Μέρκελ: Κοιτάζουμε προς την Τουρκία με ανησυχία

Η προσπάθεια για καλές σχέσεις με την Γερμανία και όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διέπει όλα όσα κάνω εγώ ως πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί μου, δήλωσε η Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι, κληθείσα να εξηγήσει την επιλογή του Μπόρις Τζόνσον για το Φόρεϊν Όφις, ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ασχέτως προσώπων, η Μ. Βρετανία είναι μια χώρα έμπειρη στη διπλωματία
και στις διαπραγματεύσεις.

Η διαδικασία εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν η βρετανική κυβέρνηση υποβάλει επισήμως σχετικό αίτημα, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, διευκρινίζοντας αφενός ότι είναι κατανοητό πως το Λονδίνο χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα και αφετέρου ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί η εκκρεμότητα να διαρκέσει επ' άπειρον.

«Θα συμμορφωθούμε με τις Συνθήκες και οι Συνθήκες λένε ότι ασχέτως του πότε υποβάλλεται το αίτημα, όταν υποβληθεί, πρέπει να εργαστούμε για τις κατευθυντήριες γραμμές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Για αυτό η εντολή, βάσει των Συνθηκών, λέει να περιμένουμε την υποβολή του αιτήματος και να αποκτήσουμε μια εικόνα για το πώς η Μ. Βρετανία φαντάζεται αυτή την έξοδο και τις μελλοντικές σχέσεις. Κανείς δεν θέλει αυτή η διαδικασία να εκκρεμεί επ' άπειρον, αυτό πιστεύω δεν το θέλει ούτε ο βρετανικός λαός αλλά ούτε και τα κράτη - μέλη της ΕΕ», τόνισε η κυρία Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι, στην Καγκελαρία.

Όλοι έχουμε συμφέρον «τα πράγματα να προετοιμαστούν προσεκτικά, να είναι σαφείς οι θέσεις και το θεωρώ απολύτως κατανοητό ότι για αυτό είναι απαραίτητο κάποιο χρονικό διάστημα», συνέχισε η Καγκελάριος και επανέλαβε ότι σε αυτό το διάστημα η Μ. Βρετανία, όπως και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την έξοδο, παραμένει μέλος της ΕΕ και «θα συζητούμε με την Μ. Βρετανία για όλα τα θέματα που μας απασχολούν, ενώ ταυτόχρονα θα διεξάγουμε και τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο κάποια μέρα».

«Στην ΕΕ έχουμε μακρά πείρα σε ό,τι αφορά διαπραγματεύσεις με την Μ. Βρετανία σε οικονομικά ζητήματα και πιστεύω ότι θα διεξαγάγουμε καλά και αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ήδη έγινε η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και ήδη έδειξε πόσο σοβαρά λαμβάνεται υπόψη αυτή η κατάσταση. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σε ό,τι αφορά ζητήματα όπως η Συρία, η Ουκρανία, η Τουρκία κλπ και είμαι βέβαιη ότι ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών θα συνεργαστεί με τους 27 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ - η φήμη της Ε.Ε. εξαρτάται από το πόσο θα ασχοληθούμε με αυτά τα κρίσιμα ζητήματα», κατέληξε η κυρία Μέρκελ.

Από την πλευρά της, η κυρία Μέι τόνισε ότι οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου της ελευθερίας της κίνησης εργατικού δυναμικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τις διαπραγματεύσεις.

Δεν είναι κάτι στο οποίο έχουμε τόσο καλές επιδόσεις όσο οι Γερμανοί», δήλωσε αστειευόμενη η κυρία Μέι, για να προσθέσει:
«Όρισα μια ομάδα υπουργών που θα προωθήσουν την θέση της βρετανικής κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο ότι θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε καλές σχέσεις με όλα τα μέλη της ΕΕ και για αυτό είμαι εδώ, για να αρχίσω εποικοδομητικές συνομιλίες. Θέλουμε να οικοδομήσουμε πάνω σε μια θετική εταιρική σχέση που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει με την Γερμανία και αυτές οι καλές σχέσεις θα προσδιορίζουν όλα όσα κάνω ως Πρωθυπουργός, όλα όσα κάνουν οι υπουργοί μου».

Η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε εκ νέου τις ανησυχίες της για την κατάσταση στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των προσφύγων που επαναπροωθούνται στη χώρα. Αναφέρθηκε δε στον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτή τη διαδικασία και διευκρίνισε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Άγκυρα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλουμε να τερματίσουμε την εγκληματική δραστηριότητα και την παράνομη μετανάστευση, δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ασφάλεια των προσφύγων που επαναπροωθούνται στην Τουρκία, τόνισε: «Η Τουρκία συμμετέχει εθελοντικά σε αυτή την Συμφωνία. Αυτό που ισχύει είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί η ασφάλεια όσων επαναπροωθούνται στην Τουρκία και θα παρακολουθούμε στενά το θέμα. Και η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός εταίρος σε αυτό και ως τώρα δεν έχω καμία ένδειξη ότι η Τουρκία μπορεί να μην συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις της. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να μην πνίγονται άνθρωποι μπροστά στα μάτια μας στο Αιγαίο. Υπάρχει σαφώς μια ανοιχτή κριτική σχετικά με το τι συμβαίνει τώρα στην Τουρκία, κυρίως σχετικά με το συνέβη τη νύχτα του πραξικοπήματος. Κοιτάζουμε προς την Τουρκία με ανησυχία και ήδη έχω εκφράσει την ανησυχία μου στον Πρόεδρο της Τουρκίας».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα