Μετά από πόσες μέρες που έχουμε νοσήσει μπορεί να επαναμολυνθούμε με Covid

Αν είχαμε νοσήσει πρόσφατα με Covid, νιώθουμε (μάλλον) λίγο ανίκητοι. Σε τελική ανάλυση, γνωρίζουμε ότι η λοίμωξη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, κι αν έχουμε κάνει το εμβόλιο, είναι ακόμα καλύτερο.

Όμως, δυστυχώς, είναι δυνατό να κολλήσουμε Covid περισσότερες από μία φορές. Εάν έχουμε αναρρώσει και (παρ′ όλα αυτά) βλέπουμε ξανά αυτές τις δύο μικρές λωρίδες στο τεστ πλευρικής ροής, σίγουρα δεν είμαστε οι μόνοι.

Η επαναμόλυνση είναι δυνατή ακόμη και αν είμαστε εμβολιασμένοι ή αλλιώς

υγιείς. Δεν υπάρχει επίσης καμία εγγύηση ότι μια δεύτερη μόλυνση θα είναι πιο ήπια από την πρώτη.

Είναι ένας λόγος για τον οποίο τα αποκαλούμενα «πάρτι Covid» (όπως τα πάρτι με ανεμοβλογιά) δεν είναι μόνο επικίνδυνα αλλά στην πραγματικότητα άσκοπα.

Λοιπόν, πόσο γρήγορα μπορεί να επαναμολυνθούμε με Covid; 

Αυτό είναι δύσκολο να εκτιμηθεί λόγω του τρόπου συλλογής των δεδομένων.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ορίζει την επαναμόλυνση ως μια περίπτωση που συμβαίνει 90 ή περισσότερες ημέρες μετά από προηγούμενη επιβεβαιωμένη λοίμωξη με Covid.

«Αυτό γίνεται για να αποκλειστούν τα μολυσμένα άτομα που συνεχίζουν να ”αποβάλλουν” τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την αρχική μόλυνση», εξηγεί ο καθηγητής Λόρενς Γιανγκ, ιολόγος και καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Warwick.

Ωστόσο, αυτό παρουσιάζει προκλήσεις για όσους εργάζονται να κατανοήσουν περισσότερα για τον ιό. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Πολ Χάντερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας: «Πώς διακρίνουμε μια επαναμόλυνση μετά από, ας πούμε, ένα μήνα από κάποιον που συνεχίζει να ”αποβάλλει” τον ιό αλλά στη συνέχεια κολλάει ένα κοινό κρυολόγημα; Σίγουρα υπάρχουν επαναμολύνσεις που συμβαίνουν εντός του ορίου των 90 ημερών, αλλά η αναγνώρισή τους ως επαναμόλυνσης με τον τρέχοντα ορισμό είναι πραγματικά δύσκολη».

Ωστόσο, ο καθηγητής Γιανγκ λέει ότι είναι θεωρητικά δυνατό να κολλήσουμε Covid δύο φορές μέσα σε ένα μήνα. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις επαναμόλυνσης 29 ημέρες μετά από μια προηγούμενη λοίμωξη», λέει, «ιδιαίτερα σε παιδιά σχολικής ηλικίας που είχαν υψηλά επίπεδα μόλυνσης στα τέλη του περασμένου έτους πριν εμφανιστεί η Ομικρον στο προσκήνιο».

Τι μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης; 

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε επαναμόλυνση από άλλους και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ο καθηγητής Χάντερ επισημαίνει μια έκθεση του ONS, η οποία διαπίστωσε ότι η επαναμόλυνση είναι πιο πιθανή μεταξύ των μη εμβολιασμένων ατόμων και είναι επίσης πιο πιθανό να συμβεί όταν η ανοσία του εμβολίου αρχίζει να εξασθενεί.

«Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν εκ νέου από τα άτομα που έκαναν το δεύτερο εμβόλιο πριν από 14 έως 89 ημέρες», αναφέρει η έκθεση. «Τα άτομα που έκαναν το δεύτερο εμβόλιό  τους πριν από 90 ημέρες είναι επίσης πιο πιθανό να μολυνθούν εκ νέου από τα άτομα που έκαναν το δεύτερο εμβόλιο πιο πρόσφατα πριν από 14 έως 89 ημέρες».

Ο καθηγητής Γιανγκ επισημαίνει επιπλέον ότι όσοι είχαν χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση σε προηγούμενη λοίμωξη Covid ή σε εμβολιασμό ως συνέπεια εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος είναι επίσης πιο πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο επαναμόλυνσης.

«Εξαρτάται επίσης από τον τύπο της παραλλαγής», προσθέτει ο ίδιος. «Φαίνεται ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με Ομικρον αμέσως μετά την πρώτη μόλυνση με Ομικρον είναι χαμηλότερος από ότι μετά από μια πρώτη μόλυνση με την Δέλτα». 

«Ο συνολικός κίνδυνος επαναμόλυνσης με Ομκρον σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές είναι υψηλότερος λόγω της ικανότητας της Ομικρον να αποφεύγει εν μέρει την ανοσολογική προστασία που προκλήθηκε από προηγούμενη μόλυνση και εμβολιασμό. Υπάρχει επίσης το αποτέλεσμα της μείωσης της ανοσίας από το εμβόλιο που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης με την πάροδο του χρόνου».

Η επαναμόλυνση από Covid θα είναι λιγότερο σοβαρή; 

Αυτό, φυσικά, εξαρτάται από το άτομο. Ο ιολόγος Τζόναθαν Στόι του Ινστιτούτου Francis Crick στο Λονδίνο σημειώνει ότι η σοβαρότητα της Covid ποικίλλει πάρα πολύ από άτομο σε άτομο και μπορεί να διαφέρει από μόλυνση σε μόλυνση στο ίδιο άτομο.

Παράγοντες όπως η αρχική δόση του ιού, πιθανές διαφορές μεταξύ των παραλλαγών της νόσου, το μέγεθος του ιικού φορτίου και οι αλλαγές στη συνολική υγεία ενός ατόμου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σοβαρότητα μιας επαναμόλυνσης.

Θεωρητικά, εάν έχουμε εμβολιαστεί και εξακολουθούμε να έχουμε κάποια αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση, η επαναμόλυνση θα μπορούσε κάλλιστα να είναι λιγότερο σοβαρή, αλλά (αυτό) δεν είναι εγγυημένο, επομένως συνιστάται η λήψη όλων των απαραίτητων προφυλάξεων.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Κορονοϊός: Τέλος στα πιστοποιητικά νόσησης με επαναμόλυνσηΠόσο κρατάει η ανοσία μας μετά την ΟμικρονΕπτά τροφές που βοηθούν αποτελεσματικά στην μάχη της επαναμόλυνσης με Covid - 19
Keywords
Τυχαία Θέματα