Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού και δεν πρέπει να αποκτήσει

Για την πορεία και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού μίλησε σε ειδική εκδήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για την πορεία του ελληνικού τουρισμού συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξη Παπαχελά, σε εκδήλωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Reimagine Tourism in Greece» και το πρώτο ερώτημα που τέθηκε στην πρωθυπουργό ήταν αν η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερτουρισμού.

«Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού και δεν πρέπει να αποκτήσει», τόνισε

ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει όντως θέμα μεγάλης συγκέντρωσης επισκεπτών σε ορισμένους προορισμούς για λίγους μήνες το χρόνο. Όπως είπε, θα παίξει ρόλο η διαχείριση των τουριστικών ροών έτσι ώστε να μη βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με αυτό το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αν υπήρχαν καλύτερες υποδομές σε κάποιους δημοφιλείς προορισμούς, όπως σε κάποια νησιά του Αιγαίου, θεωρητικά θα μπορούσαμε να υποδεχθούμε περισσότερους τουρίστες. «Το ερώτημα είναι αν θέλουμε περισσότερους επισκέπτες ή αν θέλουμε επισκέπτες που να δαπανούν περισσότερα χρήματα στη χώρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας παράλληλα ότι στόχος είναι τα έσοδα και ότι τον ενδιαφέρει η χώρα να καταγράφει ρεκόρ σε αυτόν τον τομέα και όχι απαραίτητα στον αριθμό των αφίξεων. «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θέλουμε περισσότερες επενδύσεις σε ποιοτικό βιώσιμο τουρισμό», τόνισε κάνοντας αναφορά στον κίνδυνο να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.

Περνώντας στο θέμα των υποδομών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι στο ζήτημα των υποδομών εθνικής εμβέλειας, όπως είναι τα αεροδρόμια ή οι αυτοκινητόδρομοι, η χώρα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Όσο για τις υποδομές τοπικής εμβέλειας, ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης του με τον Αλέξη Παπαχελά,. προανήγγειλε περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση

Αναφερόμενος στο θέμα της γρήγορης ανάπτυξης σε Μύκονο και Σαντορίνη, μίλησε για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών έως ότου ολοκληρωθούν τα τοπικά χωρικά σχέδια «τα οποία αποτελούν τη μεγαλύτερη αθέατη μεταρρύθμιση την οποία δρομολογεί η κυβέρνηση», ενώ πρόσθεσε ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε αυτά τα νησιά μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές για το ίδιο το προϊόν. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε την παρέμβαση της κυβέρνησης στο θέμα της κρουαζιέρας με την επιβολή ειδικού τέλους, εξηγώντας ότι αυτοί οι πόροι θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση των υποδομών αυτών των νησιών.

 «Ο μεγάλος μας σκοπός είναι να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο, ώστε να μην έρχονται όλοι οι επισκέπτες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που ήδη ασκούνται υπάρχουν πιέσεις , αλλά και ταυτόχρονα να επεκτείνουμε τον τουρισμό και τις επενδύσεις σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν αναξιοποίητες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Για αυτό απαιτούνται επιπλέον πόροι και προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν τα έσοδα από τα τέλη βιωσιμότητας, όπως είπε.

Έρχεται διάταξη με περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση

Προανήγγειλε επίσης σταδιακούς περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση που πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα στα νησιά κάνοντας αναφορά για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της δόμησης και για την ανάγκη ισορροπημένης διάταξης αλλά και για αλλαγές που έρχονται στη δόμηση «τυφλών» οικοπέδων. «Προτιμώ σε ένα νησί του Αιγαίου να σπρώξω τους ενδιαφερόμενους προς κάποιον οικισμό όπου υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια, να δώσουμε κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση, παρά να μπορεί να οικοδομεί ο καθένας σε ένα τετράστρεμμο οικόπεδο όπως θέλει, όπου θέλει», ανέφερε ως παράδειγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε ότι θα είναι μία ισορροπημένη διάταξη και υπογράμμισε ότι «η δουλεία όπως την ξέραμε ανήκει στο παρελθόν», εξηγώντας ότι είναι λίγοι οι αναγνωρισμένοι δρόμοι.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη βραχυχρόνια μίσθωση και δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχουν νέα μέτρα και σε άλλες περιοχές της χώρας, αν διαπιστωθεί ότι η εφαρμογή του AirBnB συνεχίζει να ανεβάζει τα ενοίκια.

Σε ερώτηση για το αυξημένο κόστος των διακοπών, αναφέρθηκε στα προγράμματα της κυβέρνησης για επιδοτούμενες διακοπές και παραδέχθηκε ότι θα υπάρχουν λίγοι προορισμοί που θα είναι δυσπρόσιτοι για τον μέσο Έλληνα εξηγώντας όμως ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θέλει αρκετές ακτές στην Αττική ελεύθερες για το κοινό και εκτίμησε ότι, μετά από στοχευμένες παρεμβάσεις, στις παραλίες μας υπάρχει πια μία τάξη ενώ μίλησε για το παράκτιο μέτωπο της Αττικής και τις προοπτικές που δίνει η αξιοποίηση του. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση να δούμε κοινωνικές αντιδράσεις κατά των επισκεπτών, κάτι που συνέβη σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο ενώ επανέλαβε τη θέση του για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και έφερε ως παράδειγμα την αγορά της Ινδίας που μπορεί να στηρίξει τον τουρισμό και άλλες περιόδους εκτός της καλοκαιρινής.

«Θέλουμε τα νησιά μας σε 10 χρόνια να είναι καλύτερα από το πως είναι τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός για τον μεγάλο στόχο της περιφερειακής ανάπτυξης, στο κλείσιμο της συζήτησης του με τον Αλέξη Παπαχελά.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Αλλαγές στη φορολογία: Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ - Πότε θα υποβάλλονται οι δηλώσεις«Τips για τα tips»: Βίντεο Μητσοτάκη στα social με εξηγήσεις για το φόρο στα φιλοδωρήματαΠλατφόρμα με οδηγίες για τον γονικό έλεγχο στα κινητά των παιδιών - Πώς θα λειτουργεί
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Ελλάδα,mitsotakis, ellada