Μητσοτάκης για διεύρυνση της ΕΕ: Για την Ελλάδα δεν νοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του Κράτους Δικαίου
Μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις για θέματα που συζητήθηκαν και που απασχολούν της ΕΕ αλλά και την Ελλάδα.
Σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε:
«Η Ελλάδα
Κι όταν μιλάω για αυστηρά καθορισμένη διαδικασία, προφανώς και αναφέρομαι στον τρόπο με τον οποίον οι χώρες αυτές πρέπει να προσαρμοστούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αξιολογήσεις που θα γίνονται συνεχώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να γνωρίζουμε εάν πράγματι προχωρούν σε αυτό το δρόμο».
Στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις υποχρεώσεις που έχουν οι χώρες που είναι προς ένταξη, «φωτογραφίζοντας» την Αλβανία λόγω της στάσης της στο θέμα του Φρέντι Μπελέρη, χωρίς όμως να την κατονομάσει.
«Θέλω να τονίσω ότι για την Ελλάδα δεν νοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του Κράτους Δικαίου. Αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες, δεν φωτογραφίζω καμία χώρα συγκεκριμένα. Νομίζω ότι και οι ίδιες οι χώρες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν την προσπάθεια η οποία απαιτείται, έτσι ώστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας να μπορούν να διεκδικούν να γίνουν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ μίλησε και για τους πόρους που θα κατευθυνθούν προς φτωχότερες χώρες που μπαίνουν στην Ε.Ε..
«Ταυτόχρονα, βέβαια, η συζήτηση αυτή, της σημαντικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας υποχρεώνει να ξεκινήσουμε να επαναξιολογούμε τον τρόπο της ίδιας της λειτουργίας της Ένωσης, των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, αλλά και τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό, καθώς η είσοδος φτωχότερων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση προφανώς θα απαιτήσει περισσότερους πόρους, εάν δεν θέλουμε να θυσιάσουμε κρίσιμες δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως οι δράσεις συνοχής ή η Κοινή Αγροτική Πολιτική, εις βάρος χωρών που ακόμα χρειάζονται τέτοια κεφάλαια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός μιλά σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου«Χρειάζονται περισσότεροι πόροι για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού»Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός μίλησε για τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό:
«Η πρόοδος που επιτεύχθηκε στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι σίγουρα στη θετική κατεύθυνση.
Έχουμε μία Συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου, θα μπούμε τώρα στη διαδικασία του τριλόγου, αλλά σίγουρα είναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο θα έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, όπως αυτές που είδαμε στο παρελθόν, με μια χαλάρωση των σχετικών διαδικασιών για τις χώρες πρώτης υποδοχής.
Αλλά από μόνο του το Σύμφωνο αυτό δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης. Χρειάζεται μια πολύ πιο συνολική προσέγγιση και μια μεγαλύτερη ενεργοποίηση όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των θεσμών αλλά και των κρατών-μελών, για να υποστηρίξουμε τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έφερε ως παράδειγμα την συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την Τυνησία τονίζοντας ότι «το ίδιο πρέπει να γίνει με τη Λιβύη, το ίδιο πρέπει να γίνει με την Αίγυπτο, η οποία και αυτή φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μεταναστών και θα ήταν πραγματικά μια καταστροφή αν αυτοί κατευθύνονταν προς την Ευρώπη.
Και το ίδιο σε ένα βαθμό, ναι, γίνεται και με την Τουρκία αυτή τη στιγμή, μέσα από μια συζήτηση στα πλαίσια της βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Άρα προφανώς αυτό το θέμα έχει μια σημαντική ευρωπαϊκή διάσταση.
Γι’ αυτό και, ακριβώς, η Ελλάδα θα επιχειρηματολογεί υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε περισσότερους πόρους στη διάθεσή μας για να μπορούμε να στηρίζουμε εκείνες τις χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές, το τονίζω, συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στους κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής«Να αυξηθούν οι πόροι για τις φυσικές καταστροφές»Σχετικά με την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών αλλά και τη διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Ως προς το ζήτημα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, όπως γνωρίζετε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει μια πρόταση η οποία καλύπτει τις ελληνικές ανησυχίες.
Ζητάμε πολλά περισσότερα χρήματα για την Ουκρανία- και καλά κάνουμε γιατί θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία- αλλά επιχειρηματολόγησα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι είναι αδύνατο να διαθέτουμε σημαντικούς πρόσθετους πόρους για την Ουκρανία και ταυτόχρονα να διαθέτουμε λιγότερους πόρους, πολύ λιγότερους πόρους σε σχέση με αυτούς που δίνουμε για την Ουκρανία για τη στήριξη ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με φυσικές καταστροφές».
«Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι πάρα πολύ μικρό, έχει ήδη εξαντληθεί. Η Ελλάδα κατάφερε και πέτυχε να διεκδικήσει μέγιστη ευελιξία στην αξιοποίηση πόρων που είχε στη διάθεσή της για να στηριχθεί απέναντι στις φυσικές καταστροφές οι οποίες έπληξαν πρωτίστως τη Θεσσαλία, αλλά είναι σαφές ότι αυτό δεν αρκεί, διότι είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι και με άλλα τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η αύξηση του Ταμείου Αλληλεγγύης κατά 2,5 δισεκατομμύρια, σε μία συνολική αναθεώρηση που ξεπερνάει τα 65 δισ., είναι ένα ποσό το οποίο δεν θα έπρεπε να μάς προβληματίσει. Νομίζω ότι οι θέσεις αυτές γίνονται περισσότερο κατανοητές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν και ακόμα απέχουμε από μία συνολική συμφωνία».
«Περισσότερη ευελιξία στη δημοσιονομική προσαρμογή»Όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η Ελλάδα στηρίζει επί της αρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερη ευελιξία στην προσαρμογή, στη δημοσιονομική προσαρμογή, αναλαμβάνοντας πάντα και την ευθύνη των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν προκειμένου η χώρα μας και η οικονομία μας να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπερνάει τους στόχους τους οποίους θέτει. Δεν είμαστε πια το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ευρώπης, μάλλον είμαστε η ευχάριστη έκπληξη και ως προς τις δημοσιονομικές μας επιδόσεις, όχι μόνο ως προς τις αναπτυξιακές μας επιδόσεις.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πολύ αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο δεν θα αναγνωρίζει αφενός τα λάθη τα οποία έγιναν στο παρελθόν και τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει και υπόψη του το γεγονός ότι χρειαζόμαστε σημαντικές πρόσθετες επενδύσεις σε τομείς κρίσιμους για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, με σημαντικότερο τον τομέα της άμυνας.
Δεν θα κουραστώ να λέω ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ένα διαφορετικό πρόσημο στον τρόπο με τον οποίο συμπεριλαμβάνονται στους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξοδεύει πολλά για την άμυνά της. Αλλά αυτές οι δαπάνες έχουν και μία ευρωπαϊκή διάσταση. Δεν θωρακιζόμαστε μόνο για να εξασφαλίσουμε, για να διαφυλάξουμε την εθνική μας κυριαρχία, προσθέτουμε με αυτό τον τρόπο και στις συνολικές δυνατότητες της Ευρώπης να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία.
Είναι βούλησή μας και νομίζω και βούληση της Ισπανικής Προεδρίας αυτή η συζήτηση να τελειώσει πριν από το τέλος του έτους».
Στιγμιότυπο από τη φωτογράφηση των ηγετών της ΕΕ μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Στη φυλακισμένη Ιρανή ακτιβίστρια Νάργκες Μοχαμάντι το Νόμπελ ΕιρήνηςΕλεγκτικό Συνέδριο: Η απόφαση για τις συντάξεις των δικαστικών δεν αφορά μόνο τους 3 προσφεύγοντεςΤο τελευταίο «αντίο« στον μεγάλο Γιάννη Ιωαννίδη - Συγκινητικές εικόνες στη Θεσσαλονίκη- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαίρη Χρονοπούλου: Η «παραγγελιά» που είχε κάνει στον επί χρόνια σύντροφό της Νίκο Σταγόπουλο
- Μητσοτάκης από Γρανάδα: Για την Ελλάδα δεν νοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του Κράτους Δικαίου
- Τεράστια θλίψη στην κηδεία του Γιάννη Ιωαννίδη: Συντετριμμένες η κόρη και η γυναίκα του
- Τρίκαλα: Στο νοσοκομείο βρέφος - Έβαλε στο στόμα του τοξικό φυτό
- ΑΕΚ: «Αποτροπιασμός» για το εθνικιστικό πανό
- «Θέλω κότερα ελικόπτερα» έπαιζε αυτοκίνητο που έπεσε σε μπλόκο αστυνομικών για ηχορύπανση
- Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη – Πλήθος κόσμου στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο
- Ακρίτα σε Κασσελάκη: Το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι η αναπαραγωγή του DNA μας
- Το «αντίο» της Φίνος Φιλμ στη Μαίρη Χρονοπούλου, τη «γυναίκα του γλεντιού» (βίντεο)
- ΣΥΖΗΤΗΣΗ με την κα Χαλαζιά Άντα, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο στο Δήμο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου , με τη Δημοτική παράταξη ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ- ΔΥΝΑΤΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ - ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΏΝ με επικεφαλή τη κ Όλγα Δασκαλή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Πέθανε η σύζυγος του Σερ Αλεξ, Κάθι Φέργκιουσον σε ηλικία 84 ετών
- Ελεγκτικό Συνέδριο: Η απόφαση για τις συντάξεις των δικαστικών δεν αφορά μόνο τους 3 προσφεύγοντες
- Mont Blanc: Το ψηλότερο βουνό της Ευρώπης έχασε 2,22 μέτρα
- Συνάντηση Χρωμάτων και Ανθρωπιστικής Προσφοράς: Εκθεση της Ελένης Μπαχτή
- Μητσοτάκης για διεύρυνση της ΕΕ: Για την Ελλάδα δεν νοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του Κράτους Δικαίου
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Μητσοτάκης για διεύρυνση της ΕΕ: Για την Ελλάδα δεν νοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του Κράτους Δικαίου
- Πέθανε η σύζυγος του Σερ Αλεξ, Κάθι Φέργκιουσον σε ηλικία 84 ετών
- Συνάντηση Χρωμάτων και Ανθρωπιστικής Προσφοράς: Εκθεση της Ελένης Μπαχτή
- Ελεγκτικό Συνέδριο: Η απόφαση για τις συντάξεις των δικαστικών δεν αφορά μόνο τους 3 προσφεύγοντες
- Mont Blanc: Το ψηλότερο βουνό της Ευρώπης έχασε 2,22 μέτρα
- Μαίρη Χρονοπούλου: Το «αντίο» της Φίνος Φιλμ στη μεγάλη κυρία του κινηματογράφου
- Εμμονικός stalker παρακολουθούσε γυναίκα με αεροπλάνο επί 4 χρόνια
- Το τελευταίο «αντίο« στον μεγάλο Γιάννη Ιωαννίδη - Συγκινητικές εικόνες στη Θεσσαλονίκη
- ΟΗΕ: Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή της ζάχαρης εξαιτίας του φανομένου El Niño
- Ανδρας με σύνδρομο της Ιερουσαλήμ έσπασε αρχαία ρωμαϊκά αγάλματα σε μουσείο (Εικόνες)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έφυγε η σύζυγος του Άλεξ Φέργκιουσον, Κάθι σε ηλικία 84 ετών
- Το Νόμπελ Ειρήνης στην Ναργκίς Μοχαμαντί από το Ιράν
- «Επιδημία» με κοριούς «πνίγει» τη Γαλλία
- Ανεξάρτητη ομάδα για την προσέγγιση του ΝΑΤΟ με τη νότια γειτονία
- Λειψία: Ανανέωσε με τον αρχηγό της, Βίλι Όρμπαν μέχρι το 2027
- Καλός ο καιρός την Κυριακή των εκλογών – Πτώση της θερμοκρασίας από Δευτέρα
- Γεραπετρίτης στην ελληνική εθνική μεινότητα της Αλβανίας: «Η Ελλάδα θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας»
- Πρώτος ο «Σασμός» παρά την κάμψη που κατέγραψε ο δείκτης τηλεθέασης
- Συνεχίζεται ο απόηχος στα κατεχόμενα για την ονομασία του ψευδοκράτους
- Συνελήφθησαν τρία άτομα για διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας