Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή η Αθήνα - Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ

Smoke rises from the site of an Israeli airstrike in Dahiyeh, Beirut, Lebanon, Wednesday, Oct. 2, 2024. (AP Photo/Hassan Ammar)

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) συγκλήθηκε εκτάκτως στις 16.30 της Τετάρτης (2/10) εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, με την Αθήνα

να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση αξιολογώντας με προσοχή την τρέχουσα κατάσταση μετά και την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση, μιλώντας για σοβαρή κλιμάκωση. Το ΥΠΕΞ έχει καλέσει σε πλήρη αποφυγή επισκέψεων στον Λίβανο, αλλά και σε άμεση εγκατάλειψη όσων επισκεπτών βρίσκονται στη χώρα. 

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, εξάλλου, ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+961) 71 593659 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: grcon.bei@mfa.gr. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα κάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας του Υπουργείου Εξωτερικών: (+30) 210-3681350 και (+30) 210-3681730.

Στο Λίβανο αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 3.000 Έλληνες πολίτες και περίπου 1000 ακόμα που είναι συνδεδεμένα μέλη. Μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν μαζικά αιτήματα εγκατάλειψης του Λιβάνου από Ελληνες, ενώ μεμονωμένα αιτήματα ικανοποιούνται με τις εμπορικές πτήσεις, όταν και όσο αυτό είναι εφικτό.

Στο πλαίσιο της μόνιμης ευρωπαϊκής δύναμης για τη σταθερότητα στον Λίβανο, στην ευρύτερη περιοχή πλέει η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» από κοινού με γερμανικές και γαλλικές μονάδες.

Σε επιφυλακή το υπουργείο Αμυνας

Σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό τον Νίκο Δένδια, εξετάσθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Μεταξύ άλλων, εξετάσθηκε η συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο. Ήδη, βρίσκεται σε ετοιμότητα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για τη διεξαγωγή επιχείρησης απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τη συγκεκριμένη χώρα, σε συνέχεια της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ν.Δένδια με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα. Ο χρόνος της αποστολής θα καθορισθεί από την κυπριακή πλευρά.

Κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας @PalmasVasilis, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο. pic.twitter.com/7BpyxdVsph

Nikos Dendias (@NikosDendias) October 1, 2024

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο, εφόσον χρειαστεί και αποφασίσθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο επιπλέον μεταγωγικά αεροσκάφη C-130. Για τον ίδιο λόγο δόθηκε εντολή από την αρμόδια ηγεσία να τεθούν σε ετοιμότητα Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων Μονάδες Επιφανείας με δυνατότητα μεταφοράς πολιτών.

Εξετάσθηκε τέλος το ζήτημα της εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων συνδρομής στον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από την ευρύτερη περιοχή με κάθε διαθέσιμο μέσο, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Ενεργός ο ρόλος της Ελλάδας ως αξιόπιστου συνομιλητή

Σε «οριακό σημείο» ως προς την κλιμάκωσή της βρίσκεται η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή, η οποία ανάδειξε ως «κλειδί» την στάση του Ιράν και των μετριοπαθέστερων αραβικών κρατών. Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε επίσης για την αναγνώριση της Ελλάδας ως αξιόπιστου συνομιλητή από όλες τις πλευρές και αναφέρθηκε σε ελληνικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδια πηγή τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα διατηρεί την αξιοπιστία της και εξαιρετικές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις αραβικές χώρες, «με οδηγό μας το διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή πολιτικής αρχών» και εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντα όμως με σεβασμό στο ανθρωπιστικό δίκαιο και με γνώμονα την υπόθεση ότι η οποιαδήποτε διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα ανέλαβε την πρωτοβουλία για την συγκρότηση ειδικής ομάδας (task force) αποτελούμενης από Αραβες και Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών με διαμεσολαβητικό ρόλο. Κομβική θέση σε αυτή την ομάδα θα έχουν αραβικές χώρες με ηπιότερη πολιτική, όπως η Ιορδανία, επισήμανε η πηγή. «Είναι σημαντικό να υπάρχουν αραβικά κράτη με ηπιότητα, καθώς σε αυτό στηρίζεται η ασφάλεια στην περιοχή (…) Όσο διαρκεί η διένεξη, τόσο αυξάνεται και η ριζοσπαστικοποίηση», προειδοποίησε η διπλωματική πηγή και ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί η Παλαιστινιακή Αρχή με την παροχή τεχνογνωσίας για την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη νομιμοποίηση και να μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο, καθώς δεν υπάρχει ορατή άλλη εναλλακτική.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)

Related...Λίβανος: Το Ισραήλ ενισχύει τις μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένων στις χερσαίες επιχειρήσειςΜονομαχία στη Μέση Ανατολή: Που μπορεί να οδηγήσει ένα ξεκαθάρισμα με το ΙράνΙσραήλ και Ελλάς. Τόσο κοντά και τόσο μακριά
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέση Ανατολή, Αθήνα - Συνεδριάζει, ΚΥΣΕΑ,mesi anatoli, athina - synedriazei, kysea