Μέσω Πανελληνίων η ένταξη στην Πυροσβεστική από το 2016. Μάθημα βαρύτητας η Χημεία

Δικαίωμα ένταξης στο Πυροσβεστικό Σώμα μέσω των πανελληνίων εξετάσεων θα έχουν οι μαθητές όλης της χώρας από την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα όλων των φορέων που σχετίζονται με την Πυροσβεστική αλλά και χιλιάδων μαθητών που επιθυμούν να έχουν την ευκαιρία να γίνουν πυροσβέστες δίνοντας εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου.

Ο δρόμος άνοιξε με το Νόμο 42/49 του 2014 για την αναδιοργάνωση της Πυροσβεστικής, ο οποίος ήρθε και ψηφίστηκε στη Βουλή
επί υπουργίας Νίκου Δένδια. Η νέα πολιτική ηγεσία της Πυροσβεστικής προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου τη σχολική περίοδο 2015-2016 να είναι όλα έτοιμα προκειμένου για πρώτη φορά να μπουν στην Πυροσβεστική Ακαδημία νέοι και νέες που πέτυχαν στις πανελλήνιες.

Ήδη έχουν συγκροτηθεί οι αρμόδιες επιτροπές που αποτελούνται από νομικούς του Π.Σ. και στελέχη της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, οι οποίες εκπονούν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα και τις υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Οι μαθητές που επιθυμούν την ένταξή τους στην Πυροσβεστική θα έχουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ως μάθημα βαρύτητας τη Χημεία. Και αυτό γιατί κρίνεται απαραίτητο ένας πυροσβέστης να έχει γνώσεις γύρω από την καύση υλικών και τη μεταφορά επικίνδυνων φορτίων.

Η Σχολή της Πυροσβεστικής πρόκειται να ενταχθεί στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο μαζί με τις ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές. Η ζήτηση από τους μαθητές αναμένεται από τους ειδικούς να είναι πολύ μεγάλη, καθώς πρόκειται για ένα επάγγελμα που πληροί τα δύο βασικότερα κριτήρια επιλογής σχολής από τους διαγωνιζόμενους: προσφέρει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και απολαβές από την πρώτη ημέρα. Έτσι, αναμένεται η βάση να είναι εξαιρετικά υψηλή, ενώ αυτονόητο θεωρείται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν τις δοκιμασίες στα αθλήματα.

Η φοίτηση στη Σχολή Πυροσβεστών θα διαρκεί πέντε εξάμηνα (2,5 χρόνια) και στη Σχολή Αξιωματικών του Π.Σ. οχτώ εξάμηνα (4 χρόνια). Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτοι πυροσβέστες θα βγουν από τις ακαδημίες το 2019, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στην ηγεσία του Σώματος διότι μέσα σε αυτά τα χρόνια σίγουρα θα υπάρχει ανάγκη από άνδρες. Οι ανάγκες αυτές ενδεχομένως καλυφθούν από προσλήψεις συμβασιούχων κατά τις αντιπυρικές περιόδους.

Αυτό στο οποίο δεν έχουν καταλήξει ακόμα οι αρμόδιες επιτροπές που ασχολούνται με τις διαδικασίες ένταξης του Π.Σ. στις πανελλήνιες είναι το τι θα γίνει με την προβλεπόμενη 6μηνη στρατιωτική εκπαίδευση των επιτυχόντων. Αν δηλαδή αυτή θα γίνεται μέσα στις πυροσβεστικές ακαδημίες -στην Κηφισιά για τους αξιωματικούς και στα Βίλια Αττικής για τους πυροσβέστες- ή αν θα γίνεται σε στρατόπεδα όπου οι πυροσβέστες θα αποτελούν ξεχωριστό τμήμα.

Το επιθυμητό αποτέλεσμα θα είναι ο αριθμός των εισαχθέντων στις Σχολές κάθε χρόνο να είναι ίδιος με αυτόν των αποχωρήσεων από το Σώμα το ίδιο χρονικό διάστημα. Για όλες αυτές τις λεπτομέρειες υπάρχει διαρκής αλληλογραφία ανάμεσα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Παιδείας. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας προβλέπει η Σχολή Αξιωματικών του Π.Σ. να ισοδυναμεί με Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ) και η Σχολή Πυροσβεστών με ΤΕΙ.

«Είναι εδώ και χρόνια πάγιο αίτημά μας να μπορούν να εισάγονται στην Πυροσβεστική μαθητές μέσω των πανελληνίων εξετάσεων. Μέχρι σήμερα το Σώμα επανδρωνόταν κυρίως με προσλήψεις μέσω προκηρύξεων. Αξιωματικοί από το 1994 και μετά γίνονται μόνο όσοι είναι ήδη πυροσβέστες και πετύχαιναν στις εξετάσεις στις πανελλήνιες. Αν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις τελειώνουν όλα αυτά. Πηγαίνουμε σε ένα πολύ καλύτερο σύστημα επιλογής», λέει ανώτατη πηγή του Π.Σ.

Προσθέτει δε ότι «είμαι πάντως επιφυλακτικός όσον αφορά στο χρόνο υλοποίησης. Στο κατά πόσο δηλαδή θα προλάβει το υπουργείο να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες τόσο γρήγορα προκειμένου από του χρόνου να πάρουν οι ακαδημίες εισαχθέντες από τις πανελλήνιες».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα