Μετά τους αγρότες, οι θεσμοί: Οι τεχνικές συζητήσεις θα κρίνουν την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών

Μετά και τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους αγρότες, το βάρος τώρα πέφτει στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς όπως διαμηνύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πλέον «η μπάλα είναι στο γήπεδο των αγροτών», καθώς ενημερώθηκαν για τις βελτιωτικές προτάσεις, οι οποίες είναι εντός των περιθωρίων που της δίνει η δημοσιονομική κατάσταση, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Από σήμερα το κέντρο βάρους πέφτει στις τεχνικές
συζητήσεις με τα κλιμάκια που ξεκίνησαν από χθες να καταφθάνουν στην Αθήνα. Η έκβαση αυτών των ελέγχων θα κρίνουν και την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών Για αυτό το λόγο χθες έγινε Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής προκειμένου να εξεταστεί η εξέλιξη της πορείας όλων των εκκρεμών θεμάτων και να συμφωνηθεί η στρατηγική που θα τηρήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί απέναντι στους θεσμούς.

Δημοσιονομικό - Ασφαλιστικό κρίνουν την αξιολόγηση

Πρώτος και βασικότερος σταθμός το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου εκεί οι τεχνοκράτες των θεσμών θα αναζητήσει όλα τα στοιχεία που θα χρειαστούν προκειμένου να οριστικοποιήσουν το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού έως και το 2018. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής να οριστικοποιηθεί η λίστα των μέτρων για την επόμενη τριετία, με στόχο να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων που θέτει το Μνημόνιο, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Μόνο δεδομένο ότι οι δανειστές εντοπίζουν δημοσιονομικό κενό, ωστόσο ακόμα δεν έχουν καταλήξει στο μέγεθος τους καθώς ακόμα και στο εσωτερικό τους υπάρχουν διαφωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί εκτιμούν ότι η ανάγκη λήψης νέων μέτρων αγγίζει το 1-1,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο η απόσταση που χωρίζει τους Ευρωπαίους με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ είναι χαοτική. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή πλευρά υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό της τριετίας στα 3-4 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα με το άρθρο του ο Πόλ Τόμσεν το εκτόξευσε έως και τα 9 δισ. ευρώ.

Για αυτό το λόγο τα τεχνικά κλιμάκια από σήμερα θα αρχίσουν να ελέγχουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2015, ενώ θα ζητήσουν πλήρη αναφορά για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τα τα μέτρα που έχουν συναποφασιστεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα.

Για παράδειγμα η κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει ακόμα ούτε ένα ευρώ από το ειδικό τέλος των 5 λεπτών σε κάθε στήλη των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ ( 210 εκ ευρώ ) και την φορολόγηση των VLT’s ( 230 εκ ευρώ ) . Αντίστοιχα και στο σκέλος των δαπανών δεν υπάρχει ακόμα καμία εξέλιξη στη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκ ευρώ, όπως και στη μείωση κατά 100 εκ ευρώ των επιδομάτων πρόνοιας.

Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων θα βρεθούν και οι προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό, το οποίο θα πρέπει να φέρει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, από τις αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης αλλά και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της φορολόγησης των αγροτών, ενώ αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και για τη φορολόγηση των ενοικίων.

Στο τραπέζι θα βρεθούν και τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στον ΕΝΦΙΑ, μετά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, καθώς ο στόχος εσόδων παραμένει και φέτος στα 2,65 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα των διαπραγματεύσεων παραμένει το ασφαλιστικό. Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι η ανταλλαγή στοιχείων γινόταν μέχρι και την τελευταία στιγμή και πλέον τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν από κοντά το δημοσιονομικό αντίκτυπο των προτάσεων.

Με δεδομένο ότι οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα πρέπει να φέρουν εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ, οι δανειστές επιμένουν ότι αυτή δεν θα επιτευχθεί εάν δεν υπάρξουν περικοπές και στις υφιστάμενες συντάξεις, επηρεάζοντας και τις κύριες.

Σε αυτό το πλαίσιο οι δανειστές επιμένουν να ζητούν περικοπή κύριων συντάξεων άνω των 800 ευρώ και χαμηλότερη Εθνική Σύνταξη η οποία δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ και θα δίνεται αναλογικά με τις εισφορές και τα χρόνια του κάθε Ασφαλισμένου.

Οι δανειστές εμφανίζονται αντίθετοι και στην «προσωπική διαφορά» με την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να προστατεύσει τις υφιστάμενες συντάξεις μέχρι το 2018, ενώ ζητούν περικοπές στις επικουρικές από το πρώτο ευρώ, «πάγωμα» των εφάπαξ και σημαντική μείωση των μερισμάτων που δίνει το Δημόσιο.

Στα «κόκκινα» για το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Επιτάχυνση των διαδικασιών ζητούν και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ζητώντας την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης τους σε Distress Fund. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει καταφέρει να πάρει μια παράταση ενός μήνα, η οποία όμως λήγει στις 15 Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι πιέσεις για λήγει μιας γρήγορης απόφασης θα είναι ασφυκτικές.

Πλήρη ενημέρωση θα ζητήσουν τα τεχνικά κλιμάκια και για την πορεία σύστασης και λειτουργίας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία για τον τρόπο λειτουργίας του θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έκβαση της αξιολόγησης, ζητώντας όλα να έχουν κλείσει μέχρι και το τέλος Μαρτίου.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα