα

Η Τουρκία « θα έχει πολλά περισσότερα να κερδίσει παρά να χάσει» εάν συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εμποδίσει τις αφίξεις μεταναστών από τα αεροδρόμια και τις ακτές της στο Κατεχόμενα, δήλωσε την Κυριακή (20/2), ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο κ. Σχοινάς ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, επισκέφθηκε συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής

Δημοκρατίας, Νίκο Νουρή, την ακριτική περιοχή κοντά στον Άγιο Κασσιανό στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας και τη νεκρή ζώνη στην περιοχή Αθηένου, δύο σημεία που χρησιμοποιούνται για να περνούν παράνομα μετανάστες από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι ελπίζει ότι οι τουρκικές αρχές να δείξουν τον ίδιο βαθμό συνεργασίας για τον περιορισμό των αφίξεων μεταναστών στην Κύπρο όπως έκαναν για να βοηθήσουν την ΕΕ να αντιμετωπίσει μια «υβριδική επίθεση» της Λευκορωσίας που ωθεί μετανάστες πέρα από τα σύνορά της στην Πολωνία.

«Κοιτάξτε, η Τουρκία, όπως όλοι οι άλλοι γείτονές μας, πρέπει να καταλάβει ένα πολύ απλό πράγμα: ότι στο μεταναστευτικό έχει πολλά να κερδίσει εάν συνεργαστεί με την Ευρώπη αντί να εργάζεται εναντίον της Ευρώπης».

Ο κ. Σχοινάς θα ταξιδέψει στην Τουρκία τον επόμενο μήνα για συνομιλίες ώστε να αξιολογήσει τους τρόπους με τους οποίους οι μετανάστες φτάνουν στα κατεχόμενα της Κύπρου, είτε μέσω πτήσεων από την Κωνσταντινούπολη είτε με πλοία από τη νότια ακτή της χώρας. Περίπου το 85% των μεταναστών που φτάνουν στα κατεχόμενα περνούν μέσα από την ουδέτερη ζώνη που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ μίλησε μετά από περιοδεία του σε πολλές συχνά χρησιμοποιούμενες διαδρομές διέλευσης μεταναστών κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης. 

Κύπριοι αξιωματούχοι κατηγορούν την Τουρκία ότι σκόπιμα διοχετεύει μετανάστες στα βόρεια κατεχόμενα τμήατα του νησιού. Η νεκρή ζώνη δεν αναγνωρίζεται ως εξωτερικο σύνορο της ΕΕ και οι κυπριακές αρχές απέφυγαν να χτίσουν τείχη. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι λένε ότι θα χρησιμοποιήσουν «μέτρα υψηλής τεχνολογίας» για να περιορίσουν τις διελεύσεις στη ζώνη ασφαλείας.

«Αυτό που βλέπω εδώ σήμερα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής είναι συγκλονιστικό, είναι μια εντελώς διαφορετική αντίληψη του προβλήματος από το να το βλέπεις από απόσταση», τόνισε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι η Κύπρος με τους περιορισμένους πόρους της πρέπει να επωμιστεί ένα «εξαιρετικά μεγάλο, δυσανάλογο» βάρος. 

″Από πυροσβέστες να γίνουμε αρχιτέκτονες ενός νέου ευρωπαϊκού πλαισίου για τη διαχείρηση του μεταναστευτικού” 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημκοκρατίας,Νίκος Νουρής δήλωσε ότι η Κύπρος έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια περισσότερους κατά κεφαλήν μετανάστες από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.

Ο κ. Σχοινάς είπε ότι η ΕΕ συνεργάζεται με τις κυπριακές αρχές για να αποτρέψει τις διελεύσεις μεταναστών. Είπε επίσης ότι η Κύπρος θα πρέπει να λάβει σημαντική οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις αφίξεις μεταναστών και να αυξήσει τους επαναπατρισμούς όσων έχουν απορριφθεί οι υποθέσεις ασύλου.

«Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, εμείς στην Ευρώπη πρέπει να σταματήσουμε να εργαζόμαστε ως πυροσβέστες που σπεύδουν από κρίση σε κρίση και να εργαστούμε ως αρχιτέκτονες ενός νέου, συνολικού, συνεκτικού ευρωπαϊκού πλαισίου για τη διαχείριση των ζητημάτων μετανάστευσης και ασύλου», είπε ο κ. Σχοινάς.

Ο κ. Νουρής είπε ότι η Κύπρος θα ζητήσει από την υπηρεσία συνόρων της ΕΕ Frontex να παρακολουθεί τα ύδατα μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου και να στείλει έναν εκπρόσωπο στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού για να ελέγξει τους μετανάστες.

Πηγή: Associated Press

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟυκρανία και Κριμαία: Πως συμπλέκεται η Τουρκία με τα εθνικά μας θέματα σε Αιγαίο και ΚύπροΠαρανομίες εις βάρος της Κύπρου, αλλά όλοι στη θέση τουςΑντιδράσεις για τις «ανέμελες» αναρτήσεις μεταναστών στο επικίνδυνο πέρασμα προς την Ευρώπη
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σχοινάς, Τουρκία, Κατεχόμενα,schoinas, tourkia, katechomena