Με το βλέμμα στο Eurogroup: Οι εκκρεμότητες, οι διαφωνίες των δανειστών και οι εναλλακτικές της κυβέρνησης

Με την λίστα των εκκρεμοτήτων που άφησαν οι θεσμοί κατά την αναχώρηση τους και το δεδομένο ότι «το ΔΝΤ επιθυμεί να εξαφανίσει την κοινωνική Ασφάλιση γιατί είναι έξω από τις δικές του προδιαγραφές» όπως είπε στη HuffPost Greece κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας, η κυβέρνηση ξεκινά των πρώτο, από τους διαδοχικούς αγώνες δρόμου, προκειμένου να προλάβει το Eurogroup της Πέμπτης.

Ο σχεδιασμός της Ελληνικής πλευράς προβλέπει τις επόμενες ημέρες εντατικές επαφές σε τεχνικό επίπεδο ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στα
ανοιχτά ζητήματα της πρώτης εβδομάδας αξιολόγησης.

Στόχος να γεφυρωθούν οι διαφορές και να επιστρέψουν οι επικεφαλής των ελεγκτών περί τις 15 Φεβρουαρίου, όπως τουλάχιστον επιθυμεί η κυβέρνηση. Ωστόσο η ίδια «επιθυμία» δεν διατυπώνεται και από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι φεύγοντας άφησαν ανοιχτή και την ημερομηνία επιστροφής τους.

Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η ημερομηνία επιστροφής θα κριθεί κατά κύριο λόγο στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα κλιθούν να λάβουν πολιτική απόφαση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Οι διαφορές

Η απόφαση από πλευράς της Ευρώπης, δεν μοιάζει τόσο εύκολη καθώς από τη μία οι αποστάσεις με την κυβέρνηση παραμένουν μεγάλες, ενώ από την άλλη διαφορές υπάρχουν και μεταξύ των δανειστών.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμφωνούν στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων και αυστηρής τήρησης των συμφωνηθέντων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Ωστόσο, διαφορές εντοπίζονται στο εύρος των παρεμβάσεων καθώς το Ταμείο εμφανίζεται να ζητά «σκληρές» παρεμβάσεις εδώ και τώρα προκειμένου να ξεκινήσει γρήγορα η συζήτηση για το χρέος, ενώ αντίθετα η Κομισιόν αν και συμφωνεί με τις παρεμβάσεις επιθυμεί αυτές να μην έχουν «βίαιο χαρακτήρα».

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί και μεταξύ των δανειστών είναι το εύρος των παρεμβάσεων που απαιτεί το ΔΝΤ στο Ασφαλιστικό, ζητώντας περικοπές σε όλες τις συντάξεις ώστε να καταστεί άμεσα βιώσιμο το σύστημα. Αντίθετα οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί και ζητούν ποσοτικά στοιχεία προκειμένου να τους αποδείξει η κυβέρνηση ότι χωρίς περικοπές στις κύριες συντάξεις μπορεί το σύστημα να σωθεί.

Σε αυτό το κλίμα η Ελληνική πλευρά αναζητά και εναλλακτικά σχέδια με τα οποία θα μπορούσε να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές των δανειστών και ταυτόχρονα θα ομαλοποιήσει την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

Σε ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι και θα μπορούσε να συνδυαστεί με μειώσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, τουλάχιστον για μια μεταβατική περίοδο, αλλά και μικρή υπαναχώρηση στην πρόβλεψη για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%, με την οποία δεν συμφωνούν οι δανειστές, προβλέπεται:

· Μεσοσταθμική μείωση έως 15% των κύριων συντάξεων που υπερβαίνουν τα 2000 ευρώ.
· Περικοπή από 2% έως 15% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ.
· Μείωση 20% των εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
· Μείωση έως 40% των μερισμάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές, παρά τις διαρροές περί του αντιθέτου, επιμένουν ότι παραμένει «κόκκινη γραμμή» η διάσωση των κύριων συντάξεων, αλλά και η Εθνική Σύνταξη έτσι όπως έχει παρουσιαστεί από το υπουργείο Εργασίας.

Η πρόοδος των τεχνικών διαπραγματεύσεων στο Ασφαλιστικό θα κρίνει και των μέγεθος των παρεμβάσεων που θα πρέπει να υπάρξουν σε δημοσιονομικό επίπεδο. Και αυτό γιατί οι δανειστές επιμένουν πως οι τρύπες που θα μείνουν ανοιχτές από το Ασφαλιστικό θα πρέπει να καλυφθούν με νέα δημοσιονομικά μέτρα στην τριετία 2016-2018.

Και εδώ όμως οι αποστάσεις μεταξύ των θεσμών παραμένουν μεγάλες με το Ταμείο να ζητά νέα μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ την τριετία και τους Ευρωπαίους να βάζουν χαμηλότερα τον πήχη για το 2016, περιμένοντας παράλληλα να επιβεβαιωθούν και επίσημα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2015.

Ανοιχτό μένει και το μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, έστω και αν οι δύο πλευρές κατέληξαν σε παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την πώληση των δανείων για ένα μήνα. Το νέο πλαίσιο όμως που θα ισχύσει μετά τις 15 Μαρτίου δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα, καθώς οι θεσμοί επιμένουν σε πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και της πώλησης των δανείων σε εταιρίες που θα τα διαχειριστούν.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα