Μεσογειακή διατροφή: Μπορεί να δυναμώσει μυαλό και μνήμη αλλάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου

Η αγαπημένη μεσογειακή διατροφή αποδεικνύεται και πολύτιμη. 

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για τον εγκέφαλο μπορεί να συνδέονται με αλλαγές στην ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Gut Microbes Reports, επικεντρώθηκε σε μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane και ανακάλυψε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή εμφάνιζαν διαφορετικά πρότυπα βακτηρίων στο έντερο

σε σύγκριση με εκείνα που ακολουθούσαν τη δυτική διατροφή. Αυτές οι αλλαγές σχετίστηκαν με καλύτερη μνήμη και υψηλότερες γνωστικές επιδόσεις.

Στη μελέτη συμμετείχαν  αρουραίοι που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρια και φυτικές ίνες για 14 εβδομάδες.

Στη σύγκριση με την ομάδα που τρεφόταν με δυτική διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη, οι αρουραίοι που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν αύξηση σε τέσσερις τύπους ευεργετικών βακτηρίων και μείωση σε άλλους πέντε. Οι αλλαγές αυτές στα βακτήρια συνδέθηκαν με καλύτερες επιδόσεις σε δοκιμασίες μνήμης και μάθησης.

Ειδικότερα, τα υψηλότερα επίπεδα του βακτηρίου Candidatus Saccharimonas σχετίστηκαν με βελτιωμένες γνωστικές επιδόσεις, ενώ η αύξηση των βακτηρίων Bifidobacterium συνδέθηκε με χειρότερη λειτουργία μνήμης.

Η ομάδα που ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή παρουσίασε επίσης βελτίωση στην γνωστική ευελιξία και τη μνήμη εργασίας, ενώ είχε χαμηλότερα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης.

Αυτή η μελέτη αποτελεί την πρώτη που αξιολογεί τις επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής στο μικροβίωμα και στη γνωστική λειτουργία σε πειραματόζωα, με ιδιαίτερη έμφαση στη συγκριτική αξιολόγηση με την δυτική διατροφή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νεαρούς αρουραίους που είχαν ηλικία αντίστοιχη ενός 18χρονου ανθρώπου, προκειμένου να μελετήσουν τις επιπτώσεις της διατροφής σε μια κρίσιμη αναπτυξιακή φάση.

«Γνωρίζουμε ότι το φαγητό που τρώμε επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, αλλά αυτή η μελέτη διερευνά πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Rebecca Solch-Ottaiano, Ph.D., εκπαιδεύτρια έρευνας νευρολογίας στο Κέντρο Έρευνας Κλινικής Νευροεπιστήμης του Tulane.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική απόδοση, αναδιαμορφώνοντας το μικροβίωμα του εντέρου».

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τη γνωστική λειτουργία και την υγεία του εντέρου, κάτι που ενδεχομένως να ισχύει και για νεαρούς ενήλικες, των οποίων ο εγκέφαλος και το σώμα εξακολουθούν να βρίσκονται σε ανάπτυξη.

Ο Δρ. Demetrius M. Maraganore, μέλος της ερευνητικής ομάδας, ανέφερε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές εφαρμογές στην ενίσχυση των σχολικών ή εργασιακών επιδόσεων των νέων, αν και σημείωσε ότι η μελέτη βασίζεται σε πειραματόζωα.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους που συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή με βελτιώσεις στη μνήμη και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Για όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν ένα μεσογειακό πρότυπο διατροφής, τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν:

Ελαιόλαδο ως η κύρια πηγή λίπουΛαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεωςΨάρια και άπαχες πρωτεΐνεςΠεριορισμένο κόκκινο κρέας και κορεσμένα λίπηΥψηλή πρόσληψη φυτικών ινών από διάφορες φυτικές πηγές

Πηγή: Medicalxpress

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟι 3 παγίδες γύρω από τα συμπληρώματα διατροφής που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσίαΔιατροφή μετά τις γιορτές: Οι 4 κορυφαίες συμβουλές για επαναφορά χωρίς στερήσειςΣκορβούτο: Η ξεχασμένη ασθένεια του 18ου αιώνα επιστρέφει λόγω ακρίβειας και μοντέρνας διατροφής
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεσογειακή, Μπορεί,mesogeiaki, borei