Μητσοτάκης για Rafale: Η θωράκιση της Ελλάδας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης για την αγορά των 18 αεροσκαφών Rafale. Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική στιγμή την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών, ενώ εξήγησε για ποιο λόγο η χώρα μας επέλεξε τον συγκεκριμένο

τύπο αεροσκάφους, στο πλαίσιο του εξοπλισμού της Πολεμικής Αεροπορίας. «Και οι πιλότοι είναι εξοικειωμένοι με τα χαρακτηριστικά των πτήσεων, ένας παράγοντας ο οποίος αναμφίβολα έπαιξε ρόλο στην επιλογή μας. Αλλά προφανώς ρόλο έπαιξε και η σημασία της άμεσης διαθεσιμότητας των αεροσκαφών», τόνισε ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας ότι είναι η τρίτη φορά που η Ελλάδα εμπιστεύεται την γαλλική βιομηχανία καθώς προηγήθηκε και το Mirage F1 εδώ και περίπου μισό αιώνα και το Mirage 2000 εδώ και περίπου 30 χρόνια και η εκδοχή 2000-5, εδώ και 15 χρόνια.

Με τη διαπίστωση ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, αλλά και νέες ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των ελληνικών θέσεων σχετικά με την ενίσχυση των οπλικών μας συστημάτων. «Αυτή η αγορά αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής σύμφωνα με τo οποίo η άμυνα μας είναι ένας “δίδυμος” πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής. Άλλωστε η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένδειξη της ανάγκης άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο, καθώς εκεί συναντώνται τα ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών της Ε.Ε., ενώ στις δηλώσεις του έκανε αναφορά και στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. «Στο τρέχον πλαίσιο, ωστόσο, γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία. Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Τέλος, αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία, κάνοντας αναφορά στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και στην στήριξη της Γαλλίας τότε αλλά και σήμερα.

Η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, τόνισε ότι, σήμερα, η διμερής σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας σημείωσε πρόοδο και ότι αυτή η σύμβαση αγοράς των γαλλικών αεροσκαφών θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών των δύο χωρών.

Όπως είπε η κ. Παρλί, οι δύο αεροπορίες θα διεξάγουν κοινές ασκήσεις σε μερικές μέρες, υπάρχει το σχέδιο για νέα κοινή άσκηση τον Απρίλιο, αλλά στη συνέχεια καθώς το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα περιπολεί στη Μεσόγειο, με την συνοδεία μίας ελληνικής φρεγάτας. «Επομένως, το βλέπετε και εσείς, εργαζόμαστε και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και για τη διμερή μας σχέση και για την Ευρώπη», κατέληξε η Γαλλίδα Υπουργός.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση συζητήθηκε η περαιτέρω διεύρυνση των διμερών σχέσεων, η συνεργασία στον αμυντικό τομέα και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Μπήκαν οι υπογραφές για τα μαχητικά Rafale Πρώτη μέρα των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας μετά από πέντε χρόνια Διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας: 61ος γύρος. Ευκαιρίες και παγίδες
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Rafale, Ελλάδας,mitsotakis, Rafale, elladas