Ο πρωθυπουργός έσφιξε το χέρι στον 19χρονο Ιρανό που «έσπασε τα κοντέρ» στις Πανελλήνιες

Kyriakos Mitsotakis - Kourosh Baygi Nourmohammadi

Ο Κουρος Μπαϊγκί Νουρμοχαμάντι έφτασε με μία βάρκα στη Λέσβο πριν από τρία χρόνια και χωρίς προηγούμενη γνώση των ελληνικών, κατάφερε κάτι που για πολλούς θεωρείτο αδύνατο. Αρίστευσε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Και κατάφερε και κέρδισε τις καρδιές όλων, όχι μόνο για τις εξαιρετικές του μαθητικές επιδόσεις αλλά και για την αισιοδοξία που μεταδίδει. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας του, τον είχε συγχαρεί τηλεφωνικά

ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρισκόταν στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Και σήμερα υποδέχθηκε τον 19χρονο Ιρανό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι μία πολύ ωραία ιστορία η οποία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι πάντα μία χώρα ανοιχτή σε όσους θέλουν να ενσωματωθούν σε αυτή», σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Έλληνες είναι αυτοί που μετέχουν της ημετέρας παιδείας, αυτοί που αισθάνονται Έλληνες και θέλουν να μάθουν τη γλώσσα, να ζήσουν εδώ, να κάνουν οικογένεια εδώ. Και θέλουμε να είμαστε πάντα πάρα πολύ ανοιχτοί σε περιπτώσεις σαν και εσένα για να δώσουμε σε όλα τα παιδιά τα οποία ήρθαν εδώ -γιατί έχουμε κάνει μια μεγάλη δουλειά στα παιδιά, ειδικά στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα- σε αυτούς που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα να τους δώσουμε τις ευκαιρίες να μπορέσουν να μάθουν τη γλώσσα, να σπουδάσουν εδώ, να ζήσουν εδώ».

«Χωρίς όλους αυτούς τους ανθρώπους αυτό που έκανα δεν θα ήταν δυνατό», είπε ο 19χρονος Ιρανός, ευχαριστώντας παράλληλα τους καθηγητές του αλλά και τα Υπουργεία Παιδείας και Μετανάστευσης για την υποστήριξη που του προσέφεραν.

.

Ο αριστούχος μαθητής αφηγήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πώς έφτασε στη Λέσβο μαζί με την οικογένειά του το 2019 και πώς εντάχθηκε στο σχολικό σύστημα, με την υποστήριξη της οργάνωσης Παιδικά Χωριά SOS και της διοίκησης του ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, με αποτέλεσμα να αριστεύσει στις πανελλήνιες εξετάσεις παρά το γεγονός ότι αρχικά δεν γνώριζε καθόλου ελληνικά.

Αναφέρθηκε επίσης στο σχολείο από το οποίο αποφοίτησε στην Ελλάδα. «Πήγα στο Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης. Που είναι πάρα πολύ καλό σχολείο δεν το συζητάμε, οι καθηγητές απίστευτοι, δεν έχω λόγια», είπε.

Ο 19χρονος σημείωσε πως πρόθεσή του είναι να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός σε ελληνικό πανεπιστήμιο και να παραμείνει στην Ελλάδα.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το παράδειγμα του 19χρονου μαθητή και τόνισε ότι η περίπτωσή του αναδεικνύει την άλλη όψη του προσφυγικού -  μεταναστευτικού ζητήματος:

«Κάθε χώρα έχει υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά της, από την άλλη μεριά είμαστε μία χώρα ανοιχτή, που προσφέρει δικαιώματα και ευκαιρίες σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μείνουν, να ζήσουν και να ενσωματωθούν με τον δικό τους τρόπο στην ελληνική κοινωνία. Και χαίρομαι ειλικρινά που το συμβολίζεις αυτό και μακάρι να μπορούμε το δικό σου παράδειγμα να είναι παράδειγμα για άλλα νέα παιδιά», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

.

Η Λιάνα Κόκκινου, φιλόλογος και συντονίστρια του προσφυγικού προγράμματος των Παιδικών Χωριών SOS στη Λέσβο μίλησε για την επιτυχία του Κουρος, αποδίδοντάς την στην «εξαιρετική θέληση», τη δύναμη και την όρεξή του για μάθηση. «Ήταν εξωπραγματικό και πραγματικά είναι κάτι για το οποίο του αξίζει όχι ένα μπράβο, χίλια μπράβο, στην προσπάθειά του, στους γονείς, στην οικογένειά του», είπε η κα Κόκκινου.

Συζητήθηκαν επίσης μέθοδοι για τη βελτίωση της εκπαίδευσης που παρέχεται σε παιδιά σαν τον νεαρό Κουρος, ώστε να έχουν ανάλογα αποτελέσματα.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Μητσοτάκης: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα δώσει πολύ μεγάλη ασφάλεια στον εργαζόμενοΚορονοϊός: 9.360 νέα κρούσματα και 23 νεκροί το τελευταίο 24ωροΦωτιές σε Βοιωτία, Ηλεία και Φωκίδα
Keywords
Τυχαία Θέματα