Μητσοτάκης: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα
Στις δηλώσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, που διεξήχθη στη Βουλγαρία, τόνισε ότι την συνάντηση του με τους άλλους ηγέτες σκιάζει η τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ.
«Όπως η Ευρώπη και όλος ο πολιτισμένος κόσμος, καταδικάζουμε τις πραγματικά φρικτές εικόνες που είδαμε, με πυρά εναντίον αμάχων,
Αθήνα, Σόφια και Βουκουρέστι αντιμετωπίζουν, άλλωστε, όλα τα καίρια θέματα από θέσεις οι οποίες συγκλίνουν», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυρίως όμως αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και οι κοινές θέσεις σε πολλά σημαντικά θέματα αποτυπώνονται «και στην κοινή διακήρυξη την οποία μόλις υπογράψαμε, εστιάζοντας, όπως είπε και ο φίλος Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, στη νέα μορφή που μπορεί να πάρει αυτή η τριμερής σύμπλευση και πώς το σχήμα αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εντός άλλων διεθνών οργανισμών».
Όπως εξήγησε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, συζήτησαν «την καθοριστική σημασία που έχει η συνεργασία μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Έργα όπως η αναβάθμιση του αγωγού καυσίμων Ελλάδος - Βουλγαρίας - Ρουμανίας είναι εξαιρετικά κρίσιμα. Όπως ανέφερα και στη Σύνοδο, η Ελλάδα παίζει και φιλοδοξεί να παίξει, έναν κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή διασυνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών μας».
Οι ηγέτες Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας«θα εξακολουθούμε να επενδύουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα από πέρσι έχει τετραπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τους βόρειους γείτονές της και τόνισε ότι ο αγωγός «IGB» συμπλήρωσε το πρώτο έτος λειτουργίας του και μεταφέρει καύσιμο μέχρι και την Μολδαβία, «θωρακίζοντας με αυτό τον τρόπο την ενεργειακή ασφάλεια όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και σύντομα, μάλιστα, όπως ξέρετε, θα εγκαινιαστεί και η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, το γνωστό FSRU».
Αυτό που επίσης υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι «θα εξακολουθούμε να επενδύουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και βέβαια θέλουμε να μετατρέψουμε την πατρίδα μας, αλλά και ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, σε ένα κέντρο διεθνών διασυνδέσεων και διακίνησης πράσινης ενέργειας. Με πρώτους σταθμούς, προφανώς, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, κάτι το οποίο βέβαια απαιτεί, όπως συζητήσαμε, και την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, που και αυτές έχουν μια ξεχωριστή θέση στο νέο περιφερειακό ενεργειακό όραμα το οποίο αναπτύσσουμε».
Παράλληλα σημείωσε ότι με τους ομολόγους του συμφώνησαν «ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και των ανατολικών γειτόνων μπορεί να αποτελέσει μοχλό σταθερότητας στην περιοχή», εξηγώντας ότι η Ελλάδα, ως το παλαιότερο κράτος-μέλος της Ένωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εδώ και παραπάνω από είκοσι χρόνια.
«Θα επαναλάβω, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη διαδρομή, προοπτική, περνά μέσα από την προσαρμογή των υποψήφιων χωρών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάτι που σημαίνει, προφανώς, σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και απόλυτη τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου. Και σε αυτό, προφανώς, είμαστε και οι τρεις χώρες έτοιμες να συνδράμουμε», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αποβίβαση του από το αεροπλάνο«Η Ελλάδα στηρίζει ανεπιφύλακτα την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη του Σένγκεν»Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε την Σύνοδο ήταν οι μεταφορές, με αιχμή τους κάθετους οδικούς, αλλά κυρίως σιδηροδρομικούς άξονες συνδεδεμένους με στρατηγικά λιμάνια. «Και πρέπει να πω ότι χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον χάρτη του νέου σιδηροδρομικού εμπορευματικού διαδρόμου Βαλτικής Θάλασσας, Ευξείνου Πόντου και Αιγαίου Πελάγους. Είναι μία μόνο απόδειξη του πώς όταν οι χώρες μας μπορούν να συνεργάζονται για τέτοια μεγάλα έργα υποδομής, μπορούν να διεκδικήσουν τελικά περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για έργα τα οποία αφορούν την ευρύτερη περιοχή, αλλά τολμώ να πω και τη γεωπολιτική σταθερότητα της Ευρώπης, ευρύτερα», σημείωσε στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως πρόσθεσε, η επόμενη συνάντηση μπορεί να γίνει στην Αλεξανδρούπολη, «μία πόλη η οποία ίσως συμβολίζει ακριβώς τη σημασία την οποία αποδίδουμε σε αυτή τη νέα διασυνδεσιμότητα μεταξύ των τριών χωρών μας. Πάντοτε με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μας προωθούν ένα υπόδειγμα διακρατικής σύμπλευσης προς όφελος όλων των λαών της περιοχής μας».
Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει ανεπιφύλακτα την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη του Σένγκεν, εξηγώντας -μεταξύ άλλων- ότι «η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν κάνει όλα όσα τους ζητήθηκαν ή κάνουν όλα όσα τους ζητούνται σχετικά με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις τις οποίες η Βουλγαρία υλοποίησε για ζητήματα κράτους δικαίου. Άρα, οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα ήταν αδικαιολόγητη», ενώ πρόσθεσε ότι από την εξέλιξη αυτή θα έχει οικονομικό συμφέρον και η Ελλάδα καθώς αυτή την στιγμή δεν έχει χερσαία σύνορα ελεύθερης διακίνησης αγαθών και πολιτών.
Αναμνηστική φωτογραφία μετά το πέρας της Συνόδου στην Βουλγαρία«Ως Ε.Ε. απεξαρτηθήκαμε με ταχύτητα από το ρωσικό φυσικό αέριο και η Ελλάδα έπαιξε ρόλο σε αυτό»Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συνεργασία στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και για την απαλλαγή τής Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και τη μεταφορά αερίου προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρουμανία, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:
«Η κυρία Επίτροπος μίλησε για την ανάγκη να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για τη στρατιωτική κινητικότητα, το «military mobility», και είναι σαφές ότι οι υποδομές για τις οποίες γίνεται συζήτηση έχουν ταυτόχρονα μία εμπορική, αλλά και μία στρατιωτική διάσταση.
Και γι΄ αυτό και νομίζω ότι είναι σημαντικό αυτό να ληφθεί υπόψη και στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση στα πλαίσια ενδεχομένως και της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου που αναμένεται να συζητηθεί τους επόμενους μήνες.
Όπως γνωρίζετε -και νομίζω ότι είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε- σημαντικό στρατιωτικό υλικό έχει εισέλθει στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Και για να φτάσει προς τον βορρά χρειάζεται τις κατάλληλες υποδομές, για να φτάσει γρήγορα και με ασφάλεια.
Ως προς την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης, πιστεύω ότι συνολικά έχουμε κάθε λόγο ως Ευρωπαϊκή Ένωση να είμαστε ικανοποιημένοι για την ταχύτητα με την οποία απεξαρτηθήκαμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πιστεύουμε ότι και η Ελλάδα με τον τρόπο της έχει παίξει έναν ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Σταθήκαμε κοντά στη Βουλγαρία σε δύσκολες εποχές, όταν χρειαζόταν εναλλακτική τροφοδοσία φυσικού αερίου.
Στεκόμαστε κοντά στη Μολδαβία. Ελληνικές εταιρείες αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστούν στην τροφοδοσία της Μολδαβίας με φυσικό αέριο και με τη λειτουργία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη θα μπορέσουμε να αυξήσουμε σημαντικά τη δυνατότητα υποδοχής LNG στα βορειοανατολικά σύνορά μας.
Προφανώς αυτό το αέριο δεν το χρειαζόμαστε μόνο εμείς, αλλά πρωτίστως έχουμε διάθεση να το εξάγουμε μέσα από υφιστάμενους αγωγούς, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να πρέπει και να αναβαθμιστούν έτσι ώστε να μπορεί να αυξηθεί και η χωρητικότητά τους».
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Μεσανατολικό: Στους 1.200 οι νεκροί - Το Ισραήλ προχωρά σε πλήρη αποκλεισμό της ΓάζαςΙσραήλ:"Τους έσφαξαν εν ψυχρώ"-Εθελοντής διασώστης που είδε τα 250 πτώματα στο μουσικό φεστιβάλΔήμος Αθηναίων: Μπακογιάννης και Δούκας συμφώνησαν για ντιμπέιτ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δημοτικές εκλογές 2023: Οι σταυροί που έλαβαν οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι σε όλους τους Δήμους
- Ο Μπέος δήλωσε «Ποια Ακρίτα; Αυτή που τρώει τη σύνταξη της (πεθαμένης) μάνας της;» και η βουλευτής τού διεμήνυσε πως δεν θα περάσει καθόλου καλά
- Σταυροί – Περιφέρεια Αττικής: Ποιοι υποψήφιοι εκλέγονται με τον Νίκο Χαρδαλιά
- Ποια σειρά κάνει αδιανόητα ρεκόρ στο Netflix από το πουθενά
- Ισραήλ: Γλίτωσε κερνώντας αναψυκτικά μαχητές της Χαμάς – «Με σημάδευαν με όπλο»
- Η Χαμάς ζητά να ανταλλάξει τα γυναικόπαιδα από το Ισραήλ που κρατά με Παλαιστίνιες φυλακισμένες
- Πετρουτσέλι: «Μου έχουν πει “πήγαινε και άλλαξε”, η παρουσιάστρια είχε κατεβάσει μούτρα»
- Περιφερειακές εκλογές 2023: Οι σταυροί που έλαβαν οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι σε όλες τις Περιφέρειες
- Συναγερμός στο αεροδρόμιο Αμβούργου: Απειλές για αεροπλάνο από την Τεχεράνη
- Ο Αρχιμανδρίτης Σεραπίων Μιχαλάκης είναι ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Μητσοτάκης: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα
- Μονή Οσίου Λουκά: Προχωρούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση και θωράκιση μετά τη φωτιά
- Κυβέρνηση: Απαράδεκτη η τοποθέτηση Μπέου
- Δήμος Αθηναίων: Μπακογιάννης και Δούκας συμφώνησαν για ντιμπέιτ
- Τέσσερις οικονομικοί κι αποτελεσματικοί τρόποι να μην ροχαλίσουμε ποτέ ξανά
- Νόμπελ Οικονομίας 2023: Στην αμερικανίδα οικονομολόγο Κλόντια Γκόλντιν το βραβείο
- Ισραήλ: "Τους έσφαξαν εν ψυχρώ", λέει εθελοντής διασώστης που αντίκρισε τα 250 πτώματα στο μουσικό φεστιβάλ
- Η United Airlines παραγγέλνει 60 επιπλέον αεροσκάφη A321neo
- Ισραήλ: Εντολή πλήρους αποκλεισμού της Γάζας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κασσελάκης: Καταστροφική για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους η λογική της «εκδίκησης»
- Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Ο γάμος express, η διαμάχη μετά το διαζύγιο και η ηχηρή απουσία από τη βάφτιση της κόρης του
- Ο νεότερος σε ηλικία Δήμαρχος σε όλη την Αττική είναι ο Αρμόδιος Δρίκος
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά ξέσπασε σε ταξί στην Μενεμένη
- Η Ευρώπη έχει πλέον νέα νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- KinderDocs 2023: Έρχεται το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους
- Τα τελικά αποτελέσματα στην Περιφέρεια Αττικής - Ποιοι εκλέγονται σύμβουλοι με Χαρδαλιά
- Μονή Οσίου Λουκά: Προχωρά η αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά
- Το Artwalk 8 ολοκληρώθηκε - Αυτές είναι οι τοιχογραφίες που έγιναν κατά τη διάρκεια του (pics)