Μακρόν: Ο Τραμπ ίσως αντιστρέψει τη θέση του για τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα αντιστρέψει την απόφασή του να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε μια συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche (JDD).

Ο Τραμπ «μου είπε ότι θα προσπαθήσει να βρει μια λύση
μέσα στους επόμενους μήνες», είπε ο Μακρόν στην εφημερίδα, αναφερόμενος στις συνομιλίες των δύο ηγετών την εβδομάδα που πέρασε στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Συζητήσαμε λεπτομερώς για τα πράγματα που θα τον ωθούσαν (σ.σ. να αποφασίσει η χώρα του) να επιστρέψει στη συμφωνία του Παρισιού», πρόσθεσε ο Μακρόν.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ με άκουσε. Αντιλήφθηκε την κατεύθυνση της προσέγγισής μου, ιδίως τη σύνδεση μεταξύ της αλλαγής του κλίματος και της τρομοκρατίας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στην εφημερίδα.

«Θεωρώ ότι επίσης βλέπει (στη χώρα του) την κινητοποίηση των πόλεων, των Πολιτειών, του κόσμου των επιχειρήσεων και ακόμη και του ίδιου του περιβάλλοντός του προκειμένου οι ΗΠΑ να παραμείνουν δεσμευμένες στον αγώνα εναντίον της υπερθέρμανσης» του πλανήτη, πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο προκειμένου οι ΗΠΑ να (...) επανενταχθούν στο στρατόπεδο αυτών που αναλαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να παίξει το παιχνίδι της πολυμερούς προσέγγισης» στις διεθνείς υποθέσεις, συμπλήρωσε ο κεντρώος Γάλλος πρόεδρος.

Ο Τραμπ έχει καταγγείλει τη συμφωνία του Παρισιού διότι τη θεωρεί πολύ επιεική έναντι των χωρών που κατ' αυτόν ρυπαίνουν περισσότερο, όπως η Κίνα και η Ινδία, ενώ αντίθετα κρίνει πως θέτει σε κίνδυνο τομείς της αμερικανικής βιομηχανίας.

Ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποσύρεται από αυτή τη συμφωνία πριν από έξι εβδομάδες.

Όμως την Παρασκευή φάνηκε να μην κλείνει την πόρτα στο ενδεχόμενο να αλλάξει στάση όσον αφορά τη συμφωνία, η οποία συνήφθη από σχεδόν 200 χώρες στο Παρίσι το 2015.

Η συμφωνία έχει στόχο να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη χαμηλότερα ως το 2100. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό είναι με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων εκπομπών που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην καύση ορυκτών καυσίμων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)
Keywords
Τυχαία Θέματα