Με τον τίτλο του Δικαίου των Εθνών βράβευσε την οικογένεια Βλάχου η πρεσβεία του Ισραήλ

Στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρέπει να αναβιώσει ξανά ο ναζισμός και ο αντισημιτισμός, η πρέσβης του Ισραήλ Ιριτ Μπεν- Αμπα τίμησε χθες, Δευτέρα, σε ειδική τελετή, εκ μέρους του κράτους του Ισραήλ, με το μετάλλιο και τον τίτλο του Δικαίου των Εθνών την οικογένεια Γεωργίου και Αθηνάς Βλάχου, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν κατά τη γερμανική κατοχή την οικογένεια Μίνωα Μάτσα.

Η ισραηλινή πρέσβης υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά φέτος η Βουλή
των Ελλήνων τίμησε τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Ωστόσο, τόνισε ότι η άρνηση του Ολοκαυτώματος είναι παντού παρούσα, τα εβραϊκά σχολεία και οι συναγωγές αποτελούν στόχο, ενώ οι Εβραίοι που ζουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φοβούνται να φορέσουν το καπελάκι (κιπά) που τους ξεχωρίζει και συχνά αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τόπους στους οποίους είναι από παλιά εγκατεστημένοι.

Η σημερινή τελετή υπηρετεί δύο σκοπούς: Την ιστορική μνήμη και την αναγνώριση και ευγνωμοσύνη, είπε στον χαιρετισμό του ο Μωυσής Κωνσταντίνης, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα, η εβραϊκή κοινότητα είχε το θλιβερό προνόμιο να χάσει το 86% του πληθυσμού της.

Ο Μάκης(Σαμουήλ) Μάτσας, γιός του Μίνωα Μάτσα αφηγήθηκε την περιπέτεια της οικογένειας, η οποία φιλοξενήθηκε από την οικογένεια Βλάχου επί ενάμιση χρόνο στο ορεινό χωριό Δίκαστρο της Ευρυτανίας.

Ο Γιώργος και η Αθηνά Βλάχου, που αποτελούσαν οκταμελή οικογένεια, παραχώρησαν το ένα από τα δύο δωμάτια στην πενταμελή οικογένεια Μάτσα.

Με καθαρό λόγο έδωσε τη δική του αφήγηση και ο Δημήτριος Βλάχος, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, τονίζοντας την προσωπικότητα του Μίνωα Μάτσα, νομικού ο οποίος ασχολήθηκε με τη δισκογραφία. Οι νομικές του γνώσεις, είπε χαρακτηριστικά, βοήθησαν να βρίσκονται συμβιβαστικές και συμφιλιωτικές λύσεις, όταν στο ανταρτοκρατούμενο χωριό υπήρχε λαϊκό δικαστήριο.

Οι διωγμοί που ακολούθησαν τον εμφύλιο, ανάγκασαν την οικογένεια Βλάχου να φύγει και να κρύβεται κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που περάσανε τόσα χρόνια να τους βρούμε, είπε ο Μάκης Μάτσας.

Ο τίτλος και το μετάλλιο του Δικαίου των Εθνών αποτελεί μια από τις υψηλότερες διακρίσεις που απονέμει το κράτος του Ισραήλ μέσω του Ιδρύματος Γιαντ Βασέμ - το μνημείο για τη διαιώνιση της μνήμης του Ολοκαυτώματος - και αποφασίζεται μετά από διεξοδική έρευνα και την έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ.

Την τελετή, που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης παρακολούθησαν .μεταξύ άλλων, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Δουζίνας και Δ. Σεβαστάκης, της ΝΔ Α. Γεωργιάδης, Ι. και Μ. Βαρβιτσιώτης, Ν. Δένδιας, Ι. Κεφαλογιάννης, Γ. Κουμουτσάκος, Κ. Καραγκούνης, ο ζωγράφος Α. Φασιανός, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, μέλη της εβραϊκής κοινότητας, φίλοι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα