«Μάρκος Αυρήλιος. Ένας φιλόσοφος αυτοκράτορας»

Μια ζωή μοιρασμένη ανάμεσα στις εκστρατείες στο σύνορο του Δούναβη και τη μελέτη της φιλοσοφίας, ένας αυτοκράτορας της Ρώμης που συνέγραψε το φιλοσοφικό του έργο του στα ελληνικά, ο τελευταίος από τους «πέντε καλούς αυτοκράτορες» του Imperium Romanum.

Ένας στωικός φιλόσοφος ήταν ο Μάρκος Αυρήλιος που παρέμεινε στο θρόνο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας για σχεδόν είκοσι χρόνια. Ένα μοναδικό φαινόμενο ηγεμόνα που κατάφερε να συνδυάσει τον φιλοσοφικό βίο με τη διακυβέρνηση ενός αχανούς οργανισμού. Τα κατάφερε όμως; Η απάντηση είναι μάλλον ναι, όσο περίεργο και αν αυτό ακούγεται.

Μέσα

στη στρατιωτική του σκηνή, στα διαλείμματα των πολέμων και των εκστρατειών, στο ανάκτορο του στη Ρώμη ή ταξιδεύοντας πάνω σε μια γαλέρα, ο Μάρκος έγραφε. Το έργο του αυτό, αν και προορίζονταν για προσωπική χρήση, από μια εύνοια της τύχης έφτασε ως εμάς.

«Τα εις εαυτόν», το σπουδαίο φιλοσοφικό έργο του Μάρκου Αυρήλιου, αποτελεί μέχρι τις ημέρες μας ένα παγκόσμιο μπεστ σέλερ, που συνεχίζει να εμπνέει τους αναγνώστες του.

Ένα εγχειρίδιο για μια καλύτερη ζωή, ένας μόνιμος φιλοσοφικός αναστοχασμός πάνω στην ματαιότητα των πραγμάτων, ένας -ίσως- βιβλίο αυτογνωσίας, γραμμένο από έναν Ρωμαίο αυτοκράτορα.

«Θυμήσου πόσον καιρό τα αναβάλλεις αυτά, και πόσες φορές σου έδωσαν προθεσμίες οι θεοί και συ δεν τις αξιοποίησες. Όμως πρέπει πια να αντιληφθείς ποιανού κόσμου είσαι κομμάτι και από ποιον κυβερνήτη του κόσμου απορρέει η υπόσταση σου. Ο χρόνος σου έχει ένα όριο, κι αν δεν τον χειριστείς έτσι ώστε να διώξεις μακριά τα σύννεφα, ο χρόνος θα φύγει και θα χαθεί. Κι έπειτα θα χαθείς και εσύ, χωρίς να σου ξαναδοθεί πια καμία δυνατότητα» Μάρκος Αυρήλιος, «Τα εις εαυτόν», μτφρ. Γ. Αβραμίδη.

Το βίο, τα έργα, τις αναπαραστάσεις στην τέχνη και τον φιλοσοφικό στοχασμό του Μάρκου Αυρήλιου προσεγγίζει την Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου μέσα από την πυκνή αφήγηση του ο αρχαιολόγος και ξεναγός Τάσος Παπαδόπουλος στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat.

info

Ώρα: 19:00

Πλατφόρμα Zoom

Συμμετοχή: 7 ευρώ

Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Η ταινία που αποτυπώνει τον μεγαλύτερο φόβο των τελευταίων δεκαετιών«Κρινολίνο και γιαταγάνι»: Μία ερωτική ιστορία στα χρόνια της Ελληνικής ΕπανάστασηςΔεκατέσσερις βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση
Keywords
Τυχαία Θέματα