Μητσοτάκης - Ρούτε: Στο πλευρό της Ουκρανίας - Βάση της ασφάλειας οι διεθνείς συνθήκες

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Mark Rutte, στο Μέγαρο Μαξίμου, Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Παραμένουμε συνεπείς στη δέσμη ιδεών της Ουάσιγκτον, στο πλευρό των αμυνόμενων. Συγκλίναμε στις ανάγκες ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας, πράγμα που προϋποθέτει σημαντικές επενδύσεις, καθώς και για την ανάγκη ενδυνάμωσης του αμυντικού πυλώνα της συμμαχίας... Η Ελλάδα επενδύει 3% του προϋπολογισμού

της στην Αμυνα και το έκανε και την εποχή των μνημονίων - όταν άλλες χώρες έδιναν πολύ λιγότερα», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον Ολλανδό ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

ΠεριγραφήΣυνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Mark Rutte, στο Μέγαρο Μαξίμου, Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μητσοτάκης: «Οι διεθνείς συμφωνίες αποτελούν τη βάση της διεθνούς ασφάλειας»

«Διαπιστώνουμε την ανάγκη μίας κοινής αντιπυραυλικής προστασίας μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία. Θα συμπλήρωνε την ασφάλειά μας. Και επιβεβαιώνουμε την ιστορία των 72 ετών της συμμετοχής μας στη συμμαχία και την επιθυμία της χώρας μας να συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι», προσθέτει ο πρωθυπουργός, καθώς η παρουσίαση νέων πυραύλων με τυμπανοκρουσίες από μέρους της Ρωσίας, ερμηνεύεται από τη Δύση ως ευθεία απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μία προσπάθεια να ενσπείρει διστακτικότητα ως προς την στήριξη του Κιέβου από τη Δύση.

«Προχωρούμε με πίστη στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, με απαραίτητη την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών κάτι που αφορά ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή των δυτικών βαλκανίων. Οι διεθνείς συμφωνίες αποτελούν τη βάση της διεθνούς ασφάλειας», προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία γενική αναφορά που «χωράει» και τις εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ρούτε: «Να φέρουμε την Ουκρανία πιο κοντά στην Ευρώπη»

«Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε την Ουκρανία. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ για πάνω από 70 χρόνια, πάντοτε ήσασταν αφοσιωμένος σύμμαχος στηρίζοντας την άμυνα. Η Ελλάδα έχει επενδύσει το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα και ανακοινώσατε ότι προχωράτε σε νέο εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Η χώρα σας εξελίσσεται σε μια σημαντική αμυντική βιομηχανία ενώ πραγματοποιεί σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις», σημειώνει από μέρους του ο Μαρκ Ρούτε, αναγνωρίζοντας την ουσιαστική συνεισφορά της Αθήνας στη συμμαχία.

Ταυτόχρονα, στέκεται ιδιαίτερα στην ενεργό υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «πριν από έναν μήνα υπογράψατε διμερή συμφωνία με την Ουκρανία και θα ενισχύσετε την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων και τεχνικών στα αεροσκάφη F-16...Η Ρωσία κάνει παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία, κάνει χρήση βορειοκορεατών μαχητών, καθώς και κινεζικών drone. Η υποστήριξη μας στην Ουκρανία πρέπει να κρατήσει τους Ουκρανούς όρθιους στη μάχη. Παράλληλα, να συνεχίσουμε να φέρνουμε την Ουκρανία πιό κοντά στην Ευρώπη. Πρέπει να στηρίξουμε την αεράμυνα της Ουκρανίας, πρέπει να στηρίξουμε την αεράμυνα αυξάνοντας τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία», ενώ ευχαριστεί τον Ελληνα πρωθυπουργό για τη στάση της χώρας μας.

Related...Ουκρανία: Η Ρωσία προελαύνει ταχύτερα από ποτέ, ρεκόρ κατάληψης εδαφών-Τι λένε αναλυτές, Κίεβο
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης - Ρούτε, Ουκρανίας - Βάση,mitsotakis - route, oukranias - vasi