Μάχη της Αβντίβκα: Ρωσική επίθεση με «μεγάλες δυνάμεις»- γιατί είναι σημαντική η πόλη

Οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν εδώ και μήνες να περικυκλώσουν την Αβντίβκα στην ανατολική Ουκρανία, επιτίθενται στην πόλη «με πολύ μεγάλες δυνάμεις», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, επικαλούμενος μια κατάσταση που είναι σε διάφορα σημεία «απλώς εξωπραγματική».

«Δυστυχώς ο εχθρός μας πιέζει απ′ όλες τις πλευρές, δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα της πόλης μας που να είναι λίγο-πολύ ήρεμο. Επιτίθενται με πολύ μεγάλες δυνάμεις», δήλωσε ο Βιτάλι Μπάραμπαχ μιλώντας στην τηλεόραση.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 11 από

τα 17 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπολύθηκαν από τη Ρωσία εναντίον τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες της Οδησσού και του Μικολάιφ στο νότο, την περιφέρεια Ντιπροπετρόφσκ στα νοτιοανατολικά και την κεντρική περιφέρεια Βινίτσια.

Περιφερειακοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι από την επίθεση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών προκλήθηκαν ζημιές σε περισσότερες από 20 κατοικίες και εμπορικά κτίρια στην πόλη Μικολάιφ και επλήγησαν μη στρατιωτικές υποδομές στην Οδησσό. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Γιατί η Ρωσία θέλει την Αβντίβκα

Η μάχη της Αβντίβκα θυμίζει τη μάχη για άλλη μια πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, το Μπαχμούτ, που έπεσε στα χέρια της Ρωσίας τον Μάιο μετά από μήνες σφοδρών μαχών.

Η Αβντίβκα, που πριν τον πόλεμο είχε πληθυσμό περίπου 32.000 κατοίκων (οι Ρώσοι την αποκαλούν Αβντεγέβκα) ήταν μια πόλη στο μέτωπο από το 2014, που είχε καταληφθεί προσωρινά από υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές.

Σήμερα απομένουν εκεί λιγότεροι από 1.000 κάτοικοι, πολλοί εκ των οποίων κρύβονται σε κελάρια και υπόγεια. Αξιωματούχοι λένε πως ούτε ένα κτίριο δεν έχει μείνει αλώβητο.

Η πόλη βρίσκεται στο Ντονμπάς, 15 χλμ βόρεια του ελεγχόμενου από τη Ρωσία Ντονέτσκ. Πριν τον πόλεμο το εργοστάσιο παραγωγής κοκ (οπτάνθρακα) της σοβιετικής περιόδου ήταν ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς της Ευρώπης.

Υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι περιγράφουν την πόλη ως «φρούριο». Όπως λένε, οι υπερασπιστές είναι οχυρωμένοι σε συγκροτήματα όπου δεν μπορεί να γίνει έφοδος χωρίς τεράστιες απώλειες και χρησιμοποιούν το εργοστάσιο ως βάση και αποθήκη όπλων.

Ουκρανοί και Δυτικοί αναλυτές λένε ότι η ρωσική επίθεση στην Αβντίβκα έχει πολύ μεγάλο ανθρώπινο κόστος. Τον Νοέμβριο οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών είπαν ότι οι μάχες είχαν συμβάλει σε κάποια από τα υψηλότερα επίπεδα ρωσικών απωλειών ως τότε. Ρώσοι bloggers στρατιωτικών θεμάτων, οι οποίοι γενικότερα είναι υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου, έχουν παραδεχτεί πως οι απώλειες είναι βαριές, μα λένε πως είναι σημαντικές και οι ουκρανικές απώλειες. Υποστηρίζουν πως οι δυνάμεις του Κιέβου μπορούν να περικυκλωθούν αν οι ρωσικές δυνάμεις κόψουν την κύρια γραμμή ανεφοδιασμού τους προς τα δυτικά.

Και οι δύο πλευρές βλέπουν την πόλη ως «κλειδί» για τον ρωσικό στόχο της επίτευξης πλήρους ελέγχου στις δύο περιφέρειες του Ντονμπάς- το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Οι περιφέρειες αυτές είναι μεταξύ των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών που η Ρωσία λέει ότι έχει προσαρτήσει, μα δεν ελέγχει πλήρως.

Η Αβντίβκα θεωρείται «πύλη» για την πόλη του Ντονέτσκ, κατοικημένες περιοχές του οποίου, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, έχουν βομβαρδιστεί από ουκρανικές δυνάμεις, κάποιες φορές από την Αβντίβκα.

Η κατάληψή της θα μπορούσε να αναπτερώσει το ρωσικό ηθικό και να αποτελέσει πλήγμα για το ουκρανικό, ειδικά αφού η ουκρανική αντεπίθεση δεν έφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε επισκεφθεί ο ίδιος την πόλη τον Δεκέμβριο.

«Αν ο ρωσικός στρατός πάρει τον έλεγχο του δρόμου ανεφοδιασμού, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αναγκαστούν να αποσυρθούν από την Αβντεγέβκα. Αυτή θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον ρωσικό στρατό» είπε ο Σεργκέι Μάρκοφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, στις 5 Φεβρουαρίου.

Ο Μίκολα Μπιελέσκοφ, του Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, thik tank στο Κίεβο, είπε πως η κατάληψη της Αβντίβκα δεν θα έκανε να γείρει αποφασιστικά υπέρ της Ρωσίας η πλάστιγγα, μα «θα έκανε την κατάσταση πιο βιώσιμη για το κατεχόμενο Ντονέτσκ ως μεγάλο ρωσικό hub επιμελητείας».

Ο Μπιελέσκοφ θεωρεί πως κινητήρια δύναμη για τη μάχη είναι η επιθυμία του Κρεμλίνου να ενισχύσει την πτέρυγα των σκεπτικιστών στη Δύση, που ζητούν περικοπή της βοήθειας προς το Κίεβο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μάχη, Αβντίβκα, Ρωσική,machi, avntivka, rosiki