Μακρόν σε Πούτιν: Να αποφύγουμε τον πόλεμο και να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο κορυφαίος ηγέτης της Δύσης που επισκέφτηκε τη Μόσχα από τότε που η Ρωσία άρχισε να συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία, είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών στο Κρεμλίνο τη Δευτέρα (7/2) ότι στοχεύει να αποφύγει τον πόλεμο και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του τον Απρίλιο, δρα ως διαμεσολαβητής για την Ουκρανία με το Παρίσι να εκφράζει

ανοικτά σκεπτικισμό σχετικά με τις προβλέψεις της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και άλλων δυτικών συμμάχων τους ότι επίκειται ρωσική επίθεση.

Ο Μακρόν είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι αναζητούσε μια «χρήσιμη» απάντηση «που φυσικά θα μας επιτρέπει να αποφύγουμε τον πόλεμο και να οικοδομήσουμε μεταξύ μας εμπιστοσύνη, σταθερότητα και την εύρηση μιας λύσης». Ο Πούτιν, από την πλευρά του, είπε ότι η Ρωσία και η Γαλλία μοιράζονται «μια κοινή ανησυχία για το τι συμβαίνει στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη».

«Βλέπω πόση προσπάθεια καταβάλλεται από τη σημερινή ηγεσία της Γαλλίας και ο πρόεδρος προσωπικά κάνει προσπάθειες για να λυθεί η κρίση που σχετίζεται με την παροχή ίσης ασφάλειας στην Ευρώπη για μια σοβαρή ιστορική προοπτική», είπε ο Πούτιν.

Την παραμονή του ταξιδιού του στη Μόσχα, ο Μακρόν δήλωσε στην εφημερίδα Journal du Dimanche: «Ο γεωπολιτικός στόχος της Ρωσίας σήμερα δεν είναι η Ουκρανία, αλλά η αποσαφήνιση των κανόνων συμβίωσης με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Κατά την άφιξή του, ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος, αλλά δεν πιστεύω σε αυθόρμητα θαύματα».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πριν από τις συνομιλίες: «Η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη για να περιμένουμε αποφασιστικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια μιας μόλις συνάντησης».

«Αβάσιμες οι ανησυχίες της Μόσχας για το ΝΑΤΟ»

Στο Λονδίνο, ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι ρωσικές ανησυχίες για πιθανή επίθεση του ΝΑΤΟ ήταν «θεμελιωδώς αβάσιμες καθώς το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία στην καρδιά του». Είπε ότι η Βρετανία ήθελε να συνεργαστεί με τη Μόσχα για να της παράσχει διαβεβαίωση σε αυτό το σημείο.

Η Ρωσία, ωστόσο, βλέπει την προσθήκη 14 νέων μελών της Ανατολικής Ευρώπης από το ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από τρεις δεκαετίες ως καταπάτηση της σφαίρας επιρροής της και απειλή για την ασφάλειά της.

Η Ρωσία θέλει να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις του Κιέβου με τη Δύση, υποστηρίζει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας κατηγόρησε από το Κίεβο τη Δευτέρα (7/2) τη Ρωσία ότι επιδιώκει να προκαλέσει ρήγμα μεταξύ του Κιέβου και των δυτικών συμμάχων του.

Υποδεχόμενος την Γερμανίδα ομόλογό του, την Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρωσία για να εκφράσει τη στήριξη του Βερολίνου στο Κίεβο, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε:

«Δεν έχει σημασία ποιοι το επιδιώκουν αυτό στη Ρωσία, κανείς δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ της Ουκρανίας και των εταίρων της», κατηγορώντας τη Μόσχα και «τους φιλορώσους πολιτικούς» στο εξωτερικό.

Από την πλευρά της, η Μπέρμποκ δήλωσε ότι η Δύση έχει ετοιμάσει «σοβαρές» και «άνευ προηγουμένου» κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες θα εφαρμόσει εάν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία. «Είμαστε επίσης προετοιμασμένοι να πληρώσουμε και εμείς οι ίδιοι το οικονομικό τίμημα επειδή διακυβεύεται η ασφάλεια της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι ετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία, οι ανατολικές επαρχίες της οποίας είναι από το 2014 σε εμπόλεμη κατάσταση, με τις ουκρανικές δυνάμεις να μάχονται τους φιλορώσους αυτονομιστές. Η Ουκρανία ωστόσο υποβαθμίζει τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής επίθεσης, εκτιμώντας ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει κυρίως να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

«Δεν αξίζει τον κόπο να εκφοβίζονται οι Ουκρανοί με πόλεμο. Είμαστε σε πόλεμο από το 2014, έχουμε βιώσει πολλά δεινά» είπε ο Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία δεν αποκλείει κανένα σενάριο» και «είναι έτοιμη για όλα».

«Εάν η Ρωσία μας επιβάλει μια νέα φάση μιας ένοπλης σύρραξης, θα πολεμήσουμε», κατέληξε ο Κουλέμπα.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ υποσχέθηκε κατηγορηματική υποστήριξη για την Ουκρανία τη Δευτέρα καθώς κατευθυνόταν στο Κίεβο για το δεύτερο ταξίδι της μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Η Γερμανία είπε τον περασμένο μήνα ότι θα στείλει 5.000 στρατιωτικά κράνη στην Ουκρανία - μια προσφορά που χλευάστηκε από τον δήμαρχο του Κιέβου ως ”αστείο” καθώς η Ουκρανία αναζητά όπλα υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Η Γερμανία απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής θανατηφόρων όπλων για ιστορικούς λόγους που προκύπτουν από τον ρόλο της στους παγκόσμιους πολέμους του 20ού αιώνα, αλλά ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι θα έθιγε ξανά το θέμα στην Μπάερμποκ.

″Η Γερμανία έχει επανειλημμένα και δημοσίως εξηγήσει αυτή την απόφαση. Θεωρούμε ότι αυτές οι εξηγήσεις σχετικά με την Ουκρανία είναι άδικες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ευρύτερο πεδίο δράσης για τη Γερμανία”, είπε.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι μετά από 16 χρόνια ηγεσίας της Άνγκελα Μέρκελ, επρόκειτο να συναντήσει τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα και θα επισκεφθεί το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑΚρίση στην Ουκρανία: Διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή πολεμικής σύγκρουσηςΚρίση στην Ουκρανία: Διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή πολεμικής σύγκρουσηςΔιαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί ο πόλεμος: Ο Μακρόν στη Ρωσία για την κρίση στην ΟυκρανίαΤι θα συμβεί με την ενέργεια της Ευρώπης εάν η Ρωσία χτυπήσει στην Ουκρανία
Keywords
Τυχαία Θέματα