«Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε»

Ελένη Τσαλιγοπούλου - Κορίνα Λεγάκη

Μαρίκα είναι η Παπαγκίκα, Μαρίκα είναι η Νίνου, για το έργο όμως Μαρίκα είναι κάθε λαϊκή τραγουδίστρια του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα. 

Ο Γιώργος Ανδρέου και ο Οδυσσέας Ιωάννου συνυπογράφουν τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε», που ανεβαίνει στο ΚΘΒΕ σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, ένα έργο αφιερωμένο στις γυναίκες του Λαϊκού

Τραγουδιού, που αναφέρεται στη χρονική περίοδο μεταξύ 1920 και το 1960. Σαράντα χρόνια που διαμόρφωσαν το ελληνικό λαϊκό τραγούδι σε όλες του τις εκδοχές - Σμυρνέϊκο, Ρεμπέτικο, Λαϊκό, σαράντα χρόνια αριστουργημάτων δίπλα σε θριάμβους και καταστροφές του Ελληνισμού.

Με αφορμή, βιογραφικά και πραγματικά γεγονότα το έργο αφηγείται την Ιστορία όχι όπως έγινε «στ′ αλήθεια», αλλά «πειράζοντας» κάποιες παραμέτρους της αναρωτιέται πώς θα ήταν αν είχαν γίνει τα πράγματα αλλιώς.

Περιέχει πρωτότυπα τραγούδια γραμμένα από τον Γιώργο Ανδρέου, αλλά και πολλά τραγούδια - ορόσημα από την πολύτιμη ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού (σμυρνέικα, παραδοσιακά καθώς και τραγούδια σημαντικών ιστορικών δημιουργών του λαϊκού τραγουδιού μας). 

Κεντρικά πρόσωπα του έργου είναι δύο τραγουδίστριες και μία ηθοποιός: Την «παλιά» ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου, τη «νεότερη» η Κορίνα Λεγάκη, ενώ την κόρη- αφηγήτρια υποδύεται η Παναγιώτα Βιτετζάκη.

«Με αφορμή αληθινές ιστορίες, ποτισμένες με πολλά στοιχεία μυθοπλασίας, οι έρωτες, τα μίση, τα πάθη και τα ταξίδια αναδύονται σαν παραμύθια και θρύλοι μέσα από ένα «μουσικό κουτί» που αποτελεί το σκηνικό πλαίσιο. «Η Μαρίκα της Αθήνας κι η Μαρίκα της Αμερικής δεν συναντήθηκαν ποτέ. Αυτό θα διορθώσουμε απόψε […] Απόψε η Μαρίκα της Αθήνας θα βρει κόρη και μητέρα. Απόψε οι δυο γυναίκες θα πουν τα δικά τους», αναφέρει μεταξύ άλλων, στο σημείωμα του ο σκηνοθέτης της παράστασης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέριος Πελτέκης.

Ενώ ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών σημειώνει από την πλευρά του: «Οι γυναίκες ερμηνεύτριες του λαϊκού μας τραγουδιού, εκείνες που μάθαμε μέσα από ηχογραφήσεις των αρχών του εικοστού αιώνα σε κερί και οι πιο κοντινές μας, είναι όλες τους νικήτριες – πέρασαν μέσα από τα χρόνια όρθιες, αγέρωχες και συγκινητικές, αγνοώντας με τον συνταρακτικό τους τρόπο όλα τα εμπόδια, όλες τις προκαταλήψεις, όλες τις πίκρες και τα βάσανα. Απέναντι σε πρότυπα αρσενικής επικυριαρχίας και συμπεριφορές καθόλου συμπεριληπτικές, εκείνες σήκωσαν κεφάλι και τα είπαν. Όλα τα είπαν. Πρώτα ερμήνευσαν τα τραγούδια, με τρόπο ανεπανάληπτο. Ύστερα, μέσα από τα τραγούδια, εξομολογήθηκαν την προσωπική τους υπαρκτική περιπέτεια. Και τέλος, ακροβατώντας στο σκοινί του πάλκου, μας άφησαν κληρονομιά και παρακαταθήκη την αστείρευτη κι άδολη αγάπη τους για το μέγα θαύμα που είναι η σχέση εκείνου (εκείνης) που ερμηνεύει με εκείνες κι εκείνους που τον ακούν – θαύμα επειδή σε μια στιγμή μαγική ενώνονται οι πάνω και οι κάτω στο ίδιο λυτρωτικό σύμπαν. Το έργο μας με τον Οδυσσέα Ιωάννου, είναι ένας φόρος τιμής κι ευγνωμοσύνης στις γυναίκες του Τραγουδιού μας».

Διανομή: Λίλη Αδρασκέλα (Κλωθώ), Παναγιώτα Βιτετζάκη (Κόρη), Ηρώ Δημητριάδου (Άτροπος), Εύη Σαρμή (Χαρτορίχτρα), Χρύσα Τουμανίδου (Λάχεσις)

Έκτακτη αντικατάσταση: Εύη Κουταλιανού

Τραγουδίστριες- Ερμηνεύτριες:

Μαρίκα 1: Κορίνα Λεγάκη

Μαρίκα 2: Ελένη Τσαλιγοπούλου

Μουσικοί επί σκηνής:

Τραϊανός Αλμπανούδης (κοντραμπάσο), Γιώργος Ανδρέου/ Σάκης Κοντονικόλας (πιάνο), Μαριάνθη Θεμελή (τρομπέτα), Βαγγέλης Καλαμαράς (ντραμς), Χρήστος Μακρής (φλάουτο),  Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι), Ζωγράφος Σταυρίδης (ακορντεόν), Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρα), Κωνσταντίνος Σακαρέλης/ Γιώργος Πουλιανίτης (όμποε).

Info

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μονή Λαζαριστών- Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός

Πρεμιέρα 28 Μαρτίου 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο μεγαλύτερος μύθος για την Μαρία Κάλλας

Κουρτ Βάιλ - Μπρεχτ στην ΕΛΣ: «Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαρίκα, - Μαρίκα,marika, - marika