Μια διαφορετική «διαπραγμάτευση»

Σε κάθε κύκλο διαπραγμάτευσης με τις γειτονικές Αραβικές χώρες, το Ισραηλινό Water Peace Negotiation Team, κάθεται στο τραπέζι αποτελούμενο από ειδικούς σε διαφορετικά γνωστικά πεδία. Οπως ειδικούς στη διαχείριση υδατίνων πόρων, υδρολόγους, οικονομολόγους, περιβαλλοντολόγους, νομικούς συμβούλους κ.α Αλλά πάντα στο τραπέζι υπάρχουν οι «διαπραγματευτές» ...

Στο εύλογο ερώτημα «Μα όλοι οι υπόλοιποι δεν διαπραγματεύονται;» η απάντηση
είναι ναι, αυτό κάνουμε επί ώρες και μέρες, επί μήνες και χρόνια. Όμως είναι οι «διαπραγματευτές» αυτοί που πέρα από τις ειδικές γνώσεις γύρω από τις τεχνικές και τις τακτικές της διαπραγμάτευσης, πέρα από την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν αναπτύξει ως ειδικοί, καταθέτουν στο τραπέζι κάτι ακόμη πιο σημαντικό: Τη σωστή αντίληψη για το πότε και το πώς πρέπει να ξεδιπλώνεται η κεντρική στρατηγική, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η πιθανότητα μιας καλής συμφωνίας. Και σε μια σοβαρή διαπραγμάτευση «καλή συμφωνία» νοείται αυτή που ναι μεν δεν ικανοποιεί απόλυτα τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά δεν δημιουργεί νικητές ή ηττημένους, δημιουργεί στέρεο πεδίο συνεργασίας με αντοχή στον χρόνο και στις εξελίξεις.

Πολλές φορές στο παρελθόν είχα παρατηρήσει τον τρόπο που άπειροι ή ακόμη χειρότερα, έμπειροι αυτάρεσκα σίγουροι για τις ικανότητες τους διαπραγματευτές, προκαλούσαν «χάος» στη διαδικασία και τίναζαν το τραπέζι στον αέρα, χωρίς μάλιστα να το αντιλαμβάνονται. Κάτι που μας επαναφέρει στην αρχική επισήμανση: ένας διαπραγματευτής δεν είναι απλά ένας τεχνοκράτης ειδικός. Όπως λέει και ο Moty Cristal, θα πρέπει να κινείται ανάμεσα στην Επιστήμη των διαπραγματεύσεων και την Τέχνη των διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος ήταν ένας τέτοιος διαπραγματευτής για το Ισραήλ. Όχι μόνον στις γνωστές πολυετείς κρίσιμες εθνικές διαπραγματεύσεις αλλά και σε εντελώς διαφορετικά πεδία. Εκπροσώπησε εργατικές οργανώσεις στις διαπραγματεύσεις με τις επιχειρήσεις όπως εκπροσώπησε και τις δυνάμεις ασφαλείας σε υποθέσεις απαγωγών. Ίδρυσε μια από τις σημαντικότερες διεθνώς εταιρείες, τη NEST και δημιούργησε ένα καινοτόμο μοντέλο στη μεθοδολογία διαπραγμάτευσης πάνω στη σύγχρονη αντίληψη της διεπιστημονικής προσέγγισης: Το μοντέλο Negosystem™ βασίζεται στην επιστημονική πολυπλοκότητα και εξηγεί πώς κάθε διαπραγματευτική διαδικασία «ζει» σε πέντε δυναμικές σφαίρες που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και μεταβάλλονται διαρκώς μέσα στον χρόνο. Η αποτελεσματική διαχείρισή τους ενδυναμώνει τη θέση και την ισχύ στο τραπέζι μιας διαπραγμάτευσης, είτε αφορά σε επιχειρηματικό είτε σε πολιτικό επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Ισραήλ ήρθαν πολύ πιο κοντά σε πολλά σημαντικά, κρίσιμα θα έλεγα πεδία: Από τους υδάτινους πόρους ως τις κοινές δράσεις στον τομέα της ενέργειας. Η εμπειρία του Ισραήλ στο διαπραγματευτικό πεδίο μέσα από τις πολυμερείς και τις διμερείς διαπραγματεύσεις με τους Αραβες γείτονες είναι σημαντική. Σημαντική είναι και η εμπειρία στο επιχειρηματικό πεδίο, καθώς η νέα γενιά επιχειρήσεων high-tech συναγωνίζεται πλέον τους διεθνείς κολοσσούς ή διαπραγματεύεται κάποιες φορές μαζί τους.

Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα έχει τη δική της διαφορετική μεν, αλλά εξίσου πολύτιμη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις, εθνικές και οικονομικές, καθώς πέραν των άλλων είναι μέλος της Ε.Ε, με πιο πρόσφατη την 8ετή πλέον διαδικασία των Μ.Ο.U με τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς θεσμούς. Είναι η στιγμή λοιπόν Ελλάδα και Ισραήλ να ενώσουν δυνάμεις, να επωφεληθούν των εμπειριών τους και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη.

Σε αυτό το πλαίσιο την επόμενη εβδομάδα 23-24 Μαΐου η NEST σε συνεργασία με την ελληνική DOME συνδιοργανώνουν δύο workshops πάνω στην διαπραγματευτική διαδικασία, με στόχο την ανταλλαγή των πρώτων πολύτιμων σκέψεων και εμπειριών μεταξύ μας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα