Μαγιορκίνης: Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα ίσως φανεί σωτήριο για ασθενείς με σοβαρή νόσο ή long covid
Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που έχει δώσει αισιόδοξα αποτελέσματα σε μελέτες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, πρόκειται να μελετηθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και συγκεκριμένα για ασθενείς με προχωρημένη νόσο που χρειάζονται διασωλήνωση, ή για ασθενείς με σύνδρομο long covid. Αυτό δηλώνει στο Πρακτορείο Fm ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, με αφορμή τη δημοσίευση σχετικής μελέτης που έκανε η ομάδα του την Τετάρτη 6/10/21 στο επιστημονικό περιοδικό «ΜΙCROBIOLOGY SPECTRUM».
Η μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής που έγινε από την Ομάδα Εφηρμοσμένης Εξελικτικής Ιολογίας της οποίας προΐσταται ο κ. Μαγιορκίνης, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε αναπάντητα μέχρι τώρα ερωτήματα σχετικά με τη θεραπεία της νόσου covid19. Στη μελέτη αναζητείται επίσης η πιθανή συσχέτιση του κορονοϊού σε βάθος χρόνου με ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο λύκος και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής, ο κορονοϊός εκμεταλλεύεται ρετροϊούς από το γονιδίωμα μας που είναι ενσωματωμένοι εδώ και εκατομμύρια χρόνια και ο οργανισμός μας τους έχει καλά «κοιμισμένους». Αλλά ο κορονοϊός τους ξυπνάει για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, μέσα στο οποίο μπορεί να εξελιχθεί καλύτερα.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συσχέτισης σε βάθος χρόνου με καρκίνο, ΣΚΠ, λύκοΗ παρενέργεια αυτής της αφύπνισης μπορεί να είναι σε βάθος χρόνου ασθένειες όπως καρκίνος, λύκος, ή σκλήρυνση κατά πλάκας, αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι ο κορονοϊός εκμεταλλεύεται κομμάτια του γονιδιώματος που ενεργοποιούνται σε αυτές τις ασθένειες.
«Και είναι σημαντικό να δούμε αν αυτή η ενεργοποίηση, οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε αυτές τις ασθένειες. Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή πώς προκαλούνται. Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι η πιο καλά θεμελιωμένη αιτία καρκίνου πριν από το κάπνισμα, ήταν οι ιογενείς λοιμώξεις. Για παράδειγμα ο ιός της ηπατίτιδας μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο στο συκώτι. Ή ο HIV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε ασθενείς που προσβάλλει».
Τρία αναπάντητα μέχρι τώρα ερωτήματαΥπάρχουν τρία μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τη θεραπεία, διευκρινίζει ο καθηγητής.
1. Μπορούμε να παρέμβουμε όταν η νόσος έχει προχωρήσει αρκετά; Όταν ο ασθενής χρειάζεται οξυγόνο και διασωλήνωση; Μέχρι στιγμής οι θεραπείες που έχουμε για αυτό το κομμάτι της νόσου είναι ελάχιστες και δεν τροποποιούν και την έκβαση σε μεγάλο βαθμό.
2. Το δεύτερο ερώτημα που έχουμε, είναι τι μπορεί να δημιουργήσουν οι ουλές, οι βλάβες που προκαλεί σε κάποιους νοσήσαντες ο ιός σε βάθος χρόνου.
3. Και το τρίτο ερώτημα, αφορά στα συμπτώματα που πολύς κόσμος παραπονιέται ότι έχει, πολλούς μήνες μετά την ανάρρωση.
Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις είναι ελάχιστες αυτή τη στιγμή, λέει ο κ. Μαγιορκίνης. «Στην ουσία δεν έχουμε τίποτα. Οπότε αυτό που προσπαθούμε να καταλάβουμε είναι τους μηχανισμούς που εκκινεί ο κορονοϊός μέσα στον πνεύμονα των ασθενών. Για έναν από τους μηχανισμούς που εκκινεί έχουμε ήδη μία θεραπεία, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα».
«Είναι ένας ενδογενής ρετροϊός που τον έχουμε δει και στη σκλήρυνση κατά πλάκας και θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία με την εταιρεία που αναπτύσσει αυτό το μονοκλωνικό αντίσωμα, να δούμε αν μπορεί να βελτιώσει την θεραπευτική έκβαση στους ασθενείς που έχουν ανάγκη οξυγόνου-διασωλήνωσης, ή σε αυτούς που παραπονιούνται για συμπτώματα σε βάθος χρόνου», λέει ο κ. Μαγιορκίνης. Και υπογραμμίζει ότι η θεραπεία με μονοκλωνικό αντίσωμα μπορεί να είναι σωτήρια σε αυτές τις περιπτώσεις και να λύσει τα προβλήματα τους.
Να εμβολιαστούμε πάση θυσία γιατί δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες συνέπειες«Το καλό με αυτό το αντίσωμα είναι ότι έχει μελετηθεί για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και έχει δώσει κάποια αισιόδοξα αποτελέσματα, άρα υπάρχουν ήδη μελέτες ασφάλειας. Και φαίνεται ότι μπορεί να χορηγηθεί και σε μεγάλες ποσότητες. Δηλαδή δεν φαίνεται να έχει δείξει τοξικότητα. Ωστόσο οι μελέτες αυτές είναι τώρα στα σκαριά για τους ασθενείς με covid19». Σε καμία περίπτωση η θεραπεία δεν υποκαθιστά το εμβόλιο, τονίζει ο κ. Μαγιορκίνης. «Η μελέτη μάς χτυπάει καμπανάκι για να εμβολιαστούμε πάση θυσία, προκειμένου να μην έχουμε πιθανώς συνέπειες σε βάθος χρόνου, γιατί ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιες μπορεί να είναι αυτές. Θεωρούμε βέβαια ότι η πιθανότητα long covid συνδρόμου σε νεότερες ηλικίες είναι μικρότερη και αυτό δείχνει και η μελέτη μας».
Ακόμα και νεαρά άτομα μετά από δεκαετίες μπορεί να έχουν προβλήματα«Aλλά και πάλι υπάρχει μία πιθανότητα άτομα που είναι 20-40 μετά από 15-20 χρόνια να έχουν προβλήματα, τα οποία να είναι αποτέλεσμα μίας διαδικασίας που ξεκίνησε από μία βαριά νόσηση covid 19». Και το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι πόσα χρόνια πρέπει τελικά να παρακολουθούνται οι βαριά νοσήσαντες. «Ανάλογα με τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής και ανάλογα με τον θεράποντα γιατρό. Εμείς θα θέλαμε να στήσουμε μία μελέτη που θα παρακολουθούμε ασθενείς σε βάθος χρόνου και συνήθως αυτές οι μελέτες κρατάνε δεκαετίες. Μπορεί να χρειαστεί παρακολούθηση και για δέκα και για είκοσι χρόνια». Καταλήγοντας ο καθηγητής, τονίζει προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι άνθρωποι που περάσαν κορονοϊό μέτρια ή βαριά θα πρέπει να προσέξουν τις καπνιστικές τους συνήθειες. «Το πιο σημαντικό θα είναι να διακόψουν το κάπνισμα, γιατί δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αλληλεπίδραση σε βάθος χρόνου».
πριν φυγετεΚορονοϊός: Προσεκτική «επιστροφή στην κανονικότητα», με δοκιμή των νέων μέτρωνΜελέτη του ΑΠΘ: Έως και 93% μείωση του ιικού φορτίου του κορονοϊού με ειδικές συσκευές απολύμανσηςΈρευνα - Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κάνει τα παιδιά να αρρωστήσουν βαρύτερα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος
- Τζέιμς Καφετζής: «Μας κάλεσε ο Acun σπίτι του κι έπαθα σοκ, μου ζητάνε 100.000 ευρώ»
- Eύβοια: Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία «Αθηνά»
- Κυριάκος Μητσοτάκης - Μαρέβα Μητσοτάκη: Στην παραλία Μαράθι στα Χανιά για μπάνιο
- Η απίστευτη προφητεία Μαρινάκη για το Noor1
- Αυτά είναι τα πρόσωπα που υποδύονται επιτήδειοι για να μας κλέβουν τα λεφτά (infographic)
- Πήγε για αφαίρεση πέτρας στα νεφρά και γύρισε σπίτι με ένα… μωρό στην αγκαλιά!
- Μπέλα Θορν: Χάρισε «οφθαλμόμουτρο» στο κοινό της για τα 24α γενέθλιά της - Δείτε φωτογραφίες
- Τραβάει το «σκοινί» η Άγκυρα - Τσαβούσογλου: «Μπορεί να κηρύξουμε ΑΟΖ»
- Η Νίκη Λυμπεράκη βάφτισε τον γιο της - Δείτε φωτογραφίες από το μυστήριο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Παναγιωτόπουλος για Σαχέλ: Και η Ελλάδα πρέπει να συνεισφέρει στηρίζοντας τη Γαλλία
- Αντιφασιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη
- Σαράντα μέρες χωρίς τον Μίκη. Σε κλίμα συγκίνησης το μνημόσυνο στον Γαλατά
- Κορονοϊός: Προσεκτική «επιστροφή στην κανονικότητα», με δοκιμή των νέων μέτρων
- Πέθανε ο πρώτος πρόεδρος του Ιράν, Αμπολχασάν Μπανισάντρ
- Στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης το Δέσμιο Αερόστατο επιτήρησης συνόρων
- Μελέτη του ΑΠΘ: Έως και 93% μείωση του ιικού φορτίου του κορονοϊού με ειδικές συσκευές απολύμανσης
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Παναγιωτόπουλος για Σαχέλ: Και η Ελλάδα πρέπει να συνεισφέρει στηρίζοντας τη Γαλλία
- Στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης το Δέσμιο Αερόστατο επιτήρησης συνόρων
- Πέθανε ο πρώτος πρόεδρος του Ιράν, Αμπολχασάν Μπανισάντρ
- Αντιφασιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη
- Κορονοϊός: Προσεκτική «επιστροφή στην κανονικότητα», με δοκιμή των νέων μέτρων
- Μελέτη του ΑΠΘ: Έως και 93% μείωση του ιικού φορτίου του κορονοϊού με ειδικές συσκευές απολύμανσης
- Σαράντα μέρες χωρίς τον Μίκη. Σε κλίμα συγκίνησης το μνημόσυνο στον Γαλατά
- Η αμφιλεγόμενη μέθοδος αυτού του άντρα για να μην πατάνε στο γκαζόν του
- Σημαντική επιδείνωση του καιρού την Κυριακή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νίκος Κωνσταντινίδης – Μου τράβηξαν τα μαλλιά για να δουν αν φοράω περουκίνι
- Πειραιάς – Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό και τον εγκατέλειψε – Σοκαριστικό βίντεο από το τροχαίο
- Κρούσματα σήμερα 9/10: Μετάλλαξη Δέλτα – Τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν πιο βαριά
- Ανχελίτα - Big Brother: "Είχα υποστεί βάρβαρο bullying"
- Θεσσαλονίκη: Αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα
- Φρίκη στο Βόλο: Είχαν δεμένο με αλυσίδα το γιο τους στην αυλή
- Διαβατήρια: Σε ποια θέση βρίσκεται το ελληνικό
- Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφσκι απολαμβάνουν φθινοπωρινές βουτιές στα Χανιά