Μια (ρεαλιστική) εξωγήινη απειλή: Πώς θα μπορούσαν εξωγήινοι να «εισβάλουν» στη Γη

Όταν σκέφτεται κανείς για εξωγήινη εισβολή, το μυαλό πηγαίνει συνήθως σε γιγαντιαία εξωγήινα διαστημόπλοια πάνω από τις πόλεις της ανθρωπότητας (όπως στο «Independence Day») γιγαντιαία ρομπότ (όπως στον «Πόλεμο των Κόσμων») ή τέρατα (όπως στο «Pacific Rim»), ορδές από τερατόμορφα όντα («Starship Troopers», «Alien») ή πάνοπλους, εφιαλτικούς πολεμιστές («Κυνηγός»). Ωστόσο, όπως προειδοποιούν επιστήμονες, η πιο «ρεαλιστικής» μορφής απειλή δεν θυμίζει τα προαναφερθέντα, μα περισσότερο κάτι που βιώνουμε σήμερα: Την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται

σε σχετικό δημοσίευμα του Live Science, σε σχετικό επιστημονικό άρθρο στο BioScience επιστήμονες τονίζουν πως τα βήματα που γίνονται προς την κατεύθυνση της εξερεύνησης του Διαστήματος αυξάνουν τις πιθανότητες εξωγήινοι οργανισμοί να φτάσουν/ μολύνουν τη Γη, και αντίστοιχα γήινοι οργανισμοί να κάνουν το ίδιο σε άλλους κόσμους. Ενδεικτικά, οι ερευνητές υποδεικνύουν το ιστορικό της ανθρωπότητας ως προς τη μετακίνηση νέων ειδών σε νέα περιβάλλοντα στη Γη, όπου τέτοιοι οργανισμοί γίνονται «εισβολείς» και βλάπτουν τα τοπικά είδη. Τέτοιου είδους συμπεριφορές, υπογραμμίζουν, υποδεικνύουν ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με εξωγήινες μορφές ζωής από άλλους πλανήτες.

«Η έρευνα για ζωή πέρα από τον κόσμο μας είναι ένα συναρπαστικό εγχείρημα που θα μπορούσε να αποφέρει μια τεράστια ανακάλυψη στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον» λέει ο Άντονι Ρικιάρντι, lead author της έρευνας και καθηγητής βιολογίας εισβολής (invasion biology) στο McGill University στο Μόντρεαλ, στο Live Science. «Ωστόσο ενώπιον αυξανόμενων διαστημικών αποστολών (μεταξύ αυτών που προορίζονται να επιστρέψουν δείγματα στη Γη) είναι κρίσιμης σημασίας να μειωθούν οι κίνδυνοι βιολογικής μόλυνσης και στις δύο κατευθύνσεις».

Στο πλαίσιο του επιστημονικού άρθρου, ο Ρικιάρντι και οι συνάδελφοί του ζητούν περισσότερες συνεργατικές μελέτες μεταξύ αστροβιολόγων που αναζητούν εξωγήινη ζωή και βιολόγους που μελετούν είδη- εισβολείς στη Γη. «Μπορούμε να κάνουμε εικασίες μόνο ως προς το τι είδη οργανισμών θα μπορούσαμε να συναντήσουμε εάν οι αστροβιολόγοι έβρισκαν ζωή» λέει ο Ρικιάρντι. «Οι πιο πιθανές/ ρεαλιστικές μορφές ζωής θα ήταν μικροβιακές, και πιθανότατα θα θύμιζαν βακτήρια».

Οι επιστήμονες θεωρούν εξαιρετικά χαμηλό το ενδεχόμενο διαπλανητικής μόλυνσης, εν μέρει λόγω των σκληρών συνθηκών του εξώτερου διαστήματος, που κάνουν δύσκολο για οργανισμούς εν δυνάμει λαθρεπιβάτες να επιβιώσουν ενός ταξιδιού στο εξωτερικό ενός γήινου διαστημοπλοίου. Ωστόσο θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να είμαστε προσεκτικοί ως προς το ενδεχόμενο διαπλανητικής μόλυνσης, με βάση αρνητικές επιπτώσεις που είχαν είδη- εισβολείς στη Γη, σύμφωνα με τον Ρικιάρντι. Υπενθυμίζεται πως άνθρωποι έχουν προκαλέσει ζημιά σε οικοσυστήματα στον πλανήτη μας επιτρέποντας σε οργανισμούς να εισβάλουν σε νέα περιβάλλοντα, στα οποία δεν θα έφταναν ποτέ με φυσικό τρόπο- πχ ο μύκητας Austropuccinia psidii που κατέφθασε στην Αυστραλία, άγνωστο πώς, και πλήττει τους ευκαλύπτους. Επίσης, οι επιστήμονες υπενθυμίζουν την περίπτωση του ισραηλινού διαστημοπλοίου Beresheet που συνετρίβη στη Σελήνη το 2019, ενώ μετέφερε χιλιάδες βραδύπορα- μικροσκοπικά ζώα ικανά να επιβιώνουν υπό πολύ αντίξοες συνθήκες.

Οι ερευνητές προτείνουν πρωτόκολλα αυξημένης βιοασφαλείας σε σχέση με διαστημικά ταξίδια, εστιάζοντας στον πρόωρο εντοπισμό πιθανών μορφών βιολογικής μόλυνσης και αναπτύσσοντας σχέδια για ταχεία αντίδραση σε περίπτωση που συμβεί όντως κάτι τέτοιο.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Γερμανία: Πήγε να δώσει εξετάσεις οδήγησης...οδηγώνταςΝησιά Μπαρμπάντος: Και εγένετο δημοκρατία - Βρετανικό στέμμα τέλος (με 55 χρόνια καθυστέρηση)«Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι»: Το παρασκήνιο της ταινίας με Μπράντο και Μαρία Σνάιντερ
Keywords
Τυχαία Θέματα