Μέδουσα - «φάντασμα» δέκα μέτρων έκανε την εμφάνισή της στον βυθό της Καλιφόρνια (βίντεο)

.

Επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ενυδρείου του Monterey Bay της Καλιφόρνια (MBARI) κατέγραψαν μια μέδουσα «φάντασμα» σε βάθος 975 μέτρων.

Η γιγάντια μέδουσα-φάντασμα (Stygiomedusa gigantea) συνελήφθη καθώς επέπλεε γαλήνια. Το μαλάκιο μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα ενώ διαθέτει τεράστια πλοκάμια τα οποία της χρησιμεύουν να τραβάει το φαγητό στο στόμα της.

«Η Stygiomedusa, η μέδουσα «φάντασμα» εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1899.

Από τότε, οι επιστήμονες έχουν συναντήσει αυτό το ζώο μόνο περίπου 100 φορές», ανέφερε η MBARI.

Το γιγάντιο «φάντασμα», το οποίο είναι από τις μεγαλύτερες μέδουσες στον πλανήτη, έχει εντοπιστεί στα βαθύτερα μέρη όλων των ωκεανών του κόσμου εκτός από την Αρκτική.

Η Stygiomedusa ζει σε βάθος άνω των 1.000 μέτρων και, η δυσκολία στον εντοπισμό της, είναι ο λόγος που είναι τόσο λίγα πράγμα γνωστά για την ύπαρξή της.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι, τα μακριά, σαν κορδέλες πλοκάμια της, χρησιμεύουν στο να πιάνει, μικρά ψάρια και άλλους οργανισμούς και να τα κατευθύνει στο στόμα της για να τραφεί. Οι εκτιμήσεις τους, μάλιστα, αναφέρουν ότι τα πλοκάμια μπορούν να ξεπεράσουν τα 10 μέτρα σε μήκος.

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείου του Monterey Bay (MBARI) που κατέγραψε το θαλάσσιο πλάσμα σε βίντεο και ανάρτησε σχετική έρευνα στο Live Science, αναφέρει πως «αυτά τα πλοκάμια μπορούν να είναι χρήσιμα για την έρευνα εύρωστων πλασμάτων όπως τα ψάρια, τα καρκινοειδή και τα καλαμάρια». Με βάση το δημοσίευμα, επιπλέον, το βίντεο χρονολογείται πριν από ένα χρόνο.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΧιλιάδες μέδουσες κανονιού ξεβράστηκαν στις ακτές της Βόρειας ΚαρολίναςΜία νέα μέδουσα με «εξωγήινη» εμφάνιση μόλις ανακαλύφθηκε στην μακρινή Παπούα Νέα ΓουινέαΜωβ μέδουσες: Σε ποιες περιοχές παρατηρείται έξαρση, πώς μπορούμε να προστατευτούμε
Keywords
Τυχαία Θέματα