Μεγάλη διαδήλωση προσφύγων από τη Μόρια προς το κέντρο της Μυτιλήνης. Η ένταση δεν ευνοεί, λέει ο Βίτσας

Στην πλατεία Σαπφούς όπου και παραμένουν, κατέληξε διαδήλωση περίπου 400 προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες και παιδιά από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που ξεκίνησε περί τη 1 το μεσημέρι από τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Τους διαδηλωτές έβγαλε στο δρόμο φήμη που διακινήθηκε, όπως οι ίδιοι δήλωναν, από μεταφραστές που εργάζονται

στο Κέντρο και σύμφωνα με την οποία πέθανε 40χρονος Αφγανός που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο εξαιτίας της ελλιπούς φροντίδας υγείας που είχε στον καταυλισμό. Αιτήματα των διαδηλωτών ήταν η άμεση εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει καθώς και η άμεση καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους στον καταυλισμό.

Προς το παρόν οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Σαπφούς, ενώ στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο προγραμματισμένη από συλλογικότητες του νησιού, συγκέντρωση συμπαράστασης στους 35 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Ιούλιο στη διάρκεια επεισοδίων στον καταυλισμό της Μόριας και οι οποίοι δικάζονται την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιουλίου.

Πάντως σχετικά με τη φήμη περί θανάτου του 40χρονου Σύριου πρόσφυγα έγινε γνωστό ότι αυτός συνεχίζει να νοσηλεύεται με σοβαρό χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Μάλιστα από πηγές του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, δηλώθηκε ότι ο 40χρονος έφθασε με τη σύζυγο του η οποία επίσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και το ανήλικο παιδί τους, πριν 20 μέρες στη Λέσβο και από τις πρώτες κιόλας μέρες διαπιστώθηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.

Ας σημειωθεί τέλος ότι η κατάσταση στον καταυλισμό του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας παραμένει δύσκολη αφού έχει ξεπεράσει τις 6.500 ο αριθμός των όσων διαμένουν μόνο σε αυτόν. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που ζουν σήμερα στο νησί αγγίζει τις 9.000.

«Η ένταση δεν ευνοεί τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, αντιθέτως δημιουργεί προβλήματα, άρα είναι προς το συμφέρον και το δικό μας και της Τουρκίας να κατέβει η ένταση ακόμα κι η ρητορική ένταση», επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο «Θέμα 104,6».

Ο κ. Βίτσας, αναφερόμενος στην αύξηση των προσφυγικών ροών υπογράμμισε: «Το 2018 υπάρχει μία αντιστροφή της κατάστασης. Σε σχέση με το 2017 έχουμε 33% παραπάνω ροές τον Απρίλιο. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι αυξάνονται οι ροές στον Έβρο. Εμείς ακολουθούμε την πολιτική που ξεκινάει από τη Συνθήκη της Γενεύης, και την πολιτική η οποία εδράζεται στην κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας».

Επιπλέονπροσέθεσε ότι «στόχος είναι να αποσυμπιέσουμε τα νησιά και να βελτιώσουμε τις συνθήκες όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αλλά και για τους ντόπιους, δηλαδή να δώσουμε τις αποζημιώσεις που χρειάζονται, να κάνουμε κάποια εγγειοβελτιωτικά έργα που αφορούν και τα hotspots αλλά και την περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση πολλά περιέχονται στο νόμο που υπάρχει στη Βουλή και που πρόκειται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες και πολλά περιέχονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο».

Όσον αφορά τις ροές στον Έβρο, ο κ. Βίτσας, υποστήριξε ότι «υπάρχει τριπλασιασμός των ροών εκεί» και εκτίμησε ότι υπάρχει μεγαλύτερη προτίμηση πλέον στη Θράκη απ′ ό,τι στα νησιά, «διότι η διέλευση από τη στεριά είναι πιο ασφαλής». Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που γίνεται να καταπολεμηθεί το κύκλωμα των διακινητών.

Ερωτηθείς αν υπάρχει «άνοιγμα της στρόφιγγας» από την πλευρά της Τουρκίας ο υπουργός τόνισε: «Η χρησιμοποίηση ανθρώπων σε ειδική κατάσταση -κι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι σε ειδική κατάσταση- για να πιέσεις άλλα κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι απαράδεκτη πρακτική, και όσον αφορά το διεθνές δίκαιο κι όσον αφορά την ελάχιστη ανθρώπινη ηθική».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα