Μάρκου (ΜΗΝ)

Το «Οινοπωλείον» στου Ψυρρή, είναι η πιο παλιά ταβέρνα όλης της συνοικίας. Από το 1928. Η ιστορία αυτού του παραδοσιακού οινομαγειρείου ξεκινά την δεκαετία του 1920 από τον Σπυρίδων Μάρκου.

Για να μάθω την ιστορία της ταβέρνας στην οποία ήπιαν μια κούπα ρετσίνας χιλιάδες Αθηναίοι οδήγησα μέχρι την Παιανία όπου η οικογένεια διατηρεί ένα σύγχρονο οινοποιείο. Εκεί είχα την χαρά να μιλήσω με τον Βασίλης Μάρκου ο οποίος είναι έχοντας αποτυπωμένη την οινική παράδοση της οικογένειας ανήκει στην τέταρτη γενιά πλέον στην παραγωγή κρασιού, συνεχίζουμε το έργο των προγόνων του.

Φτάνοντας
στο οινοποιο ο Βασίλης με οδήγησε στη σάλα του κτηρίου και μου προσέφερε ένα ποτήρι λευκό κρασί. Έκατσα αναπαυτικά στον καναπέ και του ζήτησα να μου διηγηθεί την ιστορία της ταβέρνας αλλά και της οικογένειας.

«Ο Σπυρίδων Μάρκου αξιοποιώντας ένα ακίνητο στου Ψυρρή, που υπήρχε στην οικογένεια, δημιούργησε ένα μαγειρειό-κρασοπουλειό, την «Σπατανέικη Ταβέρνα» η οποία ήταν η πρώτη που άνοιξε στην περιοχή» μου είπε. «Αρχικά παραχώρησε την μάντρα του για διανυκτέρευση των κάρων και των αλόγων των αμαξάδων, πουλούσε ξύλα, κάρβουνα καμιά φασολάδα και κρασί δικό του. Στη διάρκεια του χρόνου χρειάστηκε και ο μεζές για να κατεβαίνει καλύτερα το κρασί και το 1928 ο παππούς ο Βασίλης μαζί με τον πατέρα του, τον Σπύρο έφτιαξαν την ταβέρνα».

«Ήταν το 1950 όταν το μεράκι και η αγάπη του για το κρασί μεταφέρθηκε και στον γιό του, τον παππού Βασίλειο Μάρκου. Αυτός από την πλευρά του ανακαίνισε και αναβάθμισε ριζικά την οικογενειακή ταβέρνα, η οποία έγινε πολύ γνωστή για το εξαιρετικό κρασί που πουλούσε. Η φήμη του κρασιού του τον ανάγκασε να επέκτεινε τους αμπελώνες με αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραγωγή», τονίζει ο Βασίλης.

«Το 1980 ο πατέρας μου με τον θείο μου ξεκίνησαν τη νέα γενιά της οικογένειας δημιουργώντας σύγχρονο οινοποιείο,μέλος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (Ε.Ν.Ο.Α.Α.), καθώς στην περιοχή υπήρχαν μόνο πατητήρια. Πρόκειται για μια σύγχρονη οινοποιητική μονάδα παραγωγής και εμφιάλωσης με υψηλές προδιαγραφές σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής. Παράλληλα διπλασίασαν την έκταση του αμπελώνα τους στην Αττική επεκτείνοντας την στην Νεμέα. Έχοντας την ανάγκη να μοιραστούν την αγάπη, την ιστορία και όλο το οινικό πλούτο που υπήρχε στην οικογένεια όλα αυτά τα χρόνια, δημιούργησαν το 2005 στην Παλλήνη το «Μουσείο Οίνου» έναν πολυχώρο δραστηριοτήτων, τέχνης και οινικού πολιτισμού».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα