Μάρω Βασιλειάδου: «Γράφω για να διηγηθώ ιστορίες, κι ελπίζω να είναι ενδιαφέρουσες»
Με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μάρω Βασιλειάδου εμπνέεται από τη ζωή μιας κάπως ξεχασμένης Θρακιώτισσας ηρωΐδας, της καπετάνισσας Δόμνας Βισβίζη. Ως καλλιτεχνικό αποτέλεσμα δίνεται το μουσικο-θεατρικό έργο «Το τραγούδι της κυρά-Δομνίτσας» με μονολόγους και χορωδιακά «στάσιμα». Το λιμπρέτο που βασίζεται σε ιστορικά τεκμήρια εξελίσσεται σε μυθοπλασία αντλώντας «υλικά» από τα
Έχοντας ως αφετηρία την ίδια επέτειο, και τον αναστοχασμό πάνω στην ιστορία του νέου ελληνικού κράτους, κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες από την «Διόπτρα» το παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων με τίτλο «1821. Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία» σε δικά της κείμενα, ιστορική επιμέλεια του καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Ηλία Κολοβού και εικονογράφηση της Θέντα Μιμιλάκη.
Ξεκινώντας από τα παραπάνω, της ζητήσαμε να μας μιλήσει για τη συγγραφή, την ιστορία, την έρευνα, αλλά και τα χαρακτηριστικά της ηρωΐδας της, της «ευπειθούς πατριώτισσας Δόμνας Βισβίζη» που την γοήτευσε.
Το «1821, ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία», είναι το πρώτο σας παιδικό βιβλίο. Τι θέλετε να πάρει ένα παιδί διαβάζοντάς το;Θα ήθελα να διασκεδάσει διαβάζοντας ιστορία, να την αγαπήσει. Το βιβλίο έχει θέμα του την Επανάσταση του 1821, αλλά ουσιαστικά το κείμενο και η εικονογράφηση προτείνουν ένα ταξίδι στο παρελθόν, και μια περιήγηση στην Ευρώπη όπως ήταν 200 χρόνια πριν. Αυτοκρατορίες, μυστικοί πράκτορες, πολιτικοί, επαναστάτες, ιδεολόγοι και ρομαντικοί ποιητές συναντιούνται στις σελίδες του, προετοιμάζουν και συμμετέχουν σε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα για την Ευρώπη του 19ου αιώνα, το θεμελιώδες για το κράτος που μοιραζόμαστε τώρα.
Είναι προφανείς οι διαφορές του δημοσιογραφικού από τον συγγραφικό λόγο. Ποια ανάγκη σας έκανε να γράψετε βιβλίο;Η γραφή είναι σκληρή δουλειά, κι αυτό το ξέρουμε όσοι παλεύουμε με τις λέξεις – οι οποίες συνήθως κάνουν τα δικά τους. Η δημοσιογραφία με έμαθε να ερευνώ, και να μην δημοσιεύω τίποτε αν δεν το διασταυρώσω. Ήταν η βάση για τη εργασία που χρειάστηκε να γίνει τόσο για τον παιδικό βιβλίο όσο και για το λιμπρέτο της παράστασης. Στο βιβλίο είχα την πολύτιμη συνεργασία του ιστορικού Ηλία Κολοβού, για να ανακαλύψω τη Δόμνα Βισβίζη δούλεψα μόνη: χώθηκα σε αρχεία, σε μουσεία, σε βιβλία πριν επιστρέψω στο γραφείο μου και στραφώ στον εαυτό μου. Νομίζω τελικά η ανάγκη παραμένει μία: γράφω για να διηγηθώ ιστορίες, κι ελπίζω να είναι ενδιαφέρουσες.
Πώς μάθατε για τη σχετικά άγνωστη ιστορία της Δόμνας Βισβίζη και τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να ασχοληθείτε τόσο εκτενώς μαζί της;Είδα μια μέρα την προτομή της στο Δρόμο των Ηρώων στο Πεδίον του Άρεως και σκέφτηκα ότι δεν γνωρίζω τίποτε για εκείνην, μολονότι ήταν τρεις όλες κι όλες οι γυναίκες της «παρέας» των εθνικών ηρώων. Η δημοσιογραφική περιέργεια με έβαλε να ανοίξω το Google και να αρχίσω να ψάχνω. Κάτι βρήκα στην Δόμνα που με κράτησε κοντά της: πιθανώς τη μοναξιά της, το ρομαντισμό της, την κοινή γυναικεία μοίρα. Από αυτά ξεκίνησε ο «διάλογός» μας και κατέληξε σε θεατρικό έργο.
Πιστεύετε ότι η παρουσίαση της ζωή της μέσω μιας παράστασης στην οποία η μουσική έχει τόσο σημαντικό ρόλο, γίνεται πιο «εύπεπτη» και επικοινωνεί πιο εύκολα με το κοινό;Νομίζω ότι η μουσική σύνθεση της Μάρθας Μαυροειδή πλούτισε τον λόγο, τον συμπλήρωσε, τον σχολίασε, τον ανέπτυξε, τον έκανε να ανθίσει δίνοντάς του όγκο και μια νέα πνοή.
Πιστεύετε ότι το κοινό θα μπορέσει να ταυτιστεί με τη Δόμνα; Πώς μπορεί κανείς να πει την ιστορία μιας ηρωίδας της Επανάστασης χωρίς να καταλήξει σε γραφικότητες;Με παίδεψε η σκέψη των σχολικών εορτών, των πανηγυρικών λόγων και των κοινοτυπιών όταν δούλευα τόσο το βιβλίο όσο και το θεατρικό έργο. Ήθελα να γράψω για το συγκλονιστικό 1821 και τους ανθρώπους του χωρίς διδακτισμό. Η Δόμνα Βισβίζη είναι ένα ιστορικό πρόσωπο, η δική μου Δόμνα όμως έχει πάρει τις ελευθερίες που της δίνει η μυθοπλασία. Την αγαπώ πολύ επειδή «συγκατοικήσαμε» επί σχεδόν ένα χρόνο. Ήταν δεκτική, αλλά ανυποχώρητη στην βασική της απαίτησή της: ήθελε λίγα λόγια και μετρημένα, όπως ήταν και η ζωή της.
Ποιοι είναι οι ήρωες και οι ηρωίδες σήμερα;Οι άνθρωποι που έχουν μέσα τους και προσφέρουν καλοσύνη.
Στην Ελλάδα η έρευνα είναι μια μοναχική διαδικασία συνήθως. Νιώσατε σε κάποια φάση ζήλια για τους ξένους συναδέλφους σας που εργάζονται έχοντας άλλα πλεονεκτήματα;Ελπίζω να έχω μια χρονιά που θα είναι αφιερωμένη σε μία μόνον διανοητική εργασία -έρευνα, σύνθεση, συγγραφή- , και αν το καταφέρω ποτέ, θα είμαι ευτυχισμένη.
Συχνά μέσα από την έρευνα προκύπτει ένα νέο πρότζεκτ. Υπήρξε κάποιο πρόσωπο ή γεγονός που κέντρισε το ενδιαφέρον σας;Ναι αλλά είμαι ακόμη στην αρχή και το κρατάω μυστικό.
Ποιοι συγγραφείς σας επηρέασαν;Πάντα, για πάντα και για κάθε τι επιστρέφω στην Μέλπω Αξιώτη. Για τη Δόμνα ξαναδιάβασα επίσης την ποίηση της Άννας Αχμάτοβα και πολλά δημοτικά τραγούδια.
Συνήθως συγκεντρώνεστε σε ένα βιβλίο ή είστε των παράλληλων αναγνώσεων;Όταν έγραφα το παιδικό βιβλίο είχα δίπλα μου μια στοίβα βιβλία ιστορίας. Για τη Δόμνα είχα μια στοίβα με λογοτεχνία και ποίηση- όταν μπλόκαρα με τη γραφή, κάτι τραβούσα από τη στοίβα και διάβαζα στην τύχη.
Τι ονειρεύεστε; Και…τι ονειρεύεστε να γράψετε;Ονειρεύομαι εκείνους τους 12 μήνες που θα διαβάζω και θα γράφω απερίσπαστη. Η γραφή για το θέατρο είναι μια θαυμάσια εμπειρία, επειδή από τη μοναξιά του συγγραφέα μπαίνεις στη χαρά της ομαδικής εργασίας και του μοιράσματος πάνω στην σκηνή. Θα ήθελα να ξαναδοκιμάσω αυτό το είδος.
INFO:
«Το τραγούδι της κυρα-Δομνίτσας»
Μουσική: Μάρθα Μαυροειδή
Κείμενο: Μάρω Βασιλειάδου
Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη
Σκηνικά – Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου
Τον ρόλο της Δόμνας Βισβίζη ερμηνεύει η ηθοποιός Σύρμω Κεκέ.
Μουσική διδασκαλία – Διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα
Μουσικοί: Χάρης Λαμπράκης (νέυ), Νίκος Παραουλάκης (νέυ), Στρατής Ψαραδέλλης (λύρα), Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), Γιώργος Ταμιωλάκης (τσέλο), Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο)
Συμμετέχει το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs
Η παράσταση είναι διαθέσιμη στο διαδικτυακό κανάλι της ΕΛΣ (GNO TV) μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Τιμή εισιτηρίου: 5€.
H συγγραφέας συμμετέχει στην ημερίδα «Παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις των ‘Εικόνων του Αγώνος’: Ο Μακρυγιάννης και η παραγγελία της ιστορίας (1836-1839)», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, στις 3 Οκτωβρίου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νεκρός ο πλήρως εμβολιασμένος χειρουργός, Χρήστος Κωνσταντάρας
- Διαβήτης: Το φρούτο που ρίχνει το ζάχαρο μέσα σε μισή ώρα - Τι έδειξε επιστημονική έρευνα
- Ποια από τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική θρόμβωση - Δεδομένα από την Ελλάδα και άλλες 18 χώρες
- Δάκρυσε κι ο ουρανός στη Νέα Υόρκη στον αποχαιρετισμό του βασιλιά Πελέ, σαν σήμερα 1η Οκτωβρίου
- Ο Κώστας Καραμανλής λύνει τη σιωπή του - «Παρών» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
- Γιατί έκανε πίσω η κυβέρνηση στην επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού
- Σοβαρό τροχαίο στον Κηφισό – Κλειστό το ρεύμα ανόδου
- Ζωή Παπαδοπούλου: Διέκοψε αναγκαστικά για δεύτερη φορά κύησή της
- Big Brother 2: Η Ευδοκία κέρδισε το βέτο και… έβαλε «φωτιά» στο σπίτι
- Τρόμος στη Γερμανία – Τυφώνας πέταξε ανθρώπους στη θάλασσα – Αδύνατον να προβλεφθεί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Νέα έρευνα: Τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού μετά από μόλυνση από κορονοϊό
- Στα ράφια των φαρμακείων τα αντιγριπικά εμβόλια, ξεκινά η συνταγογράφηση
- Επτά απίστευτα πράγματα που μπορούμε να φτιάξουμε με παλιά λάστιχα
- Ανακαλύφθηκαν οστά εξαφανισμένου είδους αετού που έτρωγε κοάλα
- Τουρκία: «Αγνοούμενος» συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό του
- Μάρω Βασιλειάδου: «Γράφω για να διηγηθώ ιστορίες, κι ελπίζω να είναι ενδιαφέρουσες»
- Οι φωτογραφίες της επίσκεψης της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι στη Νέα Υόρκη
- Και μετά τον Μποντ, ο Ντάνιελ Κρεγκ παίζει «Μάκβεθ» στο Μπρόντγουεϊ
- Τσιπ, φυσικό αέριο και καλάθι της νοικοκυράς: Ο πληθωρισμός μας περικυκλώνει
- O μεγαλύτερος κομήτης που έχει εντοπιστεί ποτέ πλησιάζει το Ηλιακό Σύστημα
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Μάρω Βασιλειάδου: «Γράφω για να διηγηθώ ιστορίες, κι ελπίζω να είναι ενδιαφέρουσες»
- Στα ράφια των φαρμακείων τα αντιγριπικά εμβόλια, ξεκινά η συνταγογράφηση
- Επτά απίστευτα πράγματα που μπορούμε να φτιάξουμε με παλιά λάστιχα
- Νέα έρευνα: Τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού μετά από μόλυνση από κορονοϊό
- Και μετά τον Μποντ, ο Ντάνιελ Κρεγκ παίζει «Μάκβεθ» στο Μπρόντγουεϊ
- Οι φωτογραφίες της επίσκεψης της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι στη Νέα Υόρκη
- Ανακαλύφθηκαν οστά εξαφανισμένου είδους αετού που έτρωγε κοάλα
- O μεγαλύτερος κομήτης που έχει εντοπιστεί ποτέ πλησιάζει το Ηλιακό Σύστημα
- Τουρκία: «Αγνοούμενος» συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό του
- Θεωρούμαι πλήρως εμβολιασμένος χωρίς την τρίτη δόση;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νάντια Μπουλέ: "Στην εποχή όπου ζούμε, υπάρχει εμμονή με τα νούμερα"
- Αντιγριπικά εμβόλια – Ξεκινάει σήμερα η συνταγογράφησή τους
- Αντιγριπικό εμβόλιο: Ξεκινά η συνταγογράφηση - Πότε το κάνουν όσοι νόσησαν από κορονοϊό
- Βασίλης Σπανούλης – «Η Ολυμπία τα θυσίασε όλα για να είναι δίπλα μου, θυσίασε τα καλύτερά της χρόνια»
- Φωτιά στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ
- Με τη θεωρία των δύο άκρων απαντά η κυβέρνηση στην προσπάθεια ανασύστασης ναζιστικών πυρήνων
- Φωτιά Μαραθώνας: Σε ύφεση η πυρκαγιά
- Βόρεια Κορέα: Αποτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου
- Πελέ: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο αλλά θα συνεχίσει χημειοθεραπείες
- Γιατί οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου πρέπει να διεκδικήσουν αποζημιώσεις ΚΟΕ