«Μικρά Ασία: Λάμψη, Καταστροφή, Ξεριζωμός, Δημιουργία» με 1.100 εκθέματα και 500 φωτογραφίες
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών ζωντανεύουν το χρονικό του μικρασιατικού ελληνισμού μέσααπό την έκθεση «Μικρά Ασία Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία».
Η έκθεση, που επιχειρεί να ενώσει το νήμα από την ακμή του Ελληνισμού πριν από τους διωγμούς μέχρι και την εγκατάσταση και ενσωμάτωση των Μικρασιατών στην Ελλάδα, παρουσιάζεται στο Μουσείο
Η μεγάλη αυτή επετειακή έκθεση, την οποία εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στην ομιλία του έστειλε σαφές μήνυμα στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, συνδιοργανώνεται από δύο σημαντικά ιδρύματα που εδώ και δεκαετίες διαφυλάσσουν τις μνήμες και μελετούν την εποποιία του μικρασιατικού ελληνισμού. Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά ιδρύματα έρευνας της ιστορίας και του πολιτισμού της Μικράς Ασίας, φιλοξενεί το μοναδικό Αρχείο Προφορικής Ιστορίας, το οποίο συγκροτήθηκε με βάση τις μαρτυρίες περισσοτέρων από 5.000 εκπατρισμένων μικρασιατών πρώτης γενιάς. Το Μουσικό Λαογραφικό Aρχείο του περιέχει σπάνιες ηχογραφήσεις, χειρόγραφα και έγγραφα. Αυτά τα πολύτιμα Αρχεία, η Βιβλιοθήκη, οι πολυάριθμες εκδόσεις καθώς και το επιστημονικό Δελτίο του Κέντρου συμβάλλουν καθοριστικά στον διάλογο μεταξύ της ελληνικής και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Άποψη της έκθεσης στο Μουσείο ΜπενάκηΜουσείο ΜπενάκηΟι μαθητές του Αρρεναγωγείου Ραιδεστού σε εκδρομή στις παρυφές του Ιερού Όρους, 1902. Συλλογή Δημήτρη ΜαυρίδηΟι συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, ενός από τα τρία μουσεία που υποδέχθηκαν κειμήλια των κοινοτήτωνκατά τη μετεγκατάστασή τους στον ελλαδικό χώρο, τεκμηριώνουν τη φυσιογνωμία του ελληνισμού της Μικράς Ασίαςσε όλο το χρονικό και γεωγραφικό του εύρος παρουσιάζοντας την καθημερινή και επαγγελματική ζωή και τέχνη του. Τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου διασώζουν σημαντικές μαρτυρίες από την πορεία της μικρασιατικής εκστρατείας και την εγκατάσταση των προσφύγων, ενώ εκθέματα της Πινακοθήκης Γκίκα τεκμηριώνουν τη συμβολή των μικρασιατών στον πολιτισμό του 20ού αιώνα.
Πέρα από τους δύο συνδιοργανωτές, στην έκθεση δανείζουν αντικείμενα και τεκμήρια 88 ιερές μητροπόλεις, μουσεία, αρχεία, φορείς, ιδρύματα, εταιρείες και αθλητικοί σύλλογοι, θεματοφύλακες της ιστορίας και του πολιτισμού του μικρασιατικού ελληνισμού, καθώς και 93 ιδιώτες, οι οποίοισυνεισφέρουν θησαυρούς από τις προσωπικές συλλογές και τα αρχεία τους. Ο πρωτοφανής αυτός αριθμός δημόσιων και ιδιωτικών συλλογών διασφαλίζει την ποιότητα και την ποικιλία του περιεχομένου, καθώς και τη μοναδικότητα της έκθεσης, η προετοιμασία και έρευνα της οποίας ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2018.
Ο αρχιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος σε σύσκεψη με το επιτελείο του, 1920. Από το λεύκωμα «Μικρασιατική Εκστρατεία» του Γ. Προκοπίου. Ιδιωτική συλλογή Νικολάου Σ. ΠαντελάκηΑ. Djenandji, Το θωρηκτό «Αβέρωφ» στην Κωνσταντινούπολη μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 1919. Ελαιογραφία. Ο υποναύαρχος Γεώργιος Κακουλίδης απέκτησε τον πίνακα αυτόν το 1919 στην Κωνσταντινούπολη από τον ίδιο τον ζωγράφο ως ενθύμιο της άφιξης του συμμαχικού στόλου. Συλλογή Όλγας ΜάνουΤην επιμέλεια της έκθεσης και των δύο εκδόσεων που θα τη συνοδεύουν έχει η ιστορικός τέχνης Εβίτα Αράπογλου, σε στενή συνεργασία με τον Διευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, ακαδημαϊκό Πασχάλη Κιτρομηλίδη, και τους ερευνητές του Κέντρου, τον Επιστημονικό Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργη Μαγγίνη, και τους επιμελητές του Μουσείου, καθώς και πολλούς ακόμη επιστημονικούς συνεργάτες.
Όπως είπε η κ. Αράπογλου στα εγκαίνια της έκθεσης στόχος της είναι να θέσει το 1922 ως «το σημείο κορύφωσης ανάμεσα στο πριν και το μετά» και παράλληλα «να συνθέσει τη ζωή του μικρασιατικού ελληνισμού την εποχή της ειρήνης και της ευημερίας, με επίκεντρο τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Στη συνέχεια, να περιγράψει τι άλλαξε στις ζωές των Ελλήνων της Μικρά Ασίας στη δραματική περίοδο ανάμεσα στο 1908 και το 1922. Και, τέλος να μιλήσει για τις τόσες πλευρές της ζωής του προσφυγικού ελληνισμού μετά την άφιξή του στην Ελλάδα».
Οι τρεις ενότητες και το περιεχόμενο της έκθεσηςΠερισσότερα από 1.100 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες ζωντανεύουν την ακμή του ελληνισμού πριν τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923 καθώς και την εγκατάσταση και ενσωμάτωση στην Ελλάδα.
Ο επισκέπτης ξεκινά το ταξίδι στη «λάμψη» του ελληνισμού της Μικράς Ασίας (πρώτη ενότητα) από την Ιωνία και τα δυτικά παράλια, προχωρά στην Καππαδοκία και τις νότιες επαρχίες, συνεχίζει διασχίζοντας τον Πόντο για να επιστρέψει προς δυσμάς, γύρω από την Κωνσταντινούπολη και να καταλήξει στην Ανατολική Θράκη.
Ο προσφυγικός καταυλισμός στο Θησείο (Ναός του Ηφαίστου), Αθήνα, 1922. Library of Congress, Prints & Photographs Division, American National Red Cross Collection [reproduction number, LC-USZ62-139254]Το Εργαστήριο Κεντήματος της Αρμένικης Γενικής Φιλανθρωπικής Ένωσης στη Νέα Κοκκινιά. Armenian General Benevolent Union (AGBU), Αρχείο εικόνας: Γιώργος Α. ΒεράνηςΤην εποχή ακμής διαδέχονται η περίοδος των διωγμών, του τέλους του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και των Συνθηκών, η περίοδος της ελληνικής απόβασης και της μικρασιατικής εκστρατείας, η «καταστροφή» του 1922, καθώς και η Έξοδος των προσφύγων (δεύτερη ενότητα).
Η τρίτη και τελευταία ενότητα της έκθεσης επικεντρώνεται στην εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των εκπατρισμένων στην Ελλάδα, καθώς και στην επίδραση που η παρουσία τους είχε σε πολλούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας. Τμήμα του επιλόγου της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην ίδρυση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών το 1930από τη Μέλπω και τον Οκτάβιο Μερλιέ.
Η Μέλπω και ο Οκτάβιος Μερλιέ στους Δελφούς, 1950. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Φωτογραφικό ΑρχείοΤο χρονικό αυτό περιγράφεται μέσα από έργα τέχνης, εικόνες, εκκλησιαστικά, πολεμικά και προσωπικά κειμήλια, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, χάρτες, φωτογραφίες, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες, και πολλά άλλα τεκμήρια. Αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες θα συμπληρώσουν την αφήγηση, ζωντανεύοντας τις εικόνες και τα σιωπηλά αντικείμενα.
Οι συνοδευτικές εκδόσειςΤην έκθεση συνοδεύουν δύο πολυσέλιδες επετειακές εκδόσεις από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Η πρώτη, ο κατάλογος, αποτελεί αποτύπωση της έκθεσης και θα περιλαμβάνει τα εισαγωγικά κείμενα των ενοτήτων, τις φωτογραφίες όλων των εκθεμάτων και του αρχειακού υλικού με τον υπομνηματισμό τους, καθώς και αποσπάσματα από τις μαρτυρίες. Η δεύτερη έκδοση είναι μια συλλογή κειμένων ερευνητών και συγγραφέων για τα θέματα που συνδέονται με την ιστορία και τον πολιτισμό του μικρασιατικού ελληνισμού. Και οι δύο εκδόσεις κυκλοφορούν και σε αυτοτελείς εκδόσεις στην αγγλική γλώσσα.
Παράλληλες εκδηλώσειςΚαθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων με ξεναγήσεις, ομιλίες, προβολές και μουσικές βραδιές, οι οποίες θα ανακοινώνονται ανά μήνα.
Μουσείο ΜπενάκηΆποψη της έκθεσης στο Μουσείο ΜπενάκηΤον μήνα Σεπτέμβριο, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα η διάλεξη της Δρος Nanako Murata -Sawayanagi με θέμα «TOKEIMARU 1922-2022. Επέτειος μνήμης των 100 χρόνων από το ταξίδι ενός ιαπωνικού πλοίου στη Σμύρνη», καθώς και η προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους «Tokei Maru»(2017, 20΄)του Ζάχου Σαμολαδά. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στο κανάλι YouTube της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα:https://www.youtube.com/c/EmbassyofJapaninGreece
Τα εκπαιδευτικά προγράμματαΤο Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη σχεδιάζει μια σειρά δράσεων για διαφορετικές ομάδες κοινού προσκαλώντας στην έκθεση μαθητές και εκπαιδευτικούς, εφήβους αλλά και ενήλικους επισκέπτες με δυσκολίες πρόσβασης. Υποδέχεται τις σχολικές ομάδες Ε΄ Δημοτικού έως Γ΄ Λυκείου με εκπαιδευτικά προγράμματα κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 22 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2023.
Στο επίκεντρο της αναζήτησης με τους μαθητές βρίσκεται η ιδιαιτερότητα του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και η ιστορία του. Ο πλούτος του αρχειακού υλικού, των κειμηλίων, των έργων τέχνης και των μαρτυριών που εκτίθενται στη μεγάλη επετειακή έκθεση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να πλησιάσουμε την καθημερινή ζωή των ελληνικών κοινοτήτων, τον ξεχωριστό πολιτισμό τους με τις ομοιότητες και τις διαφορές που επέβαλε η γεωγραφία, η οικονομική δραστηριότητα και η ιστορική πορεία κάθε περιοχής. Αποτελεί, επίσης, αφορμή για να διερευνήσουμε τις ευρύτερες συνθήκες που οδήγησαν στη σύγκρουση και την τόσο βίαιη καταστροφή του κόσμου αυτού αλλά και να διαπιστώσουμε τη δημιουργική δυναμική με την οποία εγκαταστάθηκαν οι μικρασιάτες πρόσφυγες στο ελληνικό κράτος το 1922. Εξίσου σημαντική, μέσα από τις αφορμές που προσφέρει το υλικό της έκθεσης, είναι η προσέγγιση διαχρονικών εννοιών, χάρη στις οποίες η ιστορία συνδέεται αναπόφευκτα με το παρόν, όπως ανθρώπινα δικαιώματα, απώλεια, ατομική και συλλογική ταυτότητα, αποδοχή και ξενοφοβία, αποκλεισμός και ενσωμάτωση.
Για το εφηβικό κοινό θα πραγματοποιηθούν σαββατιάτικα εργαστήρια, ενώ ειδικά σχεδιασμένες περιηγήσεις θα προσκαλέσουν επισκέπτες με δυσκολίες πρόσβασης που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Οι δημιουργίες του ΠωλητηρίουTo Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, αντλώντας έμπνευση από την επετειακή έκθεση, έχει ετοιμάσει μία πλούσια συλλογή αντικειμένων με νέες δημιουργίες αλλά και αντίγραφα σημαντικών εκθεμάτων. Έργα τέχνης, εκκλησιαστικά κειμήλια, κοσμήματα και χειροτεχνήματα από τη λαμπερή παρουσία των Ελλήνων στην Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Πόλη και την Ανατολική Θράκη μετατρέπονται σε χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα από έμπειρους τεχνίτες και σύγχρονους σχεδιαστές, συνεργάτες του Πωλητηρίου. Κοσμήματα, μικροαντικείμενα από ασήμι, μπρούντζο και γυαλί, υφαντά και μεταξωτά μαντήλια, κουτιά, εκτυπώσεις και διάφορα χαρτικά, αντικατοπτρίζουν την ακμάζουσα πνευματική και κοινωνική ζωή του μικρασιατικού ελληνισμού μέσα στους αιώνες. Ξεχωριστό μέρος της συλλογής αποτελούν κεραμικά πιάτα και σκεύη εμπνευσμένα από έργα μικρασιατών δημιουργών, κυρίως από την περιοχή της Κιουτάχειας.
Από την έκθεση στο Μουσείο ΜπενάκηΕπίσης, στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138 θα διατίθενται σπάνιες εκδόσεις σχετικές με τη θεματική της έκθεσης, καθώς και μία επιλογή από το σημαντικό εκδοτικό έργο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.
InfoΑπό 15 Σεπτεμβρίου 2022 έως 12 Φεβρουαρίου 2023
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πήγε στο χωράφι του και έμεινε με το στόμα ανοιχτό – Πάνω από 80 δέντρα ελιές είχαν γίνει καυσόξυλα
- Αριστοτέλης Ωνάσης: 11 σοφά λόγια για τα λεφτά, τις γυναίκες και την Ελλάδα
- Τουρκία: Βολές Νταβούτογλου κατά Ερντογάν για το «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»
- Κρήτη: Πατέρας έδειρε την 15χρονη κόρη του με ξύλο γιατί άργησε... δύο λεπτά - Χτύπησε και γείτονα
- Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ
- Ολυμπιακός: Δυο μεταγραφές ακόμη…
- Στην πρώτη θέση το Κοινωνία ώρα MEGA... - Δείτε τα νούμερα τηλεθέασης (18/54) 14/9/2022
- Τέλος οι μεταγραφές στον ΠΑΟΚ
- Ιατρική Σχολή Αθηνών: Κίνηση υψηλού συμβολισμού η δωρεά από τον Κώστα Καζάκο του σώματός του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- «Μικρά Ασία: Λάμψη, Καταστροφή, Ξεριζωμός, Δημιουργία» με 1.100 εκθέματα και 500 φωτογραφίες
- Επέκταση του επιδόματος μητρότητας από τους 6 μήνες στους 9 στον ιδιωτικό τομέα
- Μπροστά από το αρχικό πρόγραμμα της σύμβασης, η Πατρών – Πύργου
- Οι λογαριασμοί ενέργειας «χτυπούν» τους βασιλιάδες της ένδυσης Η&Μ και Zara
- Τα επτά μέτρα για την στέγαση νέων και ευάλωτων: Δάνεια 150.000 € με 1% επιτόκιο, φτηνά ενοίκια
- Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Patagonia χαρίζει την εταιρία και τα κέρδη της για το περιβάλλον
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- «Μικρά Ασία: Λάμψη, Καταστροφή, Ξεριζωμός, Δημιουργία» με 1.100 εκθέματα και 500 φωτογραφίες
- Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Patagonia χαρίζει την εταιρία και τα κέρδη της για το περιβάλλον
- Οι λογαριασμοί ενέργειας «χτυπούν» τους βασιλιάδες της ένδυσης Η&Μ και Zara
- Επέκταση του επιδόματος μητρότητας από τους 6 μήνες στους 9 στον ιδιωτικό τομέα
- Τα επτά μέτρα για την στέγαση νέων και ευάλωτων: Δάνεια 150.000 € με 1% επιτόκιο, φτηνά ενοίκια
- Μπροστά από το αρχικό πρόγραμμα της σύμβασης, η Πατρών – Πύργου
- ΓΓ Ενέργειας: Εξετάζουμε την περίπτωση να δοθεί παραπάνω επιδότηση στη θέρμανση
- Φρένο στον ΕΦΚΑ με δικαστική απόφαση: Δεκτή αίτηση πτώχευσης για διαγραφή χρεών 105.000 ευρώ
- Σαμάνθα Κριστοφορέτι: Γυναίκα αστροναύτης από την Ευρώπη για πρώτη φορά διοικητής του ISS
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Snik: Διέρρευσε το βίντεο από τον άγριο ξυλοδαρμό του – Σκληρές εικόνες
- «Σπίτι μου»: 6+1 μέτρα της κυβέρνησης για φθηνότερη στέγη - Τα ποσά των δανείων και οι δικαιούχοι
- Χρηματιστήριο: Άνοιγμα με κέρδη 1,03%
- Πέτρος Φιλιππίδης: «Τρελό είναι μωρέ, δεν το βλέπεις;» έλεγε ο ηθοποιός για την πρώτη καταγγέλλουσα
- «Σπίτι μου»: Τα 6+1 μέτρα για φθηνότερη στέγη σε νέους – «Κλειδί» τα άτοκα δάνεια και η κοινωνική αντιπαροχή
- Κρήτη: Ξυλοκόπησε σύζυγο, τρία ανήλικα παιδιά και 2 γείτονες – Σε αμόκ 52χρονος
- Δίκη Φιλιππίδη: «Εγώ δεν πίστεψα τίποτα», κατέθεσε συγγενής του και πρώην συνεργάτης του
- Πόλεμος στην Ουκρανία: «Αιφνιδιασμένος» ο Πούτιν από την αντεπίθεση των Ουκρανών – «Μας έχουν παγιδεύσει», λέει Ρώσος δημοσιογράφος
- Τα του Καίσαρος…
- Υπογράφει στον ΟΦΗ ο Γκερέρο