Μίκαελ Σκίμπε, προπονητής από... «κούνια»

Μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι η ζωή του, η ίδια η ζωή όμως δεν του συμπεριφέρθηκε καλά στο ξεκίνημα της καριέρας του τουλάχιστον. Και αυτό γιατί ο Μίκαελ Σκίμπε ξεκίνησε ως ταλαντούχος μέσος στην Σάλκε (και διεθνής με την εθνική Γερμανίας Κ18), μετά από μόλις δυο χρόνια καριέρας όμως κρέμασε τα παπούτσια του σε ηλικία 21 ετών.

Ο λόγος έχει να κάνει με τους πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς που βίωσε σε μικρή ηλικία. Συγκεκριμένα υπέστη τρεις φορές ρήξη χιαστών με την τελευταία να είναι και η ταφόπλακα όσον αφορά τον ποδοσφαιριστή - Σκίμπε.

Η Σάλκε αγκάλιασε
τον νεαρό τότε παίκτη και του προσέφερε τη δυνατότητα να εργαστεί ως προπονητής. Έτσι, μετά τις σπουδές του πήρε πόστο στις ακαδημίες των "μπλε" όπου παρέμεινε για ένα χρόνο.

Ενηλικιώθηκε στην Ντόρτμουντ
Το 1989 η Ντόρτμουντ του έδωσε την ευκαιρία να δουλέψει με τη δεύτερη ομάδα της Μπορούσια. Μετά από οκτώ χρόνια, ο Σκίμπε έγινε υπεύθυνος των ακαδημιών κι ένα χρόνο αργότερα (1998) ανέλαβε την πρώτη ομάδα με αποτέλεσμα να γίνει ο νεότερος τεχνικός στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα (32 ετών τότε).

Το Φεβρουάριο του 2000 ωστόσο η συνεργασία του λύθηκε (η Μπορούσια στο τέλος της σεζόν τερμάτισε 11η) και ο Σκίμπε βρέθηκε εκ νέου στη δεύτερη ομάδα. Αυτό δεν του άρεσε καθόλου, οπότε μόλις ήρθε η ευκαιρία από την εθνική ομάδα της Γερμανίας την αποδέχθηκε. Εκεί μαζί με τον Ρούντι Φέλερ έμειναν για τέσσερα χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2005 ο Σκίμπε επέστρεψε στους πάγκους συλλόγων, αφού ήθελε πλέον να ανοίξει τα φτερά του.

Επτά ομάδες σε δέκα χρόνια

Ακολούθησε μία "τρελή" δεκαετία με τον Σκίμπε να κάθεται στους πάγκους των: Μπάγερ Λεβερκούζεν (2005-2008), Γαλατάσαραϊ (2008-2009), Άιντραχτ Φρανκφούρτης (2009-2011), Εσκισεχίρσπορ (2011), Χέρτα (2011-2012), Καραμπούκσπορ (2012), Γκρασχόπερς (2013-2015) και τέλος επιστροφή ξανά στην Εσκισεχίρσπορ (2015).

Σε όλες τις ομάδες για ένα πράγμα δεν τον κατηγόρησε κανείς. Πως δεν προσπάθησε να παίξει ποδόσφαιρο. Πάντα με ιδέες και επιθετική φιλοσοφία, ήθελε να περάσει το δικό του στυλ. Κάποιες φορές του βγήκε και κάποιες άλλες όχι. Συνολικά πάντως το ποσοστό νικών του από τη δεύτερη ομάδα της Ντόρτμουντ μέχρι και την Εσκισεχίρσπορ άγγιξε το 44.40%, ένα ποσοστό καθόλου άσχημο αν σκεφτούμε πως κάποιες ομάδες που ανέλαβε είχαν ως στόχο την παραμονή.

Το Sport24.gr μίλησε με έναν άνθρωπο που έχει συνεργαστεί τρεις φορές με τον Μίκαελ Σκίμπε, ενώ υπήρξε και σημαντικό στέλεχος της Εθνικής Ελλάδας στις τελευταίες της επιτυχίες. Ο λόγος για τον Φάνη Γκέκα που μας είπε αρχικά για τον Γερμανό τεχνικό:
"Πραγματικά πιστεύω πως είναι καλή περίπτωση για τον πάγκο της Εθνικής. Το βλέπω θετικά, αφού ταιριάζει με τη φιλοσοφία μας. Είναι καλός χαρακτήρας και θα κολλήσει με την ελληνική νοοτροπία. Μιλάει με τους παίκτες του, τους ακούει, αλλά όταν πρέπει γίνεται και αυστηρός", μας είπε αρχικά ο "μπόμπερ" της Εσκισεχίρσπορ.

Ποια είναι η αγωνιστική φιλοσοφία του Σκίμπε;

"Σε όσες ομάδες συνεργάστηκα μαζί του (Μπάγερ Λεβερκούζεν, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Εσκισεχίρσπορ) επέλεξε το επιθετικό ποδόσφαιρο. Βέβαια αν χρειαστεί μπορεί να παίξει άμυνα, όμως η φιλοσοφία του είναι αυτή. Του αρέσει να παίζει κυρίως με σύστημα 4-3-2-1, αλλά μπορεί να το γυρίσει και σε 4-4-2. Είναι αναλόγως τους ποδοσφαιριστές που διαθέτει".

Και μία τελευταία ερώτηση. Σε περίπτωση που υπάρξει οριστική συμφωνία πρέπει να χτίσει από την αρχή ή να συνεχίσει από εκεί που βρισκόμαστε;

"Παιδιά όχι -πάλι από την αρχή-. Έλεος δηλαδή. Υπάρχει έτοιμη ομάδα. Το μόνο που της λείπει είναι τα αποτελέσματα. Ποια νέα παιδιά να καλέσει δηλαδή; Έχετε δει τον μέσο όρος ηλικίας αυτής της ομάδας; Να δουλέψει με την ομάδα που υπάρχει και να τη βοηθήσει να βγει από το χάος που βρίσκεται. Μέχρι το καλοκαίρι έχει 2-3 φιλικά να δώσει που θα τον βοηθήσουν να καταλάβει το υλικό που θα έχει στα χέρια του.

Δεν χρειάζονται πολλές αλλαγές. Υπάρχει κορμός. Μόνο 1-2 καλά αποτελέσματα για να αρχίσει να ρολάρει. Πιστεύω πως είναι καλή επιλογή".

Πηγή: Sport24gr

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα