Μητσοτάκης: Η ψυχική υγεία θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας

Τη σημασία της προστασίας της ψυχικής υγείας ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό που έκανε στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Οι συνέπειες της COVID-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας».που διοργανώνουν το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Βρίσκομαι εδώ γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι οι κυβερνήσεις -στο υψηλότερο επίπεδο- έχουν καθήκον να ρίξουν φως στον συχνά σκοτεινό κόσμο της ψυχικής υγείας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν πρόκειται για μια παράμετρο που απλά

περιλαμβάνεται στο συνολικό/απτό ζήτημα δημόσιας υγείας, αλλά αποτελεί βασικό συστατικό της. Απαιτεί δράση και θα πρέπει να την αναλάβουμε τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στις συνέπειες που έφερε η πανδημία για την ψυχική υγεία όχι μόνο των ασθενών αλλά και των οικείων τους. Παράλληλα μίλησε για το πως τα περιοριστικά μέτρα επιβάρυναν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. «Τα lockdown έφεραν μαζί τους την κατάθλιψη σε μεγάλη κλίμακα, την οποία συχνά πυροδοτούσε η οικονομική ανασφάλεια, καθώς και τα τραγικά φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας. Ταυτόχρονα, ακόμη και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας απέκτησαν ένα διττό χαρακτήρα: δρούσαν ως ασπίδα για τους ενήλικες, αλλά και ως περιορισμοί για την ελευθερία των νέων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι «η ψυχική υγεία θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας. Απαιτείται δράση τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία».

Στην συνέχεια μίλησε για ορισμένες μόνο από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας, όπως την ίδρυση νέων μονάδων Ψυχικής Υγείας, τις τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης που λειτουργούς σε όλη τη χώρα, στα ειδικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών και των Εθισμών καθώς και στη συνεργασία της κυβέρνησης με τον ΠΟΥ για την αξιολόγηση όλων των δομών Ψυχικής Υγείας. «Θέλω με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω και να τιμήσω το εξαιρετικό έργο εκατοντάδων νοσηλευτών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που εργάστηκαν ακούραστα για να στηρίξουν εκείνους που νόσησαν και τις οικογένειές τους. Αυτό πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με 24 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Και απέδειξε ότι σε ένα σύγχρονο Σύστημα Υγείας, καμία ΜΕΘ, κανένα νοσοκομείο, καμία δομή πρωτοβάθμιας υγείας δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την παρουσία επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική για την ψυχική υγεία, είτε πρόκειται για πρόληψη και κοινωνική πρόνοια είτε για θεραπεία, μπορεί να είναι μόνο οριζόντια και αναφέρθηκε στο ζήτημα της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων, τονίζοντας ότι η καλύτερη πολιτική είναι να μη λείπουν τα παιδιά από το σχολείο και απευθύνοντας νέα έκκληση να εμβολιαστούν δάσκαλοι και καθηγητές, ώστε να μη χρειαστεί να κλείσει κάποιο τμήμα ή σχολείο το φθινόπωρο. «Για το λόγο αυτό, από αυτό το βήμα, καλώ όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τις κοινωνιολογικές συνέπειες του φόβου και της πνευματικής αναστάτωσης που έσπειρε ο COVID-19 στην κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις θεωρίες συνωμοσίας που κινούνται έξω από τη σφαίρα της λογικής και της επιστήμης. «Είναι κάτι που έχει διαπεράσει και δυστυχώς εξακολουθεί να διαπερνά όλες τις κοινωνίες. Και αποτελεί απειλή για τη σημαντική συλλογική δράση, για τους δεσμούς εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία κάθε κοινωνίας και σε βαθύτερο επίπεδο αποτελεί απειλή για την ίδια τη Δημοκρατία. Η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό συστατικό που συμβάλλει στην αύξηση της συμμετοχής στην εμβολιαστική διαδικασία. Αυτό δεν θα μας βοηθήσει μόνο να αντιμετωπίσουμε τον COVID-19, αλλά και τον φόβο που προκαλεί, καθώς και τις οδυνηρές συνέπειές του», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η κυβέρνηση, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», έχει διαθέσει σημαντικότατους πόρους ειδικά για την ψυχική υγεία.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Αρκουμανέας: Στα 30 έτη η μέση ηλικία των κρουσμάτων - Σύντομα στο 70% η μετάλλαξη ΔέλταH Κίνα απέρριψε πρόταση του ΠΟΥ για περαιτέρω έρευνα για την προέλευση του κορονοϊούΠάνω από 130.000 άτομα ηλικίας 18 έως 25 ετών έχουν ενεργοποιήσει το «Freedom Pass»
Keywords
Τυχαία Θέματα