Μαξίμου: Αναβαθμίζεται ο διεθνής ρόλος της χώρας - Σπούτνικ: Δούρειος ίππος η Ελλάδα. Διασπά το ενιαίο μέτωπο ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κλείνει έναν σημαντικό κύκλο επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, μέσα στον τελευταίο ενάμιση μήνα έλαβαν χώρα συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ.

Για σημαντική αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας κάνουν λόγο κυβερνητικές
πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως τονίζουν στο Μαξίμου η Ελλάδα αναδεικνύεται σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη γεωγραφική της περιοχή αφού ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σε ενάμιση μήνα με τους Μπάρακ Ομπάμα, Βλάντιμιρ Πούτιν ενώ ταξίδεψε και στην Κίνα όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο, Σι Ζινπίνγκ. Σημειώνουν δε ότι , το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι.

Όπως εξηγούν οι κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που οικοδομεί η Ελλάδα με μια σειρά από χώρες, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πόλου ειρήνης και σταθερότητας, ιδιαίτερα αναγκαίου, σε μια περίοδο όξυνσης των περιφερειακών εντάσεων και συγκρούσεων. Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός παρομοιάζει την Ελλάδα με «ένα δέντρο που έχει τις ρίζες του στη Δύση, αλλά απλώνει τα κλαδιά του στην Ανατολή, τον Νότο και τον Βορρά».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο αναβαθμισμένος περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας, αναγνωρίζεται ρητά στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τις επίσημες συναντήσεις με τον Ρώσο και τον Κινέζο Πρόεδρο. Από την δική του πλευρά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε έμφαση στο ρόλο αυτόν που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ενώ έδειξε -για την ακρίβεια υπογράμμισε- ότι είναι απόλυτα ενήμερος για την αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ρωσία και την Κίνα.

Η αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι καρπός μιας προσπάθειας, ή οποία καταβλήθηκε μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, στη δίνη μιας σοβαρότατης διπλής κρίσης: της οικονομικής κρίσης και της κρίσης του προσφυγικού. «Σήμερα, που η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης, η δημιουργία μιας αμεσότερης και εποικοδομητικότερης σχέσης με τις τρεις μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις, ανοίγει σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές, στρατηγικού χαρακτήρα, σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας, όπως οι υποδομές, οι μεταφορές, η ενέργεια, η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, οι νέες τεχνολογίες, ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, τα χρηματοπιστωτικά. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνουν, ενισχύονται αποφασιστικά η θέση και το διεθνές κύρος της χώρας». Και καταλήγουν: «Η Ελλάδα κερδίζει έδαφος στο διεθνές πεδίο, γιατί έχει αυτόνομη ατζέντα, δεν σύρεται πίσω από την εξωτερική πολιτική κανενός, σέβεται τις γεωπολιτικές διαφοροποιήσεις και μιλάει πάντοτε τη γλώσσα της συνεργασίας και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο. Η ιδιότητά της, ως μέλους της ΕΕ, συμβάλλει στην ακόμα μεγαλύτερη προσέγγιση μιας σειράς από χώρες με την Ευρώπη».

Την ίδια στιγμή, με δημοσίευμά του το πρακτορείο Sputnik επικαλούμενο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ ο οποίος μίλησε ανώνυμα στην βρετανική The Telegraph χαρακτηρίζει την Ελλάδα ''Δούρειο Ίππο'' αφού φέρεται να διασπά το ενιαίο μέτωπο της Συμμαχίας κατά της Ρωσίας. Ειδικότερα, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ότι «Το γεγονός ότι μια στρατηγικά σημαντική χώρα του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα προσπαθεί να οικοδομήσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την ικανότητα της Συμμαχίας να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο για την αποτροπή περαιτέρω ενεργειών της ρωσικής επιθετικότητας». Το ρωσικό πρακτορείο υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις Πούτιν στην Αθήνα τον περασμένο μήνα ότι «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της στους οργανισμούς που συμμετέχει, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά είναι και μια χώρα που εξαιτίας των παραδοσιακών της σχέσεων με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την ΕΕ και για την Ρωσία», σημειώνει ότι ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη διάσκεψη στη Βαρσοβία είπε πως «Χρειάζεται νέα στρατηγική ασφάλειας της ΕΕ με την Ρωσία».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα