«Με το βλέμμα στο τοπίο», η Πάρος του Πολιτισμού

Πραγματοποιείται φέτος για τέταρτη χρονιά κατά τη διάρκεια του τριημέρου 16-18 Ιουλίου το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πάρου το οποίο συνεχίζει να αναδεικνύει μια διαφορετική εικόνα του πανέμορφου κυκλαδίτικου νησιού.

Το Φεστιβάλ Πάρου είναι μια σειρά πολιτιστικών δράσεων που πραγματοποιούνται στα μέσα Ιουλίου, με επίκεντρο την πρωτεύουσα του νησιού, την Παροικιά που έχει ως κεντρικό σκοπό την ανάδειξη του πολύπλευρου πολιτισμού του τόπου και των ανθρώπων του.

​Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η μουσική, η αρχιτεκτονική, το φυσικό περιβάλλον, η λογοτεχνία, οι τέχνες, η διατροφή

και οι κάθε λογής θρησκευτικές και άλλες παραδόσεις -η υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού στο σύνολό της διαμορφώνει ένα πλούσιο πεδίο διάδρασης τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών με το παρελθόν και το παρόν του τόπου.

Συναυλίες, εκθέσεις, προβολές, συζητήσεις, διαλέξεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, εργαστήρια με ντόπιους τεχνίτες και ένα πλήθος άλλων δράσεων αποσκοπούν να αναδείξουν την αθέατη πλευρά του νησιού. Οι δράσεις του Φεστιβάλ επικεντρώνονται στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς που αναπτύσσεται γύρω από το Κάστρο, αλλά αναφέρονται ευρύτερα στον πολιτισμό του νησιού.

Το Φεστιβάλ της Πάρου αποτελεί πρωτοβουλία μιας ομάδας εθελοντών που ζουν στο νησί και φιλοδοξεί να συσπειρώσει και να ενεργοποιήσει την τοπική κοινωνία γύρω από ζητήματα που αφορούν στην διαχείριση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου. «Έξι άνθρωποι με αγάπη για το νησί μας εργαζόμαστε ανιδιοτελώς όλο το χρόνο για αυτές τις 3 ημέρες του Φεστιβάλ», αναφέρει η κα Γεωργία Μελανίτη , δικηγόρος, εθελόντρια και ιδρυτικό μέλος.

Η ίδια συνεχίζει: «Το τριήμερο πολιτιστικό φεστιβάλ της Πάρου για τέταρτη συνεχή χρονιά μας ξεναγεί σε μια διαφορετική Πάρο και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε το νησί μέσα από μια σειρά πρωτότυπων και καινοτόμων δράσεων πολιτισμού. Φέτος το φεστιβάλ Πάρου στρέφει το βλέμμα στο τοπίο. Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τους ανθρώπους ενός τόπου μέσα από το τοπίο του; Τι πληροφορίες μας δίνει η εικόνα του τοπίου την ανθρώπινη δραστηριότητα και την σχέση του εκάστοτε πολιτισμού με το φυσικό του περιβάλλον; Τι ρόλο παίζει η μνήμη του τοπίου στην ανάμνηση ενός αγαπημένου μας τόπου; Πόσο μας επηρεάζει η αλλαγή του τοπίου μας;».

Ο τρόπος ζωής και η σύνδεση των κατοίκων με το περιβάλλον τους είναι στο επίκεντρο του προγράμματος δράσεων πολιτισμού, που έχει επιμελώς σχεδιαστεί για να υποδεχθεί μικρούς και μεγάλους επισκέπτες και ντόπιους.

Καθ΄ όλη την διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις σύγχρονης τέχνης με την συμμετοχή σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών , μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων , βιωματικών εργαστηρίων, ξεναγήσεων και επισκέψεων σε ιστορικά κτίρια του παραδοσιακού οικισμού.

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν θεατρικά δρώμενα, συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων βρίσκεται στην διεύθυνση https://www.festivalparos.gr/.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα είναι ανοιχτοί κάποιοι χώροι της Παροικίας που σπάνια ανοίγουν τις πόρτες τους. Πρόκειται για τρεις αρχοντικές κατοικίες της Παροικιάς και εννιά μεταβυζαντινές εκκλησίες του Κάστρου της Πόλης.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να επισκεφτούν τρεις μοναδικές ιδιωτικές αρχοντικές κατοικίες της Παροικιάς.

Tο Αρχοντικό Κρίσπη, το Αρχοντικό Βαρούχα και την κατοικία Αζάρη, τα οποία αποτελούν δείγματα αρχιτεκτονικής διαφορετικών εποχών και τάσεων.

Ταυτόχρονα, μέσα από τη ζωή των οικογενειών που τα κατοίκησαν αντικατοπτρίζεται η τοπική και εθνική ιστορία των δύο περασμένων αιώνων. Η εμπειρία της επίσκεψης στα αρχοντικά της Παροικιάς έχει σκοπό να αναδείξει τόσο τις αρχιτεκτονικές αξίες των κατοικιών όσο και τις ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν σε αυτά.

Η μεσαιωνική ιστορία του Κάστρου της Παροικιάς είναι το κέντρο αυτής της δράσης που καθιστά ανοιχτές και επισκέψιμες εννιά σημαντικές εκκλησίες του οικισμού.

Οι εκκλησίες αυτές είναι κτητορικές και ανοίγουν μόνο μια φορά το χρόνο, στην γιορτή του τιμώμενου Αγίου. Έτσι το κοινό έχει σπάνια την ευκαιρία να τις επισκεφτεί. Στο εποπτικό υλικό που έχει ετοιμαστεί αναδεικνύεται η αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα των οικοδομημάτων αυτών αλλά και οι τοπικές λατρευτικές παραδόσεις.

Οι δράσεις του φεστιβάλ είναι ενταγμένες στην πράξη ”Πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων για την ενδυνάμωση της σχέσης της τοπικής κοινότητας της Πάρου με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον” ενταγμένη στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD-LEADER/Ομάδα Τοπικής Δράσης «Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.»/ Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές/Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων/Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020/ Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΝίκος Χαλιάσας: «Είναι μεγάλη η χαρά όταν διευθύνω έργα συνθετών εν ζωή»Οι αδελφοί Brian και Roger Eno για πρώτη φορά μαζί σε συναυλία και μάλιστα στην Ελλάδα
Keywords
Τυχαία Θέματα