«Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)» του Μπιλ Μπράισον
Υπάρχουν φυσικά πάρα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε και πολλά από όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε, δεν είναι πολύς καιρός που τα γνωρίζουμε -ή, νομίζουμε ότι τα γνωρίζουμε. Ακόμα και η έννοια της Μεγάλης Έκρηξης είναι σχετικά πρόσφατη.
Από τη δική μας οπτική, το εκπληκτικό είναι πόσο καλά εξελίχθηκαν τα πράγματα για την ανθρωπότητα. Αν το σύμπαν είχε δημιουργηθεί έστω και ελάχιστα διαφορετικό -αν η βαρύτητα ήταν κατά ένα κλάσμα ισχυρότερη ή ασθενέστερη, αν η διαστολή είχε λάβει χώρα ελάχιστα πιο αργά ή πιο γρήγορα-,
Η «Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)» του Μπιλ Μπράισον (εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Ανδρέας Μιχαηλίδης, προλογικό σημείωμα Τεύκρος Μιχαηλίδης) μας δείχνει τον κόσμο όπως οι περισσότεροι από εμάς δεν τον έχουμε δει ποτέ πριν.
Στο κλασικό αυτό έργο εκλαϊκευμένης επιστήμης (632 σελίδες), ο Μπιλ Μπράισον παρουσιάζει τις σύγχρονες θεωρίες της επιστήμης με προσιτό και διασκεδαστικό τρόπο.
Με χιούμορ αλλά και αξιοσημείωτη σαφήνεια, καταγράφει το ταξίδι από τη γέννηση και την εξέλιξη του σύμπαντος μέχρι τη δημιουργία του πολιτισμού και τις νεότερες ανακαλύψεις.
Και αφού, χάρη στις παρομοιώσεις, τις ιστορικές και προσωπικές αναφορές, διαφωτίζει τον αναγνώστη ακόμα και για δύσκολα θέματα της αστρονομίας, της φυσικής, της χημείας και των άλλων θετικών επιστημών, δεν σταματά να υπενθυμίζει ότι, παρά τη ραγδαία επιστημονική εξέλιξη, είναι πολλά τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.
Στοιχειώδη ζητήματαΜόλις το 1846 βρήκε κάποιος μια πιο πρακτική χρήση για το οξείδιο του αζώτου, ως αναισθητικό. Ένας θεός ξέρει πόσες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υπέφεραν άδικα από το χειρουργικό νυστέρι, επειδή κανείς δεν σκέφτηκε την πιο προφανή πρακτική εφαρμογή του αερίου.
Το Σύμπαν του ΑϊνστάινΜεταξύ άλλων, η Θεωρία του Αϊνστάιν εξηγεί πώς λειτουργεί η ακτινοβολία: πώς ένας σβόλος ουρανίου μπορούσε να εκπέμπει σταθερές ποσότητες ενέργειας υψηλού επιπέδου δίχως να λιώνει σαν παγάκι. (Μπορούσε να το κάνει μετατρέποντας μάζα σε ενέργεια με τρομακτική απόδοση, κατά το Ε=mc2).
Εξήγησε πώς τα άστρα μπορούν να καίνε επί εκατομμύρια χρόνια χωρίς να εξαντλούν σύντομα το καύσιμο τους. (Ομοίως με πριν).
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ζούμε σε ένα σύμπαν του οποίου την ηλικία δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε με ακρίβεια, περιστοιχισμένοι από άστρα των οποίων τις αποστάσεις δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια, γεμάτοι ύλη την οποία δεν μπορούμε να ταυτοποιήσουμε, λειτουργώντας σύμφωνα με κάποιους φυσικούς νόμους των οποίων τις ιδιότητες δεν κατανοούμε πραγματικά.
Επικίνδυνος πλανήτηςΦανταστείτε την τροχιά της Γης σαν έναν αυτοκινητόδρομο πάνω στον οποίο εμείς είμαστε το μοναδικό όχημα, αλλά τον διασχίζουν συχνά πεζοί που δεν έχουν μάθει να ελέγχουν πριν εγκαταλείψουν το πεζοδρόμιο. Τουλάχιστον το 90% αυτών των πεζών μας είναι άγνωστοι. Δεν ξέρουμε πού κατοικούν, ποιά είναι τα ωράρια τους, πόσο συχνά βγαίνουν στον δρόμο μας.
Μικρός που είναι ο κόσμοςΜάλλον δεν είναι πολύ καλή ιδέα να επιδεικνύει κανείς έντονο ενδιαφέρον για τα μικρόβια του. Ο Λουί Παστέρ, ο διάσημος Γάλλος χημικός και βακτηριολόγος, έφτασε να ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τα δικά του, ώστε απέκτησε τη συνήθεια νε εξετάζει λεπτομερώς με έναν μεγεθυντικό φακό κάθε πιάτο που τοποθετούνταν μπροστά του: όπως ήταν αναμενόμενο, η συνήθειά του αυτή σύντομα άρχισε να αποτρέπει τον κόσμο από το να τον καλεί συχνά σε δείπνο.
Και η ζωή συνεχίζεταιΔεν είναι εύκολο να γίνει κανείς απολίθωμα. Η μοίρα των περισσότερων ζωντανών οργανισμών -πάνω από το 99,9%- είναι να εξαϋλωθούν πλήρως.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... «French Exit»: Η επιστροφή της Μισέλ Φάιφερ ΚΘΒΕ: 38 ηθοποιοί αποδίδουν την Οδύσσεια σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη Από τον Δράκουλα μέχρι τον Φρανκενστάιν: 7 κλασικές ταινίες τρόμου δωρεάν στο youtube- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- 7 σημάδια που δείχνουν ότι ο βαρύς χειμώνας θα μας βρει την άνοιξη!
- Νοσοκόμα θετική τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου
- «Μου ζητούσε χρήματα για να έχω μαζί μου μια αιθαίρια ύπαρξη»
- Ακίνητα: Αλλάζουν τα δεδομένα λόγω κορωνοϊού - Ποιοι κερδίζουν
- Αφαιρούν το βαλιτσάκι για πυρηνικό πόλεμο από τον Τραμπ – Πως λειτουργεί
- Γερμανού για Κωστόπουλο: Να μου στείλουν email όσοι λένε ότι τους χρωστά πέντε και έξι μισθούς
- Το Facebook ξεκίνησε πόλεμο με την Ραχήλ Μακρή
- Ξέσπασε ο Βαλάντης: «Η τελευταία μου σχέση ζητούσε 1.500 ευρώ τον μήνα για να μείνει»
- Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον «Βίκινγκ» με την προβιά και τα κέρατα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- «Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)» του Μπιλ Μπράισον
- Χαρδαλιάς: Μπορούμε να φτάσουμε έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα
- Νεκρός κυνηγός στο Παγγαίο - Σημάδευε αγριογούρουνο και αυτοπυροβολήθηκε
- Κίνα: Πρώην δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση -Είχε ζητήσει άρση της λογοκρισίας στο διαδίκτυο
- Εμβολιάστηκαν η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος
- ΗΠΑ: Συνελήφθη ο άνδρας που έκλεψε το αναλόγιο της προέδρου της Βουλής
- Πανεπιστήμιο ανακάλεσε πτυχίο που είχε απονείμει στον Τραμπ
- Κορονοϊός: 800 νέα κρούσματα και 32 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στην χώρα μας
- Αεροπορική τραγωδία στην Ινδονησία: Πόσο μοιάζει με την πολύνεκρη σύγκρουση του 2018
- Στο εδώλιο για το προσφυγικό ο Σαλβίνι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (10 Ιανουαρίου)
- H Lily Rose Depp φέρνει το παριζιάνικο στυλ στους δρόμους της Νέας Υόρκης
- «Μου ζητούσε χρήματα για να έχω μαζί μου μια αιθαίρια ύπαρξη»
- Εμβόλια : Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 85 ετών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
- Πακέτο διάσωσης €13 δισ. μέχρι να περάσει η πανδημία
- Καιρός: Ζέστη με αφρικανική σκόνη, βροχές και καταιγίδες
- Ο καιρός σήμερα: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα κεντρικά και καταιγίδες στα δυτικά
- Κορονοϊός: Οι φόβοι για έξαρση έφεραν παράταση του lockdown - Τα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα
- Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτείς πριν να είναι πολύ αργά
- Άνοιγμα σχολείων με αβεβαιότητες, στον πάγο το λιανεμπόριο