Μεταπτυχιακές σπουδές: Τάσεις και απαιτήσεις της εποχής

Οι μεταπτυχιακές σπουδές έχουν γίνει πια σχεδόν τόσο απαραίτητες όσο το πτυχίο. Οι επιλογές όμως γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες. Από τη μία, το εξωτερικό μέσα στην κρίση φαντάζει μακρινό όνειρο. Από την άλλη, το να συνεχίσει κανείς μεταπτυχιακό στην ίδια σχολή του ελληνικού πανεπιστημίου μοιάζει σε πολλούς παραλλαγή στο ίδιο – θεωρητικό -θέμα.

Εξάλλου, δεν είναι μόνο οι φοιτητές που αναζητούν μεταπτυχιακή εξειδίκευση: υπάρχουν επαγγελματίες που «αναγκάζονται» από τις εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας και της επιστήμης να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους, ή ακόμη και
να εξειδικευθούν σε έναν νέο, ανερχόμενο τομέα.

Πώς διαμορφώνεται το μεταπτυχιακό σκηνικό και ποιοι είναι οι τομείς που προτιμά η αγορά εργασίας, αλλά και οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές; H Δρ. Κρέπαπα, Κοσμήτορας της μεταπτυχιακής σχολής του Deree που διαθέτει προγράμματα σε Επικοινωνία και Ψυχολογία, μας μίλησε για τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα του σήμερα.

«Οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από ηλικίες και ακαδημαϊκά πεδία. Και αυτό διότι προσφέρουν τόσο τη δυνατότητα ουσιαστικής εξειδίκευσης σε κάποιον τομέα, όσο και μια ευκαιρία να αλλάξει κανείς προσανατολισμό προς επαγγέλματα και δεξιότητες που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ζήτηση και ενδιαφέρον στην αγορά», σημειώνει η Δρ. Κρέπαπα.

Η πρόκληση όμως δεν είναι να κάνει κανείς απλά ένα μεταπτυχιακό, αλλά να επιλέξει κανείς το σωστό για τον ίδιο μεταπτυχιακό. Σύμφωνα με την Δρ. Κρέπαπα, «εάν επιλεχθεί με σωστό τρόπο, ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών μπορεί να αποτελέσει μία από τις καλύτερες βάσεις που αποκτά ένας άνθρωπος για την εξέλιξη της επαγγελματικής και πνευματικής του ζωής. Αυτές τις σπουδές τις διαλέγουμε σε πιο ώριμη ηλικία, πολύ πιο συνειδητά και αποτελούν την πιο σίγουρη επένδυση από όλες: στον εαυτό μας».

Με ποια κριτήρια όμως επιλέγουν οι υποψήφιοι φοιτητές το «σωστό» πρόγραμμα; Σε μία εποχή όπου κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να επενδύσει χρόνο και χρήμα, η επιλογή οφείλει να είναι αυστηρή. Η Δρ. Κρέπαπα πιστεύει πως «ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών οφείλει να είναι σύγχρονο, άρτια σχεδιασμένο με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική, στελεχωμένο από έμπειρους επιστήμονες, σωστά οργανωμένο ώστε να σέβεται τον χρόνο και τον κόπο των φοιτητών και με ολοκληρωμένη υλικο-τεχνική υποστήριξη σε εγκαταστάσεις, πόρους και ακαδημαϊκά ερεθίσματα. Πιστεύω ότι η σχολή μας οφείλει την ανάπτυξη και επιτυχία της στο ότι τα παρέχει όλα αυτά, χωρίς να κάνει καμία απολύτως ‘έκπτωση’ στην ποιότητα κάποιου τομέα».

Απ’ ό,τι φαίνεται, οι φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ είναι πια περισσότερο ανοιχτοί στο να εξερευνήσουν λύσεις «εκτός των τειχών» του δημόσιου πανεπιστημίου. «Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από το 65% τω νεοεισαχθέντων μεταπτυχιακών φοιτητών μας προέρχονται πλέον από τα ελληνικά πανεπιστήμια», λέει η Δρ. Κρέπαπα, σημειώνοντας: «Με μεγάλη χαρά βλέπω πως οι Έλληνες φοιτητές ΑΕΙ αφήνουν πίσω τις προκαταλήψεις, διακρίνουν την ποιότητα, αναγνωρίζουν το όφελος και έλκονται από την ουσία των σπουδών και όχι μόνο από την προέλευση του ‘χαρτιού’. Πιστεύω πως κοντά μας βρίσκουν ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον που είναι απολύτως προσηλωμένο στις ανάγκες τους για γνώση, πρακτική εξάσκηση και επαγγελματική επιτυχία.»

Οι Έλληνες μεταπτυχιακοί φοιτητές αναζητούν ευκαιρίες, ένα δίαυλο που θα τους φέρει σε επαφή με την αγορά εργασίας, ένα «άνοιγμα» στον επαγγελματικό κόσμο. «Το Deree είναι ήδη γνωστό για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που παρέχει στους προπτυχιακούς φοιτητές του, μέσω της πρακτικής άσκησης και της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας», λέει η Δρ. Κρέπαπα, εξηγώντας την απήχηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Κολλεγίου. «Αυτή η παράδοση συνεχίζεται και στο μεταπτυχιακό επίπεδο, και μάλιστα ενισχύεται από μία ακόμα παράμετρο: την πανεπιστημιακή έρευνα. Είμαστε πολύ περήφανοι που βλέπουμε τις ερευνητικές εργασίες φοιτητών μας να παρουσιάζονται σε διεθνή συνέδρια και συμμετέχουμε ενεργά στην στήριξη αυτών των προσπαθειών, διαθέτοντας ουσιαστική επίβλεψη, αλλά και πόρους.»

Τελικά, το μεταπτυχιακό είναι αναγκαίο… κακό ή καλό; Φαίνεται πως, όσο η αγορά εργασίας απαιτεί περισσότερες δεξιότητες από τους νέους, τόσο οι υποψήφιοι σπουδαστές απαιτούν περισσότερα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι καλό, αρκεί να επιλέξει κανείς το μεταπτυχιακό που του ταιριάζει.

Ευχαριστούμε την Αρετή Κρέπαπα, Dean, School of Graduate and Professional Education, Deree-The American College of Greece.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Deree μπορείτε να βρείτε εδώ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα