Μετά το μαύρο και το γκρι

Η σημερινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη και προσέφυγα στο μπλογκ γιατί αδυνατώ να γράψω ως ουδέτερος παρατηρητής.

Να συστηθώ. Με λένε Μαρίνα Δεμερτζιάν, έχω την ευκαιρία να εργάζομαι εδώ και 2, 5 περίπου μήνες στη Huffington Post και λέω ευκαιρία, γιατί είναι ένα σάιτ πολυφωνικό, όπου οι δημοσιογράφοι χαίρονται να βάζουν την υπογραφή τους. Πριν έρθω εδώ εργαζόμουν για 11 χρόνια στην ΕΡΤ,
που έκλεισε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στις 11 Ιουνίου 2013.

Στη διακαναλική συνέντευξη τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει προς ψήφιση, αν καταφέρει ο Σύριζα να σχηματίσει κυβέρνηση, θα είναι για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Είμαι στην τσίτα. Προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω τις λέξεις κλειδιά. «Νομοσχέδιο», «δεν θα διορθώσουμε το μαύρο με άλλο ένα μαύρο». Τουλάχιστον 2 μήνες δηλαδή. Εγώ είμαι από τους τυχερούς, όμως οι περισσότεροι από εμάς πηγαίνουν στο σουπερμάρκετ με δανεικά. Από την άλλη, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ πρέπει να γίνει δημοκρατικά, και σε επίπεδο συμβολισμού και σε επίπεδο ουσίας. Πρέπει να την εγκρίνει το κοινοβούλιο και να τη γιορτάσει ο κόσμος. Για να γίνει μια ραδιοτηλεόραση πραγματικά δημόσια και όχι των νικητών.

Αρχίζουν τα τηλέφωνα με τους φίλους από την ΕΡΤ, ελπίδα κι ανησυχία. Κι εκείνο το λογότυπο πάνω δεξιά που γράφει Νερίτ να σου σφίγγει το στομάχι. Ο Γιάννης δεν άντεξε, έκοψε το απόσπασμα και φόρεσε το λογότυπο της ΕΡΤ. Έτσι κυκλοφόρησε το βίντεο στους φεϊσμπουκικούς ερτικούς.

Δημοσίευση by Yiannis Darras.

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα φορτισμένη.

Διαβάζω έκπληκτη τη συνέντευξη που έδωσε ο Σίμος Κεδίκογλου, ο άνθρωπος που έκανε την ανακοίνωση του κλεισίματος της ΕΡΤ, αποκαλώντας τους εργαζόμενους ιερές αγελάδες. Ο Σίμος Κεδίκογλου υπερασπίζεται τον εαυτό του (don't shoot the messenger), αλλά και το κλείσιμο, λέγοντας πως έτσι το κράτος έκανε οικονομία. Επειδή δεν θέλω να του βάλω λόγια αντιγράφω από το news4all.gr:
«Θέλω να επισημάνω πάντως ότι η ΕΡΤ στοίχιζε 300 εκατομμύρια ετησίως, ενώ η ΝΕΡΙΤ στοιχίζει 100 εκατομμύρια. Οι Έλληνες εξοικονόμησαν δηλαδή 200 εκατομμύρια ευρώ και θέλω να υπενθυμίσω ότι η τελευταίες μειώσεις σε συντάξεις έγιναν για μόλις 50 εκατομμύρια», Σίμος Κεδίκλογλου 21/1/2015.

Θα περιοριστώ να επισημάνω, ότι όταν η ΕΡΤ έκλεισε παρουσίαζε πρωτοφανή κερδοφορία. Όπως είχε πει στην εκπομπή έρευνα του Παύλου Τσίμα, ο πρώην Πρόεδρος του οργανισμού, Θανάσης Παπαγεωργίου, η ΕΡΤ το 2013, είχε αποπληρώσει όλο το χρέος των προηγούμενων ετών και παρουσίαζε ταμειακά πλεονάσματα 75 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.
Δεν θα αναλύσω τα εκατομμύρια που έχασε το ελληνικό δημόσιο για να μας δώσει τις κουτσουρεμένες αποζημιώσεις μας και να πληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που τινάχθηκαν στο αέρα. Θα γράψω μόνο, πως σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που έδωσε η ΝΕΡΙΤ προς έγκριση για το 2015, αποτυπώνεται ζημιά ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν θέλω να κάνω κατάχρηση της ελευθερίας που μου δίνει το μπλογκ να εκφράζομαι υποκειμενικά (η μεσαία στήλη, το ρεπορτάζ πρέπει να είναι αυστηρά δημοσιογραφική και είναι ωραίος αυτός ο διαχωρισμός, να είναι διακριτή η στήλη με τις γνώμες).

Θέλω να πω μόνο το εξής.

Όχι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν θα κάνουν ντου στο ραδιομέγαρο, όπως έγραψε στα Νέα ο Δημήτρης Παπαχρήστος. Δεν θα μπούμε με τσαμπουκάδες, ούτε θα γίνουμε ιπτάμενοι ερτικοί από ταράτσα σε ταράτσα να πετάμε. Όταν η ΕΡΤ ξανανοίξει και φύγει αυτό το γκρι που διαδέχτηκε το παράλογο μαύρο του 2013, θα γίνει πανηγυρικά, θα είναι μια γιορτή της δημοκρατίας.

Την Κυριακή όμως όλοι θα είμαστε στη Μεσογείων. Απέναντι από το 436, το ραδιομέγαρο που βάφτισαν ΝΕΡΙΤ.
Keywords
Τυχαία Θέματα